Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Kika in i kreatörens lada på Gotland – här är det slow living som gäller

04 jun, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Kika in i kreatörens lada på Gotland – här är det slow living som gäller
Den 200 år gamla ladan blickar ut över Sudrets åkrar och betesmarker. I horisonten anas havet. Malin Gäfvert har inrett med återbruk och ting från förr.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hon har sitt liv i Stockholm, men längtar ständigt till Burge gård på södra Gotland, till den del av ladan hon köpt loss från föräldrarnas gård och skapat ett hem av. Malin Gäfvert uppskattar ljuset, havet, ängarna och stillheten på sin barndoms ö.

– Jag bodde i Visby till jag var tio, sedan flyttade vi till Stockholm, men tillbringade somrarna i Fide. För femton år sedan köpte mamma och pappa Burge gård på Faludden, som är en del av Sudret.

Den nyrenoverade ladan har uteplats på baksidan med utsikt över åkrar och ängar.
Den nyrenoverade ladan har uteplats på baksidan med utsikt över åkrar och ängar.Stylist :Jenny Martinsson Fotogr

Faludden är ett fågelskyddsområde, gården ligger bara en knapp kilometer från havet. Naturen sjuder och låter här. Mängder med fåglar och kor in på husknuten. Horisonten är så där vidsträckt och djup som den bara kan vara när himmel och hav möts. Och när åkrarna och landskapet breder ut sig.

Annons

– Ladan var ett vackert skal, en enorm rå-lada med en tröskvandring. Den hade renoverats exteriört av den dåvarande ägaren. Innan dess var den en ruin utan tak, det växte träd där mitt boende är i dag. Den tidigare ägaren gjorde en mycket omsorgsfull renovering med material och tekniker från ön, såsom gotländsk kalksten, stockar, kallmurade väggar och spåntak.

De begagnade dörrarna är inköpta på diverse byggställen på ön, sedan renoverade och ommålade. Bruksföremål köpta från loppisar. Kopparna på listen har kusinen och keramikern Anna Gäfvert gjort. Färgen på köksluckorna är Fridhemsgatan, Alcro.
De begagnade dörrarna är inköpta på diverse byggställen på ön, sedan renoverade och ommålade. Bruksföremål köpta från loppisar. Kopparna på listen har kusinen och keramikern Anna Gäfvert gjort. Färgen på köksluckorna är Fridhemsgatan, Alcro.Stylist Jenny Martinsson Fotogra
Malin, Bonnie och gårdshunden Daisy i tröskvandringen.
Malin, Bonnie och gårdshunden Daisy i tröskvandringen.Stylist Jenny Martinsson Fotogra
Annons

Malin har byggt en ny entré i den gamla tröskvandringen. Vandringen, som var ett slags stor vev, drogs runt av oxar som på så vis tröskade spannmålet. Långt före slåtter- och tröskmaskinernas tid.

– Det är en kallyta som vi tidigare använt som bland annat galleri. När man går in till mig möts man av detta vackra rum och ser ut genom de stora, vackra glasportarna bort till havet, säger Malin.

Hennes del av ladan är på 140 kvadratmeter och är en lägenhet i två plan. När hon tog sig an projektet 2017 var det ett tomt skal, men med vackra, frilagda stockar, gotländsk kalksten och halvmetertjocka, böljande väggar.

I matrummet står ett bord med ekskivor, byggt av Malin och hennes pappa Anders. Stolar, skål och ljusstakar köpta på loppis. Skåpet har Anders byggt av fönster från en glasveranda, det är målat i samma färgnyans som fönster och övriga snickerier i bostaden. Oljemålningen är gjord av en vän till familjen. Smal, blå trasmatta, DRY Studios. Mönstrad matta köpt på auktion.
I matrummet står ett bord med ekskivor, byggt av Malin och hennes pappa Anders. Stolar, skål och ljusstakar köpta på loppis. Skåpet har Anders byggt av fönster från en glasveranda, det är målat i samma färgnyans som fönster och övriga snickerier i bostaden. Oljemålningen är gjord av en vän till familjen. Smal, blå trasmatta, DRY Studios. Mönstrad matta köpt på auktion.Stylist Jenny Martinsson Fotogra
Allrummet agerar lekrum för dottern Bonnie med gunga fäst i taket. Industrifönster och -dörr tillverkade av lokal smed i Vamlingbo.
Allrummet agerar lekrum för dottern Bonnie med gunga fäst i taket. Industrifönster och -dörr tillverkade av lokal smed i Vamlingbo.Stylist Jenny Martinsson Fotogra
Annons

– Min pappa blev projektledare för att förvandla ladan till ett hem för mig och min dotter Bonnie. Tryggt för mig som bor och arbetar i Stockholm och inte kunde vara på plats och träffa byggarna varje vecka.

Vad gjordes? Ett helt nytt betonggolv med värmeslingor lades in. Lägenhetens layout: På nedre plan kök, badrum, två sovrum och sällskapsytor. På det övre planet ett sovrum och ett större allrum. Nytt innertak och ett rejält industrifönster sattes in på övervåningen för att släppa in mer ljus.

Annons
I allrummet en korg från Afroart. Stolen är köpt på auktion.
I allrummet en korg från Afroart. Stolen är köpt på auktion.Stylist Jenny Martinsson Fotogra

– Köket består av Ikea-stommar, men luckorna kommer från Picky living, dem har jag målat. De öppna hyllplanen är en egen konstruktion.

Malin Gäfvert är creative director, fotograferar mycket och gärna och är naturligtvis inredningsintresserad. Till sin lada på Gotland har hon satsat på återbruk i den mån det går. Det mesta av inredningen är köpt på nätauktioner eller loppisar. ”Mycket har vi byggt själva som matbord, skåp och bänkar, där min pappa Anders har varit drivande.”

Annons
Korgstolarna inhandlade på loppis. Soffbord i travertin, Bukowskis. Bänken bakom soffan är köpt på auktion och restaurerad. Hästskulptur av Mona Niklasson.
Korgstolarna inhandlade på loppis. Soffbord i travertin, Bukowskis. Bänken bakom soffan är köpt på auktion och restaurerad. Hästskulptur av Mona Niklasson.Stylist Jenny Martinsson Fotogra
Materialmöten i matrummet. På betonggolvet en trasmatta. På den halvmetertjocka, böljande murade väggen hänger en oljemålning, gjord av en bekant till familjen.
Materialmöten i matrummet. På betonggolvet en trasmatta. På den halvmetertjocka, böljande murade väggen hänger en oljemålning, gjord av en bekant till familjen.Stylist Jenny Martinsson Fotogra

– Jag tycker om när det inte blir för perfekt, det måste skava lite. En sned vägg, en nött yta, ett hembyggt skåp. Saker som ackompanjerar alla naturmaterial här så väl. Precis som den gråblå tonen jag har valt till alla snickerier och trappan.

Annons

– Jag och min elvaåriga dotter har vårt vardagsliv i Stockholm, men vi längtar alltid hit. Förutsättningarna för att vistas mycket här är väldigt bra. Det här är vårt slow living-ställe. En bättre plats finns inte.

Malins sovrum har en stillsam, mjuk inredning. Sängkläder från bland annat Ellos. På knopplisten en morgonrock från Afroart.
Malins sovrum har en stillsam, mjuk inredning. Sängkläder från bland annat Ellos. På knopplisten en morgonrock från Afroart.Stylist Jenny Martinsson Fotogra

Nästa steg? Sätta tänderna i tomten och planera den tillsammans med sin trädgårdskunniga mamma. Dessutom ska Malin och hennes syster inreda en keramikverkstad. Och så finns den där ramklippen också; att bygga och sälja ramar står på listan. Kreatörens bruttolista är lång!

Fotograf: Helena Nord Stylist: Jenny Martinsson

Annons