7 inspirerande köksöar för dig som bor litet

Köksöar för compact living

Foto: Ikea, Vedum, Byggfabriken
Platsbyggd, färdigmonterad eller på hjul – det finns köksöar för alla smaker. Och alla storlekar! Inspireras av sju fina köksöar som funkar även i det lilla köket.
Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks
1:32

Efter reklamen: Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks

(1:32)

Slå på ljud

En köksö behöver inte vara stor och maffig. Den behöver inte ens stå mitt i rummet för att få kallas "ö". I ett litet hem kan köksön vara liten, samtidigt som den slukar förvaring och ger extra arbetsyta.

Om du vill bygga en platsbyggd köksö behöver du dock tänka på tillgängligheten. Rekommendationen är 110-120 centimeter fritt spelrum runt omkring ön. Gör du en renovering som skall slutbesiktigas är tillgänglighetsmåttet ett direkt krav.

7 Köksöar för ett litet kök

Stirra dig inte blind på den minimala ytan. Inspireras av dessa trendiga köksöar som även funkar för det lilla köket!

1. Köksö på hjul

Köksö på hjul IKEA

Köksön Bror från Ikea.

Foto: Ikea

En mobil köksö på hjul är det lilla hemmets bästa vän. Ställ den längs med väggen eller mitt i köket och använd den som extra arbetsyta eller som avställningsyta. Rullvagnen Bror från Ikea är gjord i stål och har rejäla hjul med stoppfunktion.

2. Måttanpassad köksö på liten yta

kök med köksö byggfabriken
Foto: Byggfabriken

Det går att få in en rejäl köksö med mycket förvaring på en väldigt liten yta. Det är detta kök ett bevis på! Här har hela köket måttbyggts för att ta upp så lite plats som möjligt. Den ljusa bänkskivan i marmor plockas upp även på ön för att knyta ihop de fristående ytorna.

3. Köksö kombinerat med matbord

Köksö och matbord

Kombinerad köksö och matbord från Marbodal i en mindre lägenhet med sovloft.

Foto: Marbodal

Varför inte slå två flugor i en smäll och kombinera matbord och köksö? Med snygga, höga stolar och en bred bordsskiva på underskåpen trollar du bort barkänslan och får istället en stort socialt matbord att umgås vid.

4. Köksö och bokhylla i ett

köksö maja blå vedum

Maja Blå från Vedum är lika delar köksö och bokhylla.

Foto: Vedum

I en mindre bostad är det extra viktigt att varje enskild möbel passar in. Vedum har tagit fram köksön Maja Blå som smälter in i omgivningen och ger intrycket av att vara en bokhylla. En väldigt fin möbel som kan knyta ihop ett litet kök med ett vardagsrum på liten yta.

5. Färdigmonterad köksö

Köksö Mid.You

Köksö med mycket förvaring från Mid.you.

Foto: Mid.you

Tidigare var de flesta mindre köksöar på hjul eller behövde måttanbeställas hos en köksleverantör. Idag finns det fina, färdigmonterade köksöar att beställa online. Denna köksö kommer från märket Mid.you och är 145 centimeter bred.

6. Köksö med ställning

köksö vadholma med sittplatser

Mycket förvaring på liten yta får du med köksön Vadholma från Ikea.

Foto: Ikea

Ikea har mängder av flyttbara köksöar med rejäla hyllplan och arbetsytor. Ön Vadholma har dessutom en ställning där du kan hänga allt från slevar till kastruller. Att utnyttja höjden ovanför köksön i ett litet kök är ett smart drag då behovet av förvaring ofta är stort.

7. Vanligt bord som köksö

Nordiska kök köksö trä

Ett rustikt träbord fungerar fint som köksö.

Foto: Nordiska kök

Du måste inte specialbeställa eller platsbygga en köksö. Om du vill ge köket en varm och ombonad känsla är ett gammalt, antikt träbord fint att använda som köksö. Lägg gärna en skiva av marmor eller annan sten ovanpå träbordet för att förlänga hållbarheten.