Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Krönika: 3:e gången gillt!

03 jun, 2014 
AvRebecca Wictor
svantes kronika nr 4
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
svantes kronika nr 4

Vi startade i nr 12 och flyttade raskt, efter bara fem månader, till nr 1. Det kunde ha stannat vid det – för vi köpte ett väldig nedgånget hus som vi förädlat till ursprungsskick – uppdaterat men tidsenligt. Blod, svett, tårar och inte minst, våra besparingar, förvandlade det ”nedgångna huset” till ett drömhus som vi älskar! Trots det är det dags igen! Nu flyttar vi till vårt tredje hus på samma gata, till nr 11 – Villa Sundahl.

Är vi inte riktigt kloka? Antagligen inte – eller också är det precis det vi är – kloka som pudlar … Vi har köpt ett hus som arkitekturprofessorn Eskil Sundahl byggde till sig själv och sin hustru som ett hus att kunna bli gammal i och ja, det finns hiss!

Annons

Men det allra bästa med huset är läget, läget och tomten! Tänk, en högt belägen trädgård på 1550 kvadratmeter, delvis anlagd i terrasser med hjälp av stödmurar i natursten, som dessutom gränsar mot skogen och inte har insyn från något håll. Som om inte det är nog ligger Drevvikens vatten inom bekvämt badrocksavstånd på andra sidan skogen. Professor Sundahl visste precis vad han gjorde när han slog sig ner här 1955. Att han också hade den goda smaken att anlita den lika legendariska trädgårdsarkitekten Walter Bauer till att anlägga sin trädgård gör mig än mer vördnadsfull. Naturen har på många sätt tagit över Walters skapelse – men strukturerna, alla skisser, planterings- och växtscheman finns kvar. Vilket drömprojekt för oss att återställa trädgården till sin forna prakt!

Att vi också måste börja med att lägga om husets tak med ny underlagspapp, under de glaserade terrakottpannorna, grumlar inte min glädje. Tvärtom ser jag det som en ynnest att vi får ta hand om, vårda och förädla huset – precis som trädgården.

Annons

Jag kan inte förneka att drömmen om att en gång få bo i Villa Sundahl – ett ikoniskt hus, ett stycke arkitekturhistoria och K-märkt i den strängaste klassen – funnits i mitt medvetande. Men som sagt, bara i drömform.

Vare sig ikonstatus eller arkitekturhistoria har egentligen någon som helst betydelse – bara läget, läget och så förstås, läget! ;-)

I varje nummer väljer chefredaktör Svante ut några av sina designfavoriter – nya som klassiska – just nu!

Slettvoll-rotting-utemobel
Parasoll-Mirlo

1. Ta en extra titt på hela utemöbelkollektionen från norska familjeföretaget Slettvoll. Design och kvalitet i absolut toppklass! Loungemöbler på terrassen är egentligen inte min grej – men om de ser ut såhär flyttar jag gärna ut vardagsrummet. Soffa Noosa 21 350 kr.

2. Jätteparasoll, 260 cm i diameter, kostar 4 350 kr inklusive frakt, Mirlo.

Abba-the-photo-book-Svante

3. Jag älskar ABBA och lyssnar på musiken varje vecka sedan mer än 30 år! ABBA – The Photo Book är ett måste. Över 600 bilder och 400 sidor, 320 kr, Max Ström.

skogsberg-&-smart-hurricane-ljuslyktor

4. Designduon Skogsberg & Smart har gjrot succé världen över med sina ljuslyktor Hurricane, i metalliskt skimrande glas. Supersnygga på uteplatsen! Nytt för säsongen är färgen rosé och lyktan finns i tre storlekar, från 500 kr.

Läs mer om Villa Sundahl i bloggen Svantes värld!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons