Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Kika in och inspireras av det lilla huset med stor charm

28 apr, 2022 
AvPia Mattsson
Kika in och inspireras av det lilla huset med stor charm
Från flyttfågel till hemmakatt; internationella modedesignern och konstnären Cecilia Björk landade på riktigt först när hon hittade kärleken och ett sommarhus i västra Skåne.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Inspireras av det vackra sommarhuset i SkåneBrand logo
VIDEO: Inspireras av det vackra sommarhuset i Skåne

Går det att ignorera ett litet sommarhus med stor charm och magisk utsikt över havet? Såklart inte. Speciellt inte när varenda cell i kroppen jublar. Den känslan bör man inte gå emot.

– Redan när vi såg annonsen på nätet visste vi att vi hade hittat vårt hus, säger Cecilia. En visshet vi fick bekräftad när vi kom hit. Huset gjorde oss lugna och platsen var vacker. Vi hade kommit hem.

Cecilia Björk och maken visste direkt att de hade hittat sitt hus när de såg annonsen
Annons
Cecilias och Patricks ville behålla husets egen ambiance och originalitet.

Det var 2008 som Cecilia och Patrick förälskade sig i sommarnöjet, byggt 1932 i Skälderviken på Skånes västra sida. Då hade de bara känt varandra i tre månader. Men vad gör det när man är kär och galen? Allt är möjligt. Då kan man flytta berg eller renovera en sommarstuga fast man aldrig har gjort det tidigare.

Cecilia har rest mycket och undvikit att samla på sig saker för att inte riskera att bli fast. Nu är det annorlunda.

– Vi trodde att det skulle vara enkelt och ville testa det, säger Cecilia. Naiva? Ja, absolut. Men vår budget var minimal. Med hjälp av en god vän och ”egna studier” på Google drog vi igång och kom i mål nio månader senare. Då var huset vinterisolerat och påbyggt med glasveranda. Och den gamla hallen och ursprungsköket hade blivit tvättstuga och badrum.

Annons
Naturmaterial och naturfärger ger ett intryck av rådande lugn
Det är ett inbjudande hus fyllt av naturligt ljus från alla fönster som också släpper in alla årstider.
Annons

Det är ett inbjudande hus fyllt av naturligt ljus från alla fönster som också släpper in alla årstider. Ett personligt och skräddarsytt hem efter smak och behov. Cecilias och Patricks vision handlade om att behålla husets egen ambiance och originalitet. Inga tapeter. Naturmaterial och naturfärger skulle förstärka rådande lugn. Detaljer som inte gick att spara skulle ersättas av ”nytt i gammal stil”. Fast övervåningen fick snabbt respass när taket öppnades upp till nock på vissa ställen.

Övervåningen fick snabbt respass när taket öppnades upp till nock på vissa ställen.

– Det var knappt ståhöjd där uppe och svårt att göra något av. Genom att öppna upp till nock fick vi in ännu mer ljus; det var nästan en kyrklig upplevelse, säger Cecilia.

Annons
Närheten till havet är fantastisk och perfekt då Cecilia badar varje dag
I trädgården finns ett härligt utekök att använda för sommarens alla kvällar
Annons

Från ursprungliga 70 kvm till dagens 160. När paret blev med tvillingar 2011 behövdes större yta. Vardagsrummet byggdes ut och så skapades en ny sovavdelning. Den här gången lyxade Cecilia och Patrick till livet; ett byggföretag gjorde plattan till utbyggnaden. Resten slutförde de själva. Såklart. Och nu finns gott om plats för barnen Kali och Siam.

Genom renoveringen gick huset från ursprungliga 70 kvm till dagens 160 kvm

Cecilia har rest mycket i sitt liv. Hon har bott i USA, Österrike och Frankrike. Och i London, där hon utbildade sig inom konst och modedesign var hon aktiv på stadens modescen under fem år. Hon beskriver sitt gamla jag som en rastlös själ som aldrig stannat på en plats särskilt länge och som aldrig tyckt att hennes hem varit så viktiga. En flyttfågel som undvikit att samla på sig saker för att inte riskera att bli fast. Nu är det annorlunda.

Annons
Badrummet är ljust tack vare fönstret och det vita kaklet

– Hemmet står för allt. Det är vår bas där vi vilar, hämtar energi och är en familj, fastslår hon. Närheten till havet är fantastisk, jag badar året om. Och så älskar jag att promenera i omgivningarna.

Huset är byggt 1932 och ligger i Skälderviken på Skånes västra sida

– Jag har blivit en riktig hemmakatt oavsett årstid. Huset är mitt ankare som fyller mig med energi. Det har jag stor nytta av i mitt skapande. Allt nytt taggar mig. Stagnation finns inte på kartan!

Annons
Cecilia Björk är modedesigner och konstnär. Hon driver Artyfact gallery med maken Patrick Agler
SE OCKSÅ: Hemma hos möbeldesignern i Mexico CityBrand logo
SE OCKSÅ: Hemma hos möbeldesignern i Mexico City
Annons

Fotograf: Pernilla Wästberg

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Annons