Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Josefin Eklund: ”Alla skandinaviska hem behöver mer färg”

01 jul, 2024 
AvStina Meyerson
konstnären josefin eklund som gör neonlampor
Foto: Martin Axell/Jacob Rudin
Kärleken till naturen såväl som till tv-spelet Zelda tar sig uttryck i Josefin Eklunds lekfulla konst – som bokstavligen talat lyser av färg. I neonkonstens magiska värld är ingenting tråkigt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i ett personligt hem – fyllt av färg och konstBrand logo
Kika in i ett personligt hem – fyllt av färg och konst

Det var februari 2016. Josefin Eklund hade läst klart ekonomprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg och börjat traska längs med den utstakade ekonomvägen.

En dag på biblioteket stötte hon ihop med en bok av konstnären Keith Sonnier – och vid första anblicken av neonkonsten föll hon pladask. Mötet med konstformen mynnade ut i en slags besatthet och Josefin började frenetiskt att samla på både bilder och böcker och gjorde till och med studiebesök hos neonljusföretag.

Annons

Till slut blev Josefin tillfrågad av ett skyltföretag om hon ville rita en kollektion för dem. De hade nämligen aldrig förr träffat någon som var så uppslukad av neon!

– Då började en resa som jag inte ens visste att jag hade drömt om, berättar Josefin och fortsätter:

– Jag åkte till deras huvudkontor i Berlin där jag fick jobba med olika glasblåsare och lära mig allt om neon. Därefter anordnade jag en utställning i Göteborg och efter några år blev konsten mitt heltidsjobb.

Josefin Eklunds neonkonst
Josefin Eklunds konst kännetecknas av färg, ljus och lekfulla motiv.Foto: Jacob Rudin
Annons
Josefin Eklunds neonlampor
Josefins verk ”Butt-erflies”, av färgglada glastuber fyllda med argon- och neongas.Foto: Jacob Rudin

Josefin Eklund om inspirationen bakom sin neonkonst

Josefin Eklund är numera känd för sina färgglada och lekfulla kreationer, som mestadels består av neonljuskonst men också av skulpturer och målningar som även de är rika på färg.

– Jag tycker att alla skandinaviska hem behöver mer färg!

Just nu är Josefin aktuell med neondekorationen Flower , som hon har skapat i samarbete med Designtorget – och som består av kulörta blommotiv gjorda av handblåsta glasrör fyllda med argongas.

Annons

– Designtorget var nog ett av mina första möten med design som liten och därför känns det väldigt kul att få sälja min neonkonst hos dem. Det är en bra plats att nå ut på, säger Josefin om samarbetet.

Neondekoration i persika och gul

Josefin Eklund för Designtorget

Grön neondekoration

Josefin Eklund för Designtorget
Annons

Josefin Eklund

Ålder: 32 år

Bor: Stockholm, men kommer från Göteborg

Yrke: Neonljusdesigner och konstnär

Aktuell med: Neondekorationen ”Flower” med Designtorget, verk till Svenskt Tenn, CF HLL och Nordiska Galleriet, utställning i höst, studioflytt och ”bikini business”

Instagram: @josefiineklund

Du hittar fler av Josefins verk på josefineklund.com och ANNONS Nordiska Galleriet

Vad inspirerar dig?

– Jag är ute jättemycket i naturen; bor, eldar, äter, vandrar. Därför får jag nästan all inspiration därifrån. Från mönster på bark eller blad, från nyanser på insekter. Det finns fler starka kulörer och coola mönster i naturen än vad man tror! Alla färger är naturliga, inklusive rosa och blått.

Hur tycker du att man kan inreda med din neonkonst hemma?

– Hemma brukar jag blanda nytt med gammalt och något snott eller hittat med något jag har fått eller ärvt. Jag tycker att det är tråkigt när det är för genomtänkt. Om man kör på lite basic möbler är det ingen dum idé att spetsa till inredningen med färgstarka skulpturer, lampor och tyger.

Vilka är dina favoriter bland dina egna verk?

– Jag älskar när jag har fått göra mina rumsinstallationer, där jag bygger en hel värld baserat på vad det är för typ av lokal. Ibland har det blivit en undervattensvärld, ibland som i tv-spelet Zelda och ibland bara helt orange.

Annons
Josefin Eklunds neonkonst
Under en workshop skapade Josefin en skylt i neon till Konstlek i Råby i Västerås, tillsammans med 15 barn.Foto: Jacob Rudin
Josefin Eklunds neonkonst utställning
Skulpturen ”Lost Light” ställdes ut på Misschiefs 2021, där Josefin också hade sin studio 2022–2024.Foto: Josefin Eklund
Annons
Josefin Eklunds neonkonst utställning
I ett projekt tolkade Josefin tre olika smaker med sin konst.Foto: Josefin Eklund
Josefin Eklunds neonkonst
Ett av Josefins verk invid Delsjön, i samband med en global kampanj för Google.Foto: Josefin Eklund
Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons