Guide: design- och inredningsbutiker i Helsingfors

Guide: design- och inredningsbutiker i Helsingfors

Ska du resa till Helsingfors och älskar design och inredning? Här är en guide på 8 måsten för den designintresserade i den finska huvudstaden.
03 juli, 2018

Finland har en lång designhistoria med en rad starka arkitekter, formgivare, designer och företag som Alvar Aalto, Iittala, Arabia, Marimekko och Artek som alla på olika sätt haft stort inflytande över den internationella designscenen.

Milano, Köpenhamn och Paris i all ära, men även Helsingfors lockar designintresserade världen över med dess arkitektur, design och formgivning.

2012 valdes Helsingfors till världens designhuvudstad och staden är en given samlingspunkt för både lokala och inresta designälskare.

I hjärtat av den finska huvudstaden ligger Helsingfors designdistrikt utbrett över 25 gator och erbjuder mer än 200 gallerier, designbutiker och museer. Utöver detta lockar Helsingfors stora utbud av loppisar och antikviteter, stadens slående arkitektur och självklart Finlands stora designföretag med både en intressant historia och en ledande inställning till design i dag.

Här är 3 Helsingforskreatörernas bästa tips för den designintresserade som besöker den finska huvudstaden

Minna Parikka, designer.

1. Arteks butik, Keskuskatu 1B, 00100 Helsingfors.

”Belägen i en Alvar Aalto-byggnad, vilket skapar den perfekta inramningen och utrymmet för en Artek-butik.”

2. Hotellbaren på St George Hotel, Yrjönkatu 13c, Helsingfors. 

”Winter garden är en mysig samlingsplats och omges av min favoritillutratör Klaus Haapaniemis skräddarsydda silkesväggspapper i olika vackra pastellfärger.”

3. Löylybastun, Ärtholmsstranden 4, 00150 Helsingfors.

”Ett modernt sätt att ta sig an den finsk tradition är att svettas. Löyly är en stor, modern bastu där det finns möjlighet att både ta ett dopp i havet (året runt dessutom!) och att koppla av. Mellan bastubaden kan man koppla av vid eldstaden eller njuta av det rådande vädret på däck.”

Sami Ruotsalainen, senior designer, Marimekko.

4. Proloque, Iso Roobertinkatu 9, 00120 Helsingfors.

”Proloque är den typ av butik jag alltid velat ha i min hemstad Helsingfors. Att kliva in där är olikt allt annat i Helsingfors. Proloque erbjuder en kontrast till den nordiska minimalismen.”

5. Johanna Gullichsen, Erottajankatu 1, 00130 Helsingfors.

”Extremt vacker butik där du kan hitta en av de finaste vävda textilierna i naturmaterial för det moderna boendet. Johanna har en lång karriär av att skapa elegant finländsk design. Alla material och hennes produkter är förstklassiga.”

Anna Pirkola, stylist.

6. Konstcentrum Lokal, Annegatan 9, 00120 Helsingfors.

”Lokal är en kombination av en välkurerad butik och ett galleri som presenterar toppnamnen inom finsk design och konst. Grundaren Katja Hagelstam har ett oklanderligt öga för de mest intressanta och fantastiska designobjekten, så det är verkligen svårt att komma därifrån utan att köpa något.”

7. Alvar Aaltos hus, Rievägen 20, 00330 Helsingfors.

”En lugn och unik plats full av historia och berättelser om finsk arkitektur och design. Här får du reda på hur Alvar och Aino Aaltos liv och arbete var och hur den finska designen växte fram.”

8. Samuji House, Erottajankatu 9b, Courtyard, 00130 Helsingfors.

”När du går in i den här butiken om två våningar känns det som att du har klivit in i ett vackert, stylat hem fullt av kläder med klassiska silhuetter och eleganta vardagliga tillbehör i en miljö som är möbleras med design från Artek. Utöver det erbjuder Samujis hemkollektion vackra vaser och lokalt utformade skärbrädor sida vid sida med andra tidlösa design objekt. En plats där man skulle älska att få flytta in!”

Läs mer:

8 av Nordens bästa (och snyggaste) storstadshotell

5 bastur utöver det vanliga att besöka i Norden

Foto: IBL