Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Inspiration: Våga vägra vitt

26 apr, 2013 
AvAnna Malmberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons


Att konst ska hängas på vita väggar är en modern fördom, tycker konstkännaren och galleristen Claes Moser, känd från Antikrundan på SVT. Hemma hos honom och smyckeformgivaren Sanna Evers regerar lusten och nyfikenheten oinskränkt. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

Det går inte att ta miste på att de älskar sitt hus, konstsamlaren Claes Moser och smyckeformgivaren Sanna Evers – en funkispärla byggd i slutet av 1930-talet med utsikt över en stor park på baksidan. Att här bor ett par med djup kärlek till den mänskliga skaparkraften som den tar sig uttryck i konst och design undgår knappast heller någon. Tavlor hänger överallt, till och med på toaletten, och möblemanget är en rik blandning av epoker och stilar.

Annons

– Många bygger upp en slags kulisser, möblerade efter vad som är förväntat. Vi ser inga problem med att blanda, säger Claes. Det är väldigt sällan vi sållar bort någonting för att det inte passar in.

I varje rum bjuder väggarna på överraskningar: en knallgul fönstervägg i köket, rosa i biblioteket, en orange tapet i sovrummet, cerise och grönt i vardagsrummet. Det är Sanna som står för färgerna.

– Jag har en intuitiv känsla för färg, berättar hon. Det kan räcka med en blomkruka eller en liten tändsticksask för att jag ska gå igång. Jag tycker man ska våga vara lite respektlös. Man kan mycket väl ha två färger i samma rum. Tröttnar man är det ju bara att måla om!

Annons

Sanna tipsar om att inte måla ända upp till taket för att slippa krånglet med att maska. Själv har hon använt en bricka som mall för att få runda hörn på färgfälten och sedan målat dem för hand. I köket hänger en hissgardin av Josef Franks tyg Brazil, Svenskt Tenn. Målningen bredvid fönstret är Kjartan Slettemarks Nixonvision från 1972. Nedanför står en Myran-stol, design Arne Jacobsen för Fritz Hansen.

Idén att låta väggarna vara vita för att konsten ska framträda tydligare slår Claes obekymrat bort.

– Det är en modern fördom att konst ska hänga på vita väggar. Konst mår bra mot en färgglad bakgrund.

I sovrummet har paret inrett med en modig mönstermix: tapet från Manuel Canovas, sängkläder från Gant och Ralph Lauren Home. Lampa från Svenskt Tenn fyndad på loppis.

Claes använder gärna ramar som självständiga objekt och låter väggen agera passepartout. Överst hänger en studie av Richard Berg föreställande Gustaf Fröding.

Av Gill Renlund Text Anders Bergmark Foto Johan Sellén

Fler bilder ur hemmet finns i ELLE Interiör nummer 3/2013

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons