Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Kika in i den stadsnära oasen – där all stress försvinner

04 jun, 2024 
AvEllinor Thunberg
Kika in i den stadsnära oasen – där all stress försvinner
En röd liten stuga, prunkande blomster och lugnande grönska sätter tonen i Hannes Mauritzsons stadsnära oas, där känslan får styra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Michelle MeadowsBrand logo
Kika in hemma hos Michelle Meadows

Tänk dig att din sambo går ut för att köpa ett paket mjölk, men kommer hem med en kolonistuga. Det var vad som hände Hannes Mauritzsons sambo Robin i september 2022. När stugan de tittat på tidigare kom ut till försäljning igen spillde Hannes ingen tid. Han gick på visning i smyg och kom hem med ett påskrivet kontrakt.

– Det var ett dyrt mjölkpaket! Men blev en kul överraskning, säger Hannes Mauritzson.

De hade just flyttat till Göteborg, ett krav för att få köpa i Slottsskogskolonien, och när chocken lagt sig kände de båda att stugan var ett perfekt komplement till lägenheten i Linnéstan. Det hindrade dock inte Hannes från att få kalla fötter en regnig dag i november.

Annons
Ommålad byrå, IKEA, platsbyggda dagbäddar. Sängkläder, filt och mönstrade kuddar, H&M Home. Loppisfyndade lampor.
Ommålad byrå, IKEA, platsbyggda dagbäddar. Sängkläder, filt och mönstrade kuddar, H&M Home. Loppisfyndade lampor.Anna Karlsson
Tavlor, inredningsdetaljer och blommor får stå för färgklickarna i köket.
Tavlor, inredningsdetaljer och blommor får stå för färgklickarna i köket.Anna Karlsson
Annons

– Allt var dött, det var geggigt och jag skulle trycka ner tulpanlökar i regn och storm. Jag satt där inne, det var helt tomt, och jag tänkte: Hur ska det här gå?

Stugan om 27 kvadrat har sedan dess blivit känd långt utanför det idylliska koloniområdet. Hannes har i skrivande stund 638 000 följare på Instagram – och alla älskar den röda stugan med den ockragula dörren. Huset var nybyggt, med gamla fönster och dörrar bevarade, de har inte gjort så mycket inomhus. Men de valde att måla in väggar och tak i Jotuns Humble yellow, som en lugn bas. Blomster, keramik och textilier får sätta färg. I köket har de satt upp hyllor och investerat i en rejäl fransk skänk, men luckorna förblir omålade.

Små buketter av luktärter flyttar in överallt i stugan under sommaren.
Små buketter av luktärter flyttar in överallt i stugan under sommaren.Anna Karlsson
Annons
På 27 kvadrat finns allt som behövs, numera inmålat i Jotuns Humble yellow för en lugn känsla.
På 27 kvadrat finns allt som behövs, numera inmålat i Jotuns Humble yellow för en lugn känsla.Anna Karlsson

– Det ska inte vara något överdådigt här. Gör man något för piffigt känns det fel mot stugan och platsen, jag vill ha det enkelt och här är jag en annan person än i lägenheten. Känslan styr allt som sker här.

Med en lummig uppväxt bas av vackra träd och frodig grönska har det räckt att addera stora krukor och odlingslådor med färgglada sommarblomster. Luktärter, dahlior och rosenskära blev förra årets vinnande recept, som återupprepas i år. Hannes skapar gärna rum i trädgården och flyttar runt krukor och möbler beroende på sammanhang, stämning och behov, men alltid med varsam hand och utan att skapa för stor förändring.

Annons
Den franska skänken som står mitt i köket är inköpt på nätauktion och agerar ofta både matplats och avlastningsyta.
Den franska skänken som står mitt i köket är inköpt på nätauktion och agerar ofta både matplats och avlastningsyta.Anna Karlsson
Annons
Hannes och hundarna Charlie och Ralph.
Hannes och hundarna Charlie och Ralph.Anna Karlsson

– I trädgården är jag en gäst. Det är trädgården som bestämmer. Naturen har sin gång. Det är så härligt, för du har regler att förhålla dig till som du inte själv har skapat. Körsbärsträdet sätter prägeln på hela vårsäsongen, då jobbar vi runt det i stället för att jobba mot det. Vi lever inte för evigt och jag vill ta hand om det som finns för att skapa förändring, för att inte förstöra något som har funnits längre än jag själv.

En vanlig dag på kolonin betyder ofta trädgårdsarbete före lunch och sedan tid att läsa en bok eller ta en tupplur med hundarna Charlie och Ralph, två irländska terriers. Den här platsen får vara en kravlös oas.

Annons
Stugans lilla kök är medvetet sparsmakat i färg och form, i stället får keramikföremål och blomster ta plats och variera efter säsong.
Stugans lilla kök är medvetet sparsmakat i färg och form, i stället får keramikföremål och blomster ta plats och variera efter säsong.Anna Karlsson
Loppisfyndat slagbord. Vas, köpt i vintagebutiken Curiosité i Göteborg. Bordslampa, Night owl, Fritz Hansen.
Loppisfyndat slagbord. Vas, köpt i vintagebutiken Curiosité i Göteborg. Bordslampa, Night owl, Fritz Hansen.Anna Karlsson
Annons

– Det är det enkla livet. Vi försöker göra det där typiska, som att grilla och äta ute. Jag gillar när det får vara lite skavanker, för då händer livet däremellan också … Jag var väldigt sjuk i ätstörningar, anorexi och bulimi, i flera år, och hade typiska kontrollerande behov. Så livet måste bara få hända. Vi måste få styras av lusten.

Hannes stannar upp mitt i en mening och blickar upp mot aprilhimlen, som alldeles nyss bjöd på sol. ”Näe, är det hagel!?” Vi dricker kaffe ute i gjutjärnsmöblerna, men Göteborgsvädret tvingar in oss i stugan, som ännu inte är iordningställd för säsongen. Trots det pryder en orange bukett ranunkler bordet och snabbt tänds vartenda stearinljus inom räckhåll. Framtiden kommer på tal och den ser Hannes i ett hus nära naturen, gärna i Skåne. Men just nu vill de njuta till fullo av stugan, trädgården – och den stundande kolonisäsongen.

Hannes har adderat blomster i krukor, ett smart tips för att skapa och förändra rum i trädgården.
Hannes har adderat blomster i krukor, ett smart tips för att skapa och förändra rum i trädgården.Anna Karlsson
Annons
Köket är lämnat precis som från tidigare ägare, så när som på hyllorna ovanför fönstren.
Köket är lämnat precis som från tidigare ägare, så när som på hyllorna ovanför fönstren.Anna Karlsson

– Det var en kväll förra sommaren. Vi hade varit ute och grejat hela dagen, fixat i trädgården och haft vänner över. På kvällen satt Robin och jag här ute, det var klarblå himmel och 25 grader. Vi drack champagne och sedan kom natthimlen med alla stjärnor och solcellslamporna tändes. Det var bara vi i världen. Jag längtar efter känslan av en typisk svensk sommar med den man håller kärast.

Bäddsoffa, Karup Design från Sleepo. Pall och bord, Alvhem Interiör. Matta, Ikea.
Bäddsoffa, Karup Design från Sleepo. Pall och bord, Alvhem Interiör. Matta, Ikea.Anna Karlsson

Hannes Mauritzson
Gör: Kommunikations- och marknadschef och influencer.
Bor: Sekelskiftesvåning i Göteborg och stuga om 27 kvadrat i Slottsskogskolonien, tillsammans med sambon Robin och hundarna Charlie och Ralph.
Följ: @hannesmauritzson.

Annons
Den förra ägaren byggde nytt på tomten, men sparade alla originalfönster och dörrar för att ge en åldrad känsla.
Den förra ägaren byggde nytt på tomten, men sparade alla originalfönster och dörrar för att ge en åldrad känsla.Anna Karlsson
Ett av flera mysiga trädgårdsrum. Soffa Ellos, fåtöljer Sika Design och bord Tine K Home. Parasoll, Astrid, The Straw.
Ett av flera mysiga trädgårdsrum. Soffa Ellos, fåtöljer Sika Design och bord Tine K Home. Parasoll, Astrid, The Straw.Anna Karlsson
Annons

Fotograf: Anna Karlsson Stylist: Anna Bjelkholm

Annons