Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Ljus, strukturer och natur i fokus när Daniella Witte skapar sin magiska inredning

23 aug, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Daniella Wittes projekt i Lomma
Hon skapar sina magiska inredningar med ljuset och naturen i fokus. Häng med in i Daniella Wittes senaste projekt: Huset i skogen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsongBrand logo
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

Ljuset, naturen och strukturer. Det är Daniella Wittes ständiga följeslagare och går igenom allt hon gör. Lägg också till må bra-upplevelsen, där hemmet blir en plats för återhämtning, vila och där trivseln sitter i väggarna.

Daniella Wittes projekt i Lomma vardagsrummet
Daniella Wittes projekt i Lomma sovrummet
Annons

Allt detta lyser starkt och tydligt i hennes och maken Fredriks senaste projekt: ett sommarhus i Furet i Lommatrakten. Furet är ett litet havsnära skogsområde (en av få skogar i strandsamhället Lomma) med små tomter där det nu byggs hus enligt ganska stränga regler.

Huset ligger i Lomma

De får max vara 146 kvm, tomten är på ca 600 kvm och husen måste vara klädda i träpanel. Skogen känns närmast trolsk med höga, smala och stolta tallar som silar ljuset.

Annons
Daniella Wittes projekt i Lomma stol reformlab

– Villa Witte har jag och min man själva ritat och designat. Ett projekt som från början var till oss själva eftersom vi förälskade oss i läget med skogen runt knuten och endast några minuters gångavstånd till havet. Vi hade letat fritidshus ett tag eftersom vi kände ett stort behov att komma bort mellan varven. Det är ett ständigt pågående arbete på gården där vi bor och där vi bedriver flera verksamheter. Den totala avkopplingen tyckte vi var svår att känna där.

Annons
Daniella Wittes projekt i Lomma matbord

Daniella är kreatör och designer. Fredrik, som är byggnadsingenjör, är den som genomför projekten och bygger.

– Tomten där vår villa är byggd ”trillade vi över” och vi såg där och då det som det perfekta stället att komma hemifrån på helgerna. Planen var ett välbyggt hus i långsiktiga materialval som helt och hållet är valda efter vår lyhördhet för naturen runtomkring.

Daniella Wittes projekt i Lomma köket betonggolv

– Det var viktigt att huset skulle platsa där i skogen och att vi skulle bygga med goda föresatser och tänka på framtiden.

Annons
Daniella Wittes projekt i Lomma fåtölj lampa vardagsrum

Daniellas projekt handlar mycket om just att få in lugnet och känslan av less is more. Precis det utstrålar Villa Witte med väggar som putsats med c-bruk som har en varmare, brunare ton. Över putsen läggs en primer för att undvika att den smular.

Terrazzoslipat betonggolv

Betonggolvet på nedervåningen, där kök, vardagsrum och matsal finns, är terrazzo- slipat och har sedan polerats. Ett mycket hållbart sätt att lägga golv på, du kommer alltid att ha det kvar.

Annons
Daniella Wittes projekt i Lomma uteplatsen

Planlösningen är öppen, men har ändå en rumslighet för att undvika lyhördhet. Vardagsrummet är L-format och får på så vis en avskild del. Och matrumsdelen har placerats i en ”kub” som nås från de bägge terrasserna (med morgon- och kvällssol) och från köket. Där är det dessutom högre i tak. Och kuben bjuder på ett enormt fönster med en platsbyggd bänk så att det känns som att man sitter i naturen!

Köket kommer från Nordiska kök

Köket har planerats tillsammans med Nordiska kök. Daniella har ritat köksön i betong, som med sina inristade linjer på kanten harmonierar med sättet som planken på fasaden är satta på.

Annons
Daniella Wittes projekt i Lomma bänk tavla växter

På övervåningen finns den privata avdelningen med tre sovrum och badrum. Där har Daniella valt att lägga ett ljust trägolv som vitbetsats. Inredningen är precis så där stillsam och harmonisk som Daniella vill ha den. Hon gillar färg, men har här hållit sig till en mer dämpad, jordig färgskala.

Daniella Wittes projekt i Lomma badrummet

– För mig har det blivit allt viktigare och tydligare att jag vill skapa rum för att må bra i. Villa Witte handlar om just det. Att skapa ett hem för välmående, där inga måsten trycker på och där känslan ska vara total avkoppling och i harmoni med naturen runt om.

Men ibland kan det hända saker som ändrar allt. Redan i början av projektet dök det upp ett annat sommarhus som Daniella och Fredrik köpte. Men de bestämde sig ändå för att bygga Villa Witte till precis det där huset som de ville. Villan är nu såld men blev trots allt deras gemensamma och lustfyllda projekt rakt igenom.

Fotograf: Andrea Papini Retuschör: Sofia Törnqvist

LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons