Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Julens trendigaste växter och blommor 2020

07 okt, 2020 
växter och blommor som är trendiga julen 2020
Klassisk julstjärna i rött eller kanske en modern julgran klädd med blommor? I år finns det något för både den traditionella och den trendkänsliga. Här är julens trendigaste blommor och växter 2020!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Julen 2020 på Ikea är härBrand logo
Julen 2020 på Ikea är här

Har höstmörkret fått dig att sukta efter julen? Du är inte ensam. Redan nu fylls butikerna av dekorationer och hem runtom i landet med tända ljus, slingor och stjärnor i fönstren.

Plantagen har också släppt en rapport som spår vilka blommor och växter som kommer bli de allra populäraste i jul. Enligt den är det fortfarande julgranen och julstjärnan som är de stora favoriterna, men det finns också flera nya mikrotrender när det kommer till julens dekorationer och växter. Plantagens rapport bygger på en konsumentundersökning med ett riksrepresentativt urval samt intervjuer med olika experter inom växter, trender och inredning.

Populäraste växterna och dekorationerna julen 2020

julgranen är en klassiker som står sig bland julens trendväxter 2020
Julgranen är storfavoriten år ut och år in. Foto: Plantagen

Klassikerna står sig även i år. Tre av fyra svarande i Plantagens undersökning uppgav att de ska ha en julgran, äkta eller konstgjord, inomhus i jul. Av dem tänker en tredjedel på miljön och uppger att de ska köpa en Krav-märkt julgran.

Annons

En annan klassiker som är populär i år är julstjärnan som röstades fram till julens favoritblomma 2020 och var favoriten hos hela 25 procent av de som svarade. På andra plats kom amaryllisen och sedan följde hyacinten och rumsgranen.

DIY-julkransar är populära i år
I år vill många pynta husentrén, bland annat med DIY-kransar. Foto: Plantagen

Bland de något nyare trenderna i år syns tendensen att sätta ett särskilt fokus på entrén med kransar, samt att plocka in naturen i hemmet med växter som murgröna eller mossa. Något som tros gå i linje med vår vurm för naturmaterial i vår övriga inredning.

En annan trendig detalj är att välja klassikerna, men i ny tappning. Den traditionella julstjärnan får en uppgraderad känsla när den är vit eller orange, istället för klassiskt julröd, och vaxade lökar är något av en mikrotrend bland blom- och växtentusiaster.

röd och vit julstjärna är trendigt julen 2020
Den klassiskt julröda julstjärnan får sällskap av både vitt och orange i år! Foto: Shutterstock

NYA TRENDER i jul: GRANALTERNATIV OCH BLOMMIGA DEKORATIONER

Det finns några ytterligare bubblare bland trenderna för den som vill prova något helt nytt i år. Att pynta med blommor och växter, istället för eller tillsammans med, traditionella kulor är en av dem. Trenden är betydligt vanligare bland de yngre vuxna jämfört med de äldre som svarat på Plantagens undersökning.

Annons

En annan mikrotrend är att istället för en gran ha en enbuske, cypress eller en dekorerad julkaktus. Något som kan passa för den som vill börja dekorera långt innan jul, eftersom de står sig längre än den äkta granen gör inomhus. Enligt Plantagen börjar nämligen allt fler svenskar julpynta tidigare under hösten. Men samtidigt spår de att julen också åker ut snabbare – för vissa redan innan nyår!

populäraste julblommorna 2020 enligt plantagen
De populäraste blommorna kan användas både som dekoration i granen och i vasen. Foto: Plantagen

Läs mer:

Ellos Home vintern och julen 2020 – se bilderna och våra favoriter

24 fina julstjärnor i jornära toner

Julen 2020 på Åhléns – se bilderna och våra favoriter

Annons