Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Josephine Aune: “Linjerna öppnande upp något nytt”

17 apr, 2020 
josephine aune intervju
Hennes rofyllda linjer fångar ögat i bruset på såväl sociala medier som i det verkliga livet. ”Att kunna beröra och skapa känslor och inspiration är bland det absolut finaste jag kan tänka mig, det går rakt in i hjärtat”, säger konstnären Josephine Aune.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020Brand logo
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020

 

Josephine Aune är tidigare moderedaktör på ELLE, som sadlat om till konstnär. Det hela tog fart hösten 2017, när hon började måla sina linjer och ett nytt kapitel i livet började.

– Linjerna öppnande upp något nytt för mig och var ett tecken på att jag skulle utforska en ny riktning. Att våga vara modig och följa passionen, följa sitt flow och lita på processen, säger hon.

Josephine Aunes konst är minimalistisk och vacker
Ett av Josephine Aunes karakteristiska verk – en minimalistisk, vacker linje på papper.
Josephine Aunes konst hemma hos Ellen Dixdotter
Josephine Aunes konst hänger bland annat hemma hos Ellen Dixdotter.

Line art har blivit ett populärt inslag i många nordiska hem. Det är minimalistiskt, men samtidigt kan de enkla linjerna och svart på vitt uttrycka mycket. Josephine Aunes konst är dock än mer abstrakt och har ett eget, unikt uttryck. Hennes vackra linjer sticker ut samtidigt som de är vilsamma för ögat.

Annons

– De bara var där en dag som en mjuk rörelse i handen, som att jag alltid haft dem i mig. Så självklart och naturligt. Linjerna är ett sätt att uttrycka mina känslor och tankar på, ett sätt att kommunicera på papper. En linje i ett svep och endast original. Jag dras till bruna toner, svart, crème och olika nyanser av vitt.

Konstverk av Josephine Aune med linjer i nyanser av brunt och beige
”Jag dras till bruna toner, svart, crème och olika nyanser av vitt”, säger Josephine Aune om färgerna i hennes konstverk.

Vad tror du att det är som är så tilltalande i det enkla?

– Jag tror att det finns mycket som tilltalar i den enkla, att ögat får vila i något som skapar en viss känsla, att låta fantasin få fritt spelrum. Speciellt i vår brusiga tillvaro med alla intryck och all information runt oss. Det finns nog något vilsamt i det abstrakta. Jag har också hört ord som harmoniskt, som en dans på papper och som musik på papper.

Annons

Inspirationen bakom Josephine Aunes konst

"A new line", skapad av Josephine Aune år 2020.
Känslor på papper. Här syns ”A new line”, skapad av Josephine Aune år 2020.

Josephine beskriver sin arbetsprocess som intuitiv, organisk och nästintill meditativ. Inspirationen hittar hon på många håll, det kan vara allt från hennes egna känslor, positiv energi, mjuka former eller något så enkelt som ett taktilt, fint papper.

– Om man har sinnena öppna och blicken uppåt så finns det inspiration överallt. Naturens former, inredning och design. Ljuset, skuggor. Att strosa på stan, se nya gator. Dofter. Böcker. Konst. Se det stora i det lilla.

Annons
Josephine Aunes konst med minimalistiska linjer - här från 2018
Josephine Aune släppte sin första serie år 2018, här syns ett av verken.

Vad skulle vara ett drömprojekt för dig som konstnär?

– Att samarbeta och skapa tillsammans med andra kreatörer eller platser, där det finns själ, hjärta, något speciellt och genuint. Att ha utställningar runt om i världen. Det finns så många möjligheter och projekt som väntar, jag har visioner och drömmar men jag njuter också av nuet, allt som sker kring konsten just nu. Jag litar till hundra procent på min intuition, den är min kompass. Steg för steg framåt. Så, fortsättning följer…

Foto: Josephine Aune, Ellen Dixdotter

Läs mer:

Ann Demeulemeester i exklusiv intervju med ELLE Decoration

Blomsterkonstnären Poppykalas inspirerar med färgstarka buketter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons