Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

7 inspirerande köksöar för dig som bor litet

16 sep, 2022 
AvJohanna Bengtsson
Köksöar för compact living
Platsbyggd, färdigmonterad eller på hjul – det finns köksöar för alla smaker. Och alla storlekar! Inspireras av sju fina köksöar som funkar även i det lilla köket.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacksBrand logo
Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks

En köksö behöver inte vara stor och maffig. Den behöver inte ens stå mitt i rummet för att få kallas "ö". I ett litet hem kan köksön vara liten, samtidigt som den slukar förvaring och ger extra arbetsyta.

Om du vill bygga en platsbyggd köksö behöver du dock tänka på tillgängligheten. Rekommendationen är 110-120 centimeter fritt spelrum runt omkring ön. Gör du en renovering som skall slutbesiktigas är tillgänglighetsmåttet ett direkt krav.

7 Köksöar för ett litet kök

Stirra dig inte blind på den minimala ytan. Inspireras av dessa trendiga köksöar som även funkar för det lilla köket!

Annons

1. Köksö på hjul

Köksö på hjul IKEA
Köksön Bror från Ikea.

En mobil köksö på hjul är det lilla hemmets bästa vän. Ställ den längs med väggen eller mitt i köket och använd den som extra arbetsyta eller som avställningsyta. Rullvagnen Bror från Ikea är gjord i stål och har rejäla hjul med stoppfunktion.

2. Måttanpassad köksö på liten yta

kök med köksö byggfabriken

Det går att få in en rejäl köksö med mycket förvaring på en väldigt liten yta. Det är detta kök ett bevis på! Här har hela köket måttbyggts för att ta upp så lite plats som möjligt. Den ljusa bänkskivan i marmor plockas upp även på ön för att knyta ihop de fristående ytorna.

Annons

3. Köksö kombinerat med matbord

Köksö och matbord
Kombinerad köksö och matbord från Marbodal i en mindre lägenhet med sovloft.

Varför inte slå två flugor i en smäll och kombinera matbord och köksö? Med snygga, höga stolar och en bred bordsskiva på underskåpen trollar du bort barkänslan och får istället en stort socialt matbord att umgås vid.

4. Köksö och bokhylla i ett

köksö maja blå vedum
Maja Blå från Vedum är lika delar köksö och bokhylla.

I en mindre bostad är det extra viktigt att varje enskild möbel passar in. Vedum har tagit fram köksön Maja Blå som smälter in i omgivningen och ger intrycket av att vara en bokhylla. En väldigt fin möbel som kan knyta ihop ett litet kök med ett vardagsrum på liten yta.

Annons

5. Färdigmonterad köksö

Köksö Mid.You
Köksö med mycket förvaring från Mid.you.

Tidigare var de flesta mindre köksöar på hjul eller behövde måttanbeställas hos en köksleverantör. Idag finns det fina, färdigmonterade köksöar att beställa online. Denna köksö kommer från märket Mid.you och är 145 centimeter bred.

6. Köksö med ställning

köksö vadholma med sittplatser
Mycket förvaring på liten yta får du med köksön Vadholma från Ikea.

Ikea har mängder av flyttbara köksöar med rejäla hyllplan och arbetsytor. Ön Vadholma har dessutom en ställning där du kan hänga allt från slevar till kastruller. Att utnyttja höjden ovanför köksön i ett litet kök är ett smart drag då behovet av förvaring ofta är stort.

Annons

7. Vanligt bord som köksö

Nordiska kök köksö trä
Ett rustikt träbord fungerar fint som köksö.

Du måste inte specialbeställa eller platsbygga en köksö. Om du vill ge köket en varm och ombonad känsla är ett gammalt, antikt träbord fint att använda som köksö. Lägg gärna en skiva av marmor eller annan sten ovanpå träbordet för att förlänga hållbarheten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons