7 inredningstrender från Helsinki Design Week 2022

trender från helsinki design week

Nyfiken på vilka inredningstrender som dominerar i Finland just nu? Vi har spanat in de hetaste design- och inredningsnyheterna från Helsinki Design Week 2022. Här är 7 tendenser vi kommer se mycket av framöver!
21 september, 2022
Höstens stora inredningstrender
0:46

Efter reklamen: Höstens stora inredningstrender

(0:46)

Slå på ljud

I september 2022 gick Helsinki Design Week av stapeln och under designveckan i den finländska huvudstaden hölls även den stora inredningsmässan Habitare. ELLE Decoration var självklart på plats för att spana in det senaste från vårt östra grannland.

Här är 7 inredningstrender vi kommer se mycket av framöver:

Inredningstrend 1: Trä

Trä är ett material som det finns gott om i Finland och som alltid varit ett självklart inslag i inredningarna, men som nu verkar ha fått något av ett nytt uppsving. Särskilt ljust trä och lite större, bastanta trämöbler är i ropet just nu. Träet syns dessutom inte bara på större möbler som bord och stolar, utan är också ett återkommande material på mindre inredningsdetaljer som lampor. Ett smart sätt att addera mer trä i heminredningen på ett enkelt vis, eftersom naturmaterial bidrar till en ombonad känsla!

Inredningstrend 2: Mjuka former

Mjuka, böljande former fortsätter vara inne. De mjuka linjerna bidrar till en mysig, varm atmosfär och trenden syns särskilt på stoppade möbler, men även på möbler som bord och stolar. Formerna som syns just nu är dessutom precis lagom lekfulla, på ett vuxet vis.

Bord med mjuka, rundade kanter och lekfull form från finska Ilme Helsinki

Lekfulla bordet Karkki (vilket passande nog betyder godis!) från designstudion Ilme Helsinki.

Foto: Ilme Helsinki

Inredningstrend 3: Våga färg (och form!)

De finländska formgivarna vågar använda sig av både färg och form för att skapa utropstecken i inredningen. Färg och mönster mixas modigt, men det syntes även många blå toner för den som är ute efter en mer dämpad färgskala. Rött som en accentfärg var även en trendig detalj under Helsinki Design Week.

matta med färg och mönster

Färg och form i ett på matta från Finarte.

Foto: Finarte
väggar målade i blått och beige med cover story paint miljövänlig väggfärg

Såväl blå som röda toner var framträdande bland färgtrenderna.

Foto: Cover Story Paint

Inredningstrend 4: Hållbart på riktigt

Hela designveckan i Helsingfors bubblade av samtal om och passion för hållbarhet och hållbara lösningar för såväl inrednings- som modebranschen. Men det stannade inte bara vid prat heller. Träprodukter är exempelvis återkommande av finskt trä och tillverkade samt designade i landet. Studenterna på Aalto-universitetet deltog i designveckan med en utställning där nya innovationer som Fluffstuff, ett företag som skapar klimatpositiv, textilstoppning av kaveldun, presenterades. På Habitare-mässan vigdes även en utställning helt till ecodesign.

möbler med material skapat av svamp

Designern Mari Koppanen använder en svamp för att skapa ett mocka-liknande material till sina möbler.

Foto via: marikoppanen.com
Den ultimata reseguiden till härliga Helsingfors

Inredningstrend 5: Retrofavoriter

Klassiker går aldrig ur tiden och i Finland älskar man inte bara sina Aalto-klassiker, utan även modernare retrofavoriter kan stylas i nutida miljöer och plockas gärna in i hemmet än idag. Ett exempel är den 70-talstypiska fåtöljen Easy som visades upp i uppdaterad kostym under Habitare-mässan.

Modulsoffan/fåtöljen Easy är en retroklassiker designad 1970.

Modulsoffan/fåtöljen Easy är en retroklassiker designad 1970.

Foto: Fasetti

Inredningstrend 6: Hantverket

Det genuina hantverket fortsätter vara populärt både i Sverige och i Finland. Under pandemin fick allt fler upp ögonen för att skapa något själv, vilket fortsatt syns i både ett intresse för att skapa och för att inreda med sådant som sätter hantverkskunskaperna i fokus. Tydligt är också att trenden med hantverk går ihop med den med färg, det är just på textilierna som formgivarna och inredarna vågar satsa fullt ut på färg och mönster!

Texilier av Ida Korsström

Textildesignern Ida Korsströms Shakki-pläd i rött till vänster, som säljs hos finska Lapuan Kankurit.

Foto: Aino Huhtaniemi
handbroderad rund matta

Handbroderad matta från Tikau.

Foto: Tikau

Inredningstrend 7: Funktion före allt

Något som är tydligt under den här designveckan är, att även om finsk design är estetiskt tilltalande, så har inredningen alltid först och främst en funktion – något som går hand i hand med det minimalistiska tänket om att endast ha det man behöver och har användning för.