Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Jordnära och personligt hemma hos inredningsarkitekten i Lyon

18 okt, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, jordnära och personliga detaljer
Går det att återuppfinna sitt barndomshem? Det är precis vad inredningsarkitekten Margaux Lally har gjort. Modern konst och vågade former ger ny energi till lägenheten där historiens vingslag är ständigt närvarande.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender  hösten 2021- åtta trender att ha koll på

Att bo kvar i samma våning som man växte upp i får sägas vara lite speciellt. Men om den bjuder på allt det där som är viktigt, läget, atmosfären och ambiancen, så varför inte?

Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, vardagsrum
Annons
Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, konst i hallen

Inredningsarkitekten Margaux Lally har bott i sin lägenhet i Lyon sedan hon var tolv år. Då med föräldrar och två systrar. Numera med sin man, tillika kompanjon, Luc Berger och deras dotter Jill.

Den stora lägenheten i etage om 200 kvadratmeter ligger på översta våningen i ett av Lyons äldsta hus. Här finns gott om takbjälkar, djupa fönster, vinklar, vrår och spännande detaljer. Allt numera ombyggt för att passa ett modernt familjeliv. Men hela tiden med husets bästa för ögonen och med hänsyn till den äldre arkitekturen.

Annons
Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, kök och matplats

I entrén pryder en valvbåge i sten från ett 1500-talskapell en del av väggen. Och runt år 1900 låg det ett sidenväveri i huset.

– Den dubbla takhöjden gynnade förstås installationen av vävar, säger Luc Berger.

Margaux och Luc tar sig mer än gärna an storskaliga inredningsprojekt. Nu senast en renovering av det palatsliknande hotellet Le Meurice på Rue de Rivoli i Paris. Inte mindre än 160 rum och sviter genomgick en omfattande renovering med paret som dirigenter. För närvarande inreder de en enorm villa i Mellanöstern på enorma 4 500 kvadratmeter …

Annons
Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, träbjälkar och originaldetaljer
Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, konst
Annons

Trots alla deras imponerande uppdrag var det inte helt okomplicerat att sätta tänderna i och skapa sitt eget privata hem i den så välbekanta miljön.

– Det är lätt att fastna i hur det såg ut förut och inte alltid så enkelt att föreställa sig hur det blir om vi gör si eller så, säger Margaux.

De har bevarat entresol, den låga mellanvåningen, men byggt en helt ny trappa som målats i rosa, som en hyllning till Ettore Sottsass. Även rumsindelningen är i stort sett kvar liksom alla magnifika balkar och rejäla pelare. Flera av dem har dessutom tagits fram igen efter att ha varit dolda.

Varje inredningsdetalj har valts ut minutiöst, med stor känsla och lust.

Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, hemmakontor

– Det kostar förstås på i tid och pengar. Men vi har skyndat långsamt och det är viktigt att möblerna, konsten och tingen samspelar och får hemmet att sjunga i samma ton. Varenda pryl, varje hantverk har nu fått en plats där det känns att de hör hemma utan att det skorrar falskt, säger Luc.

Annons
Kika in hos inredningsarkitekten i Lyon, sovrum

Det fantastiska taket av träbjälkar hittade Luc och Margaux under renoveringen, och de lät självklart återställa det. Nu skänker det en mycket speciell atmosfär till matsalen och vardagsrummet. Överallt finns unika möbler och tyger som paret älskar att inreda med.

– Det är klart att vår kunskap om design och inredning ger extra nyanser och dimensioner till vårt hem. Det handlar om subtilitet och omsorg om varje detalj som också är själva basen i vårt sätt att arbeta professionellt, säger Margaux.

Av: Ian Phillips Fotograf: Stephan Julliard

LÄS MER OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons