Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Vad är normcore i inredningsvärlden? Vi reder ut!

23 sep, 2014 
AvRebecca Wictor
normcore
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
normcore

I modesammanhang är normcore stiltrenden som går ut på att sticka ut så lite som möjligt. ELLE Decoration går på spaning efter normcore i inredningsvärlden.

Av: Anders Bergmark

De senaste årens massiva hipsterfenomen med allt från stränga shoppingkoder (helst handgjort/närodlat/amish), potatisodling på balkongen och utstuderade skägg har fått en motreaktion i företeelsen normcore. Begreppet är en sammanslagning av de engelska orden ”hardcore” och ”normal” och skulle kunna översättas ungefär till kompromisslöst normal – en beskrivning av en person som, till skillnad från hipstern, verkligen går in för att sticka ut från mängden så litet som möjligt.

Annons

Komikern Jerry Seinfeld brukar nämnas som ett exempel: intetsägande kläder och skor, inga direkta preferenser för något särskilt, faktiskt inga karaktäristiska särdrag överhuvudtaget. Enligt principerna för normcore är det med andra ord trendigt att vara otrendig. Inte utstuderat otrendig, märk väl, bara lite lagom passé. Det är naturligtvis totalt självmotsägande. Normcore har följdriktigt också både hyllats för att vara den första demokratiska trenden och kritiserats för att vara ett elitistiskt skämt på den stora massans bekostnad.

Inredningsvärldens motsvarighet till Seinfelds lätt utbytbara sportjackor och chinos skulle vara någonting lagom ljust och fräscht, en prisvärd, lättskött och lättglömd inredning hemma hos någon som egentligen inte bryr sig särskilt mycket om hur det ser ut hemma.

Utifrån de kriterierna skulle den brittiska formgivaren Jasper Morrisons harmoniska, icke-iögonfallande design kunna vara normcore. Redan 2007 skrev han boken Super Normal: Sensations of the Ordinary tillsammans med designerkollegan Naoto Fukasawa. Men Morrisons produkter är för trendiga för att passa in i mallen, för att inte tala om prislappen. Ikea, å andra sidan, är lite för piggt och färgstarkt.

Annons

Kanske slutar jakten på inredningsvärldens normcore vid den hopplöst intetsägande men praktiska och ack så bekväma tv-fåtöljen med snurrfunktion och utfällbart fotstöd som utvecklades när tv-mediet var på uppgång.

I internationella sammanhang brukar Sverige omtalas som ett trendigt land, i synnerhet när det gäller inredning och design. Och med vår kollektiva förkärlek för begreppet ”lagom” borde en trend som går ut på att sticka ut så lite som möjligt göra oss till världens trendigaste befolkning. Fast på ett otrendigt sätt. Eller hur var det nu igen …

stressless-magic

Normcore? Vilstol Stressless Magic från Ekornes.

Billy-bokhylla

Bokhylla Billy, Ikea.

Place-Sofa

Place Sofa, Jasper Morrison för Vitra.

Annons