Köksinspiration: 4 stora kökstrender 2021

kök trender 2021

Naturnära grönska, köksluckor i trä eller kanske ett klassiskt shakerkök? Inspireras av de starkaste tendenserna just nu och hitta ditt drömkök inför köksrenoveringen.
22 mars, 2021

Årets kökstrender tar in naturen i hemmet. Taktila träytor, vackra naturmaterial och jordnära toner förvandlar köket till en hållbar och rogivande oas.

Här är fyra starka tendenser som influerar våra köksval just nu:

Trend 1: Kök i trä

En av de största materialtrenderna just nu är utan tvekan trä. Alla suktar efter trärena köksluckor och att omge sig med naturmaterialet i allt från ljus och naturlig till mörkbetsad tappning.

Reforms nya lucka Profile, formgiven av Norm architects, uppgraderar Ikea-stommarna och ger dem ett längre liv i köket. Här i naturlig ek, finns även som målad lucka och i mörk ek.

Kökslucka med eklameller, Nordic Spirit, från HTH Kök.

Exklusiva Phoenix Kitchen från italienska R&D Poliform har rena linjer och finns att få i bland annat trä och stål.

träkök med marmor från nordiska kök

Foto: Kristofer Johnsson

Nytt köksprojekt från Nordiska kök hos inredaren @wtpstudios. Köket i ek har betsats i en varm körsbärston för att matcha stilen i hemmet och kontrasteras av ådrad arabescatomarmor.

kök från kitchens by paul

Kök av Kitchens by Paul. Foto: Kronfoto

Kök i rökt ek med bänkskiva i Dekton Arga samt integrerad belysning, av Kitchens by Paul.

Nya luckserien Wood Collection från Superfront i betsat och lackerat askträfaner. Här fronterna Vertical i den mörka tappningen Umber wood.

Trend 2: Ta in naturen i köket

Jordnära toner, gröna nyanser och inomhusodlingar. Nu vill vi ta in det grönskande utelivet i köket – året om och såväl i färg som i detaljer som gör inomhusodlingen enkel.

Kök från Marbodal i den nya färgen Tall som ingår i deras populära serie jordnära färger.

Grönt 60-talsinspirerat kök, Ombra, från Kvik. Här med en hållbar bänkskiva i massiv ek som behandlats med bivax samt linolja.

Köket Modern Classic Steneby i kulören Mossa från Kvänum. Till vänster skymtar även deras nya odlingsskåp för inomhusbruk i form av en vitrin, som är utmärkt för att skapa en egen liten köksträdgård i den gröna trendens anda.

Köket Tacto från Kvik med fronter i ljus ek som har en borstad yta för att bevara den taktila känslan träet har i naturen.

Trend 3: Hållbart och tidlöst

Framöver tänker vi efter noga innan vi tar tag i renoveringar. Det vi bygger och väljer ska vara tidlöst och miljövänligt – både här och nu samt längre fram i tiden. Smartare materialanvändning, återvinning och miljömärkningar är på mångas läppar just nu (men var noga med att kolla upp vad de olika märkningarna faktiskt innebär!).

Marbodals Svanenmärkta kök Arkitekt plus i ek.

Köket Liv från Vedum har rena linjer och finns nu i ny tappning i Svanenmärkt ekfaner.

väggfärg från Farrow & Ball

Foto: James Merrell

Kulören Purbeck Stone No. 275 från Farrow & Ball i deras nya miljövänliga, slittåliga och tvättbara serie Modern Emulsion. Pris från 880:-.

Kviks populära kök Mano uppdateras våren 2021 med fronter gjorda av återvunnen pet och certifierat trä i en ny matt, mörkgrå färg.

Köksluckan Moa från Vedum i den mjuka kulören linnebeige, som ger en varm, naturnära känsla. Väggskåpen i vitrin har luckan Alice och bänkskivan är en kompositsten som heter Moorland fog.

The Frame Kitchen från danska Stilleben architects är funktionellt och stilfullt i ett och gjort av solitt FSC-certifierat trä som handmålas i deras egna kulörer.

Trend 4: Klassisk inspiration och elegans

Vi drömmer om eleganta kök med rena linjer och smidiga funktioner som underlättar för oss. Klassisk shakerinspiration är en favorit hos många, men den minimalistiska och funktionella stilen har också fått ett uppsving.

Väggskåp Modern Classic Karleby med skjutdörrar i glas och den gröna kulören Mossa från Kvänum.

shakerkök från Nordiska kök

Foto: Andrea Papini

Klassiskt vackert med grönt shakerkök från Nordiska kök och bänkskiva i marmor.

Luckan Modern Retreat från HTH har ett klassiskt och elegant formspråk, här i en naturnära grå kulör.

Kvänums kök Liljencrantz i ek, från serien Contemporary, kombinerar sömlöst klassisk elegans och japansk minimalism.

Bänkfläkten AL 200 från Gaggenau gör ett avskalat intryck i köket eftersom den är helintegrerad och har en nedfällbar glaspanel. Pris från 32 800:-.

Ljusgrått ramkök med detaljer i ljust trä och bänkskiva i terrazzo, av Nordiska Kök.

Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

Vita kök dominerar inte längre!

Dags att renovera köket? Här är 15 fina kök att inspireras av

Vi älskar ALLA!

Instagramvänliga te- och kaffekoppar – 15 snygga köptips

I årets trender!