Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Redaktören: Här är min guide till Köpenhamn

28 maj, 2024 
AvStina Meyerson
köpenhamn guide resa
Foto: Ny Carlsberg Glyptotek, Magnus Omme/Mangia bar, Maya Matsuura/Lille Bakery
Ska du på en härlig resa till Köpenhamn och undrar var du hittar de snyggaste hotellen, bästa restaurangerna och tjusigaste sevärdheterna? Se hit! Här listar nämligen ELLE Decoration-redaktören Stina Meyerson sina favoriter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kolla in: Elsa Billgrens KöpenhamnstipsBrand logo
Kolla in: Elsa Billgrens Köpenhamnstips

Planerar du att åka på en härlig resa till Köpenhamn och är nyfiken på härliga hotell, restauranger och sevärdheter? ELLE Decoration-redaktören Stina Meyerson besöker ofta vårt grannland i söder och får nya favoriter i dess huvudstad varje sommar.

För visst är de färgglada husen i Nyhavn vackra och Strøgets livfulla gator kantade av ändlöst många butiker – men staden är ack så mycket mer än så. Med hjälp av den här guiden kan du styra bort från turistfällorna och hitta flera godbitar som du inte kommer ångra att du la till på att-göra-listan i Köpenhamn!

Här är 3 mysiga hotell i Köpenhamn

Oavsett om du ska åka på en weekend eller stanna längre i Köpenhamn så är en utgångspunkt givetvis boendet. Kanske har du specifika önskemål, såsom att ditt rum har balkong, att hotellet ligger centralt eller att det finns en pool att nyttja? Eller måhända är du helt enkelt bara ute efter ett riktigt snyggt, bra och mysigt hotell? Här listar redaktören sina favoriter!

25hours Hotel

Indre by

På 25hours Hotel bor du centralt i Indre by. Tidigare var lokalen ett universitet som gjorts om till ett snyggt, färgstarkt hotell, som verkligen skvallrar om var du befinner dig. På hotellet kan du njuta av många bekvämligheter, såsom en härlig terrass och relax-avdelning med bastu. De hyr också ofta och gärna ut cyklar, vilket ju är ett perfekt sätt att upptäcka staden på!

Villa Copenhagen

Centrala Köpenhamn

Mellan Indre by och Vesterbro – och nästintill både Tivoli och centralstationen – hittar du hajpade Villa Copenhagen. Det är inte undra på att hotellet är så omtyckt eftersom det inte bara bjuder på ett fantastiskt läge, utan även en mycket vacker interiör och exteriör. Här kan du också ta ett dopp i hotellets pool och njuta av en riktigt bra frukost i hotellets restaurang eller i det mysiga bageriet Rug Bakery.

Nobis Hotel Copenhagen

Centrala Köpenhamn

Ytterligare ett hotell i Köpenhamn som är en riktig fröjd för ögat är eleganta och avskalade Nobis Hotel Copenhagen, beläget i hjärtat av staden. När stadspulsen känns överväldigande kan du luta dig tillbaka på hotellets bar, lounge eller terrass – eller varför inte koppla av i bastun?

Tips: 16 Bra restauranger och caféer i Köpenhamn

Ska du gå ut och äta frukost, lunch eller middag eller kanske ta ett glas eller en fika i Köpenhamn? ELLE Decoration-redaktören har ätit sig genom staden och listar här 16 tips som minst sagt får snålvattnet att rinna till.

Annons

Frukost och brunch i Köpenhamn

Det finns många bra ställen för frukost och brunch i Köpenhamn. En favoritfrukost i Danmark är ”bolle med ost”, vilket rätt och slätt innebär en fralla med några skivor ost till. Det fina i kråksången är när både frallan och osten är i toppklass! Ett löskokt ägg på sidan tackar man ju inte heller nej till. Här är några alternativ där du inte bara hittar fantastiska ostfrallor utan också mycket mer.

Rug Bakery

Ett riktigt bra ställe för en ”bolle med ost” av hög kvalitet eller en god omelett är Rug Bakery, som hör till hotellet Villa Copenhagen. Här kan du njuta av din frukost i en vacker miljö – och glöm inte heller att testa en bulle eller två.

bageriet Rug Bakery i Köpenhamn
Foto: Villa Copenhagen/Rug Bakery

Atelier September

Mångas favoritställe för en frukost i Köpenhamn är Frederik Bille Brahes Atelier September. Här hittar du både klassiska och nytänkande frukosträtter – och trendiga smörberg är en självklarhet. Vill du dricka morgonkaffet i lugn och ro är det här kanske inte stället för dig, men om du inte har något emot lite stoj och stim på morgonkvisten är det definitivt värt ett besök.

Annons

3 bra restauranger för lunch i Köpenhamn

Någonting som kan vara lite knepigt i en ny stad är att lista ut vilka bra restauranger som har öppet vid lunchtid. Här är tre av Stinas favoritställen att äta lunch på i Köpenhamn!

Apollo Bar

En evig favorit är Apollo bar, som också drivs av Frederik Bille Brahe. Även om restaurangen ligger vid Nyhavn känns den långt ifrån de närliggande turistfällorna – och på den vackra innergården finner du som en lugn oas i solen, mellan vildvinsbevuxna tegelväggar. Här serveras vispat smör i snäckskal och blåbärstoasten är otrolig!

restaurangen apollo bar i köpenhamn
Foto: Apollo Bar

Café Victor

Är du sugen på ett lyxigt smørrebrød? På Café Victor hittar du flera goda alternativ, och kan också varva godbitarna med silltallrikar eller klassiska franska rätter. Miljön känns kanske mest som en finare Stockholmskrog, men väljer du en plats på uteserveringen kan du ta in Köpenhamns gator och spana på välklädda danskar som promenerar rakt mellan borden.

Annons

Et Cetera

En riktig pärla, som bara har frukost- och lunchöppet, är Et Cetera. Den lilla restaurangen ligger en bit utanför stadskärnan på Haraldsgade, men om du har vägarna förbi (och ärligt talat, även om du inte har det) så är den definitivt värd ett besök. Maten är mestadels koreansk, japansk och kinesisk – och du kan förvänta dig en härlig smakupplevelse och Instagramvänliga rätter. Kolla exempelvis in de handgjorda och handskurna nudlarna med marinerat ägg, den koreanska korokke-bullen fylld med ost och den ack så vackra rulltårtan med matcha och jasminkräm.

asiatiska restaurangen et cetera i köpenhamn
Foto. Et Cetera

Här tar du en mysig fika Köpenhamn

Caféerna i Köpenhamn är riktigt bra, och då snackar vi alltså riktigt bra! Problemet med ställen som är riktigt bra är emellertid att de givetvis blir mycket populära och på så vis kan borden bli fullsatta och de godaste bakverken sälja slut. Med det sagt så finns det dock många fikaställen att välja bland. Här är några favoriter!

Annons

Apotek 57

Scrollar du längre ner kan du läsa om varför du ska besöka livsstils- och inredningsbutiken Frama. Men du får inte heller glömma bort att besöka konceptbutikens café som ligger vägg i vägg med Frama, och vars inredning är lika vacker som butikens. Här hittar du läckra godsaker och lättare rätter.

caféet apotek 57 i köpenhamn
Foto: Frama/Apotek 57

Bageriet Brød

I Vesterbro hittar du Bageriet brød, där du kan smaska på danskt surdegsbröd men också mycket gott som du annars finner nere på kontinenten, som italiensk focaccia och fransk choux.

Lille Bakery

Om du har vägarna förbi Refshaleøen är ett besök på Lille Bakery givet. Här bakar de med kärlek och råvaror i säsong från lokala småskaliga bönder. Vackert, gott och riktigt härligt!

caféet lille bakery i köpenhamn
Foto: Maya Matsuura

Hart Bageri

Nästan oavsett var i Köpenhamn som du befinner dig så kan du kika in i en Hart bageri-butik, eftersom de är strödda lite här och var i staden. Varför inte testa en dansk fastelavnsbolle till exempel?

Annons

Ta ett glas? Här är 4 härliga krogar och vinbarer

Det fullkomligen kryllar av härliga vinbarer och pubar i Köpenhamn, och till skillnad från i Sverige har många också uteservering i princip året om. Här är några trevliga alternativ – oavsett om du vill dricka vin, drinkar eller alkoholfritt!

Pompette

En favorit är den avslappnade vinbaren Pompette. Sitter du inomhus gör du det i en snygg, lite rå lokal – och sitter du ute kan du njuta av ett svalkande glas på den soliga uteserveringen mot en lugn gata.

vinbaren pompette i köpenhamn
Olivia Rohde

Granola

På namnet låter kanske restaurangen som ett frukostställe, men det är faktiskt en riktigt bra krog för en aw eller ett glas innan middagen. God dryck, goda snacks och en härlig uteservering, som passar bra för dig som vill titta på folk!

Annons

Esmée

Är du mest sugen på färgglada cocktails och kanske en mjukglass? Då är Esmée stället för dig! Du kan givetvis också ta en matbit på restaurangen, men det är en upplevelse i sig att gå igenom drinklistan.

Lille blå vinbar

Ett riktigt snyggt alternativ för ett glas är definitivt Lille blå vinbar, vilket – som namnet skvallrar om – är just en liten blå vinbar. Kort sagt ett riktigt trevligt och får man säga ”Instagramvänligt” ställe!

vinbaren lille blå vinbar i köpenhamn
Foto: Lille blå vinbar

3 underbara restauranger för middag i Köpenhamn

Att gå ut och äta i Köpenhamn är en lisa för själen – och just middagen måste nog ändå vara höjdpunkten. Det är svårt att bara välja bara några favoriter bland alla stadens fantastiska restauranger, men här är tre ställen som du helt enkelt inte får missa. Kom bara ihåg att boka bord i god tid!

Annons

Mangia

En krog som du antagligen sett i ditt flöde på sociala medier är italienaren Mangia – och det är inte för intet. Här äter du otrolig pasta i en mysig, stimmig och alltid fullsatt lokal. Tiramisun är ett måste!

italienska restaurangen mangia i köpenhamn
Foto: Magnus Omme

Barabba

Barabba är en riktig Köpenhamnspärla. Här är maten lika vacker som god och lokalen är sådär danskt, lite ruffigt snygg. Här kan du också försöka knipa en plats på uteserveringen, där du kan sitta mitt på trottoaren under restaurangens neonskylt och titta på förbipasserande.

italienska restaurangen barabba i köpenhamn
Foto: Barabba

Delphine

Vill du känna ytterligare lite mer utomlandskänsla? Maten på Delphine för dig själsligt till Italien och Grekland – och de fina väggmålningarna är trevliga att titta på mellan tuggorna. Lokalen och gästerna kanske andas lite mer Stockholm i ärlighetens namn, men restaurangen är definitvt ändå värd ett besök.

bra restaurang delphine i köpenhamn
Foto: Emma Sejersen

Härliga saker att göra i Köpenhamn

Undrar du vad du ska hitta på i Köpenhamn? När man upptäcker en ny stad vill man ofta strosa runt på vackra platser, kika in i några butiker och kanske unna sig en kulturupplevelse eller två. Här guidar ELLE Decoration-redaktören dig därför till Köpenhamns bästa shopping, finaste promenadstråk och härligaste muséer.

Annons

Här är den bästa shoppingen i Köpenhamn

Är du shoppingsugen och vill kika på Köpenhamns utbud? Det finns mängder med alternativ – och som bekant är den mest populära shoppinggatan Strøget, där du kan hitta vanliga butikskedjor men också lyxvarumärken. Men den mest spännande shoppingen hittar du kanske inte nödvändigtvis på Strøget. Istället för de stora kedjorna rekommenderar redaktören mindre, unika butiker med ett väl utvalt sortiment – vari man blir inspirerad bara av att vistas i lokalen. Här är några tips på shopping som bjuder på en upplevelse, som du inte kan hitta hemma!

Frama

På Frama hittar du högkvalitativa möbler i naturmaterial, med fokus på hantverk. Estetiken är enkel, tidlös och lyxig. Här kan du också kika på annan inredning till hemmet, som fina föremål i glas och keramik eller väldoftande tvålar. Och kom som sagt ihåg att besöka Apotek 57 i samma veva!

Foto: Frama

Sabine Poupinel

Om du är ute efter unika klädesplagg får du inte missa slow fashion-butiken Sabine Poupinel, som ägs och drivs av fotografen och designern med samma namn. I butiken hittar du plagg från etablerade märken, men också mindre kända, ”up and coming” designers. Här hittar du också kläder som Sabine själv har skapat. I butiken får du en mycket fin service – och eftersom Sabines kläder görs på beställning kan du också önska ändringar på detaljer eller material till exempel.

Annons

Studio Oliver Gustav

Oliver Gustav är designern och antikexperten som skapat den tidlösa, enkla och mycket inspirerande Studio Oliver Gustav i 1920-talsbyggnaden Museumsbygningen. Här hittar du väl utvald design, vackra antika föremål och spännande konst.

Foto: Studio Oliver Gustav

Nørgaard paa Strøget

Om du ska besöka Strøget så får du faktiskt inte missa den härliga klädbutiken Nørgaard paa Strøget. Här hittar du handplockat mode från olika märken – spana till exempel in danska Saks Potts, smyckesmärket Pura Utz med frukter av småpärlor och de randiga mjukisplaggen från Mads Nørgaard som blivit många modeprofilers favoriter. Här hittar du också snygga färgglada bandanas för en billig peng!

Annons

Bra vintagebutiker i Köpenhamn

Någonting som Köpenhamn är känd för är såklart alla vintagebutikerna. Här är några av redaktörens favoriter för second hand, när det kommer till både mode och inredning!

Beau Marché

Hyllade Beau Marché är alltid lika rolig att besöka! Här blandas ny design med antika föremål som andas Frankrike. Butiken är lekfull, inspirerande – och så snygg. När du vill ta en paus kan du göra det på Café à Vins, Beau Marchés franska vincafé.

Foto: Beau Marché

IblameLULU

Vintagebutik i Fredriksberg och Charlottenlund med lyxiga modemärken som Miu Miu, Chanel och Dior, samt danska märken som OpéraSPORT och Cecilie Bahnsen.

Annons

Magnolia's Luksus 2ndhand

I Indre by hittar du också en lyxig vintagebutik som är en favorit för många. Magnolia's Luksus 2ndhand säljer kläder, skor och accessoarer från exempelvis Loewe, Alaïa och Hermès.

Fil de Fer

Du som älskar inredning och är shoppingsugen bör definitivt kolla in den franska antikbutiken Fil de Fer! Här hittar du möbler som franska cafébord, vackra drinkvagnar och unika klädskåp, men också mindre prylar som fint porslin, charmiga skärbrädor i trä och lekfulla dekorationsföremål. Nu har Fil de Fer också öppnat upp ett nytt showroom, som har öppet den första lördagen varje månad mellan klockan 12–15.

Foto: Fil de Fer

Wilén Store

Är du ute efter en välkurerad vintagebutik för mode, men är inte sugen på att spendera tusenlappar på lyxvarumärken? På Wilén Store kan du verkligen fynda – och de handplockade kläderna, skorna och accessoarerna känns både trendiga och lite egna.

Annons

Här är 3 vackra ställen för promenad eller picknick

Att bara gå runt i Köpenhamn och se sig omkring är givetvis en upplevelse i sig. Men när man har strosat runt i staden en del kan det vara roligt att besöka specifika platser, där det är särskilt vackert att promenera eller sätta sig ner för en picknick.

Botanisk Have

Köpenhamns botaniska trädgård är som en grön oas i staden, belägen invid sevärdheten Rosenborg slott. Strosa runt i grönskan och slå dig ner vid dammen! Vill du gå längre kan du också promenera bort ill Kongens Have vid slottet.

Islands Brygge

Kanalen som går genom staden är riktigt trevlig att promenera vid. På soliga dagar är det populärt att sola och bada från bryggorna vid kanalen. Ta med dig badkläder och snacks till Islands Brygge till exempel!

Frederiksberg Have

I Fredriksberg ligger barocka Fredriksbergs slott med tillhörande trädgård. I den stora trädgården finner du vacker grönska och porlande vatten, samt ett kinesiskt lusthus.

Annons

3 intressanta museum i Köpenhamn

Du som vill få in lite mer kultur i din resa gör rätt i att besöka ett av Köpenhamns många museér. Här är Stinas favoriter!

Glyptoteket

Ny Carlsberg Glyptotek, i folkmun Glyptoteket, har en enorm konstsamling om 10 000 objekt. Många av konstföremålen kommer från antika Egypten, Grekland och Romarriket, men även modernare konst tar plats inom Glyptotekets väggar. Muséets vinterträdgård är också sevärd!

museum med skulpturer, glyptoteket i köpenhamn
Foto: Ny Carlsberg Glyptotek

Nationalmuseet

Ett stenkast från Glyptoteket ligger Nationlamuseet, Danmarks största kulturhistoriska museum. Muséet är vackert beläget vid Fredriksholms kanal, och efter att du lärt dig om dansk historia har du också en kort promenad till Christiansborgs slott på Slotsholmen.

Copenhagen Contemporary

Ett museum som du inte får missa är det moderna konstmuséet Copenhagen Contemporary. Här kan du vänta dig häftiga utställningar av världskända konstnärer, men också konst från nya talanger. Performance-konst, maffiga installationer och videoverk är några exempel på konstformer som du kan uppleva här. Just nu kan du till exempel besöka The Length of the Horizon av Kapwani Kiwanga, som visas fram till den 25 augusti, 2024.

modernt konstmuseum copenhagen contemporary i köpenhamn
The Length of the Horizon av Kapwani Kiwanga.Foto: David Stjernholm
Annons