Ljus, strukturer och natur i fokus när Daniella Witte skapar sin magiska inredning

Daniella Wittes projekt i Lomma

Hon skapar sina magiska inredningar med ljuset och naturen i fokus. Häng med in i Daniella Wittes senaste projekt: Huset i skogen.
23 augusti, 2021
1:09

Efter reklamen: 6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

(1:09)

Ljuset, naturen och strukturer. Det är Daniella Wittes ständiga följeslagare och går igenom allt hon gör. Lägg också till må bra-upplevelsen, där hemmet blir en plats för återhämtning, vila och där trivseln sitter i väggarna.

Allt detta lyser starkt och tydligt i hennes och maken Fredriks senaste projekt: ett sommarhus i Furet i Lommatrakten. Furet är ett litet havsnära skogsområde (en av få skogar i strandsamhället Lomma) med små tomter där det nu byggs hus enligt ganska stränga regler.

Huset ligger i Lomma

De får max vara 146 kvm, tomten är på ca 600 kvm och husen måste vara klädda i träpanel. Skogen känns närmast trolsk med höga, smala och stolta tallar som silar ljuset.

– Villa Witte har jag och min man själva ritat och designat. Ett projekt som från början var till oss själva eftersom vi förälskade oss i läget med skogen runt knuten och endast några minuters gångavstånd till havet. Vi hade letat fritidshus ett tag eftersom vi kände ett stort behov att komma bort mellan varven. Det är ett ständigt pågående arbete på gården där vi bor och där vi bedriver flera verksamheter. Den totala avkopplingen tyckte vi var svår att känna där.

Daniella är kreatör och designer. Fredrik, som är byggnadsingenjör, är den som genomför projekten och bygger.

– Tomten där vår villa är byggd ”trillade vi över” och vi såg där och då det som det perfekta stället att komma hemifrån på helgerna. Planen var ett välbyggt hus i långsiktiga materialval som helt och hållet är valda efter vår lyhördhet för naturen runtomkring.

– Det var viktigt att huset skulle platsa där i skogen och att vi skulle bygga med goda föresatser och tänka på framtiden.

Daniellas projekt handlar mycket om just att få in lugnet och känslan av less is more. Precis det utstrålar Villa Witte med väggar som putsats med c-bruk som har en varmare, brunare ton. Över putsen läggs en primer för att undvika att den smular.

Terrazzoslipat betonggolv

Betonggolvet på nedervåningen, där kök, vardagsrum och matsal finns, är terrazzo- slipat och har sedan polerats. Ett mycket hållbart sätt att lägga golv på, du kommer alltid att ha det kvar.

Planlösningen är öppen, men har ändå en rumslighet för att undvika lyhördhet. Vardagsrummet är L-format och får på så vis en avskild del. Och matrumsdelen har placerats i en ”kub” som nås från de bägge terrasserna (med morgon- och kvällssol) och från köket. Där är det dessutom högre i tak. Och kuben bjuder på ett enormt fönster med en platsbyggd bänk så att det känns som att man sitter i naturen!

Köket kommer från Nordiska kök

Köket har planerats tillsammans med Nordiska kök. Daniella har ritat köksön i betong, som med sina inristade linjer på kanten harmonierar med sättet som planken på fasaden är satta på.

På övervåningen finns den privata avdelningen med tre sovrum och badrum. Där har Daniella valt att lägga ett ljust trägolv som vitbetsats. Inredningen är precis så där stillsam och harmonisk som Daniella vill ha den. Hon gillar färg, men har här hållit sig till en mer dämpad, jordig färgskala.

– För mig har det blivit allt viktigare och tydligare att jag vill skapa rum för att må bra i. Villa Witte handlar om just det. Att skapa ett hem för välmående, där inga måsten trycker på och där känslan ska vara total avkoppling och i harmoni med naturen runt om.

Men ibland kan det hända saker som ändrar allt. Redan i början av projektet dök det upp ett annat sommarhus som Daniella och Fredrik köpte. Men de bestämde sig ändå för att bygga Villa Witte till precis det där huset som de ville. Villan är nu såld men blev trots allt deras gemensamma och lustfyllda projekt rakt igenom.

Fotograf: Andrea Papini Retuschör: Sofia Törnqvist

LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

I umgängesdelen står en kamin från Rais i hörnet. Alla gardiner i Villa Witte kommer från Mimou. Soffa och fåtölj är Eilersens äldre modeller, köpta på auktion och omklädda. Soffbord, & Tradition. Matta, Sera Helsinki. Kuddar, Linum. Fikusträdet står i en kruka från Plantagen.

Lugn och ro-rum. Sänggaveln är Daniellas egen design i mörkbetsad ek. Golvlampan är ett vintagefynd. Sängkläder och överkast, Linum.

I ett av gästrummet står Reform Design labs magiska stol, köpt via Ark. Lampa och tofflor från Mimou. Yogamatta på golvet, Yoga raj. Filt, Ikea. Golv från Rappgo.

”Kuben” eller matsalen har extra högt i tak. Bordet har Danielle ritat och skivan är två sammansatta cirklar i vitpigmenterad ek. Stolar, & Tradition. Urma, The Straw studio. Keramik, Ingegerd Råman och second hand.

I köket syns tydligt hur den varmbruna putsade väggen möter det polerade terrazzoslipade betonggolvet. Köket kommer från Nordiska kök. Köksö, köksbänk och stänkskiva i betong, design Daniella Witte. Lampa, House Doctor.

I sovrummet står fåtölj från & Tradition. Golvlampa, Santa & Cole. Bord, tre Sekel. Matta från Ikea.

Daniella och Fredrik Witte på uteplatsen vid Villa Witte. Bordet är ett hemmabygge. Stolar från Grythyttan. Kruka, Jonte kruka.

I den avskilda delen av vardagsrummet står en platsbyggd bänk som Daniella har ritat. Även målningen är hennes. Urnor fyndade under resa i Frankrike. Ljus kruka, Ikea. Ljusstake av Ingegerd Råman, Örum 119. Korg från Ikea.

Badrummet är klätt i plattor från Bricmate. Handfatet ovanför kommoden från Svedbergs har Daniella formgivit. Badkar från Duravit. Handdukar, Linum.

Missa inte

Från gammal oljefabrik till drömlik medelhavsoas i Italien – kika in

Lekfull färgfest hos kreatörsparet på Södermalm – häng med in

Designmöbler, konst och kreativitet hemma hos Acnes grundare på Söder