Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Kika in i den hyllade kreatören nya magiska showroom i Köpenhamn

14 dec, 2017 
AvSanna Rossäng
Noga utvalt och berörande i all sin enkelhet. Oliver Gustav har skapat ett 
personligt universum av sin främsta kärlekshistoria. I ett gammalt konstmuseum föll allt på plats när han nyligen slog upp portarna till sin nya lokal i centrala Köpenhamn.
Annons

Oliver Gustav är kreativ konsult vars kreationer är många stylisters och inredningsintresserades främsta inspirationskälla. Den monokroma färgskalan och fingertoppskänsla för detaljer har blivit hans signum, och hans vackra miljöer och utvalda objekt syns på moodboards världen över.

– Jag hoppas att personer som uppskattar det jag gör ser att det är en kärlekshistoria. Jag reser över hela världen och köper allt personligen, det kommer aldrig att förändras. Jag köper bara saker jag blir fullkomligt förälskad i, säger han.

Oliver Gustav älskar det nordiska ljuset och hela hans färgskala är inspirerad av det. För att bevara det även när mörkret kommer har han installerat elektriska ljuskällor som ger 97 procent naturligt ljus.

För åtta år sedan öppnade Oliver Gustav studio, showroom och butik i Köpenhamn och för två år sedan även ett galleri i New York. Men det är inte förrän i år, när verksamheten flyttat till den historiska Museumsbygningen i Köpenhamn, som alla pusselbitar fallit på plats.

Annons

– Vi har letat länge efter en lokal där vi kan ha allt under samma tak. Det var precis den här atmosfären jag ville åt, säger Oliver Gustav.

I Oliver Gustavs nya lokaler i Museumsbygningen i Köpenhamn ryms studio, showroom, butik och kontor.

Lokalen byggdes av en dansk konstsamlare vars fru tröttnade på att han alltid kom hem med nya verk – och till slut tvingade hon honom att hitta en plats där han kunde samla allt. Det resulterade i ett hus byggt för att framhäva vackra verk, vilket går hand i hand med ljusdyrkaren Oliver Gustavs filosofi.

Personligt urval och i ett snyggt sammanhang. ”Tillsammans blir saker vackra och intressanta för att det ibland kan vara 1 000 år mellan sakerna.”

– Det finns tre fönster i hela byggnaden, och alla fönster är placerade i taket. För mig som älskar det nordiska ljuset föll allt på plats här. Hela min färgskala är inspirerad av det, säger han.

Annons

Ljuset skapar en dramatisk atmosfär som ger den perfekta inramningen till hans vackra fynd.

– Förut hade jag ett rykte om mig att jag bara hade vackra saker, men att ingenting var till salu. Det var sant. I början var ingenting till salu av den enkla anledningen att jag älskade det för mycket, säger han.

Byggnaden är K-märkt, men Oliver Gustav har aldrig heller känt behov av att förändra mer än med färg. Väggar, tak och lister har målats i samma kulör i Oliver Gustav-anda. Soffa från Oliver Gustavs kollektion, bord från Indien och Philippe Starcks karaktäristiska stol Doctor Sonderbar.

Nu är det den raka motsatsen.

– Ju äldre jag blir, desto mindre betydelse får materiella saker för mig. Jag brukar säga att jag kan leva med en madrass på golvet, ett vackert överkast och självklart: det rätta ljuset. Mer än så behöver jag inte, säger han.

Annons
I Oliver Gustavs kontor valde han att måla i en mustig bordeaux-röd i kontrast till resterande rums grå toner. ”Jag ville göra något oväntat och i livet behöver du kontraster. Det är när kontraster möts som det lyfter ännu mer.” Stol Roly Poly, Faye Toogood, Zig Zag-stol, Gerrit Rietveld, samt bord av Rick Owens.

När den så omtyckte Oliver Gustav pratar om sina egna inspirationskällor är det tydligt att han har en lång tradition av samlare och kreatörer i familjen. Hans gammelfarfar bodde i Vietnam och samlade konst och vackra objekt. Farfar var smed.

– Jag vet att jag har fått den genen från min gammelfarfar, men min farfar är min främsta inspirationskälla. Han hade ett särskilt öga för former och detaljer som han alltid delade med sig av. Han var som en lärare för mig.

Oliver Gustav, som är uppväxt i Jehovas vittnen, sa adjö till sina föräldrar för två decennier sedan.

Annons

– Jag kan bara tala för mig själv, men under min uppväxt fick jag lära mig att alla som inte utövar den religionen är olyckliga. Efter 21 år är jag redo att prata om det, och jag vet att livet är fantastiskt ändå. Jag har fått skapa min egen religion.

Oliver Gustav.

Och där kommer Oliver Gustavs personliga universum in i bilden. En värld han byggt upp från scratch, bara för sig själv. Ett personligt universum av sin främsta kärlekhistoria.

– Det jag gör är väldigt personligt och har blivit min tro i livet, säger han.

Annons
Annons