Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Svamptrenden i inredningen – tips och allt du behöver veta

14 apr, 2023 
Svamptrenden i inredningen tips svamp inredning
En av 2023 års stora inredningstrender stavas lekfulla former, än mer specifikt, med influenser från svampriket. Inspireras av kreativa stylingtips och fina objekt som sätter stilen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Alina BraneBrand logo
Kika in hemma hos Alina Brane

Lekfull inredning regerar! Trenden har synts på radarn ett bra tag men spås nå helt nya höjder under 2023. En stor del av trendens framgångsrika framfart stavas lekfulla former, från böljande till asymmetriskt – och nu senast med direkta influenser från svampriket. Dags att ta ett grepp om tendensen, från bakgrund till stylingtips.

Svamptrenden i inredning – allt du behöver veta

Så varför började just svampformade objekt öka i popularitet? Det finns en stark korrelation till trygg inredning, ett mjukt och omfamnande koncept som gjorde entré under pandemin. Mjukt, harmoniskt och naturnära blev tydliga ledord, ofta i nedtonade utföranden. Det senaste året har stilen tagit nya skepnader, svängar har tagits ut med en mer lekfull helhet.

Annons

Runda former är fortsatt i framkant, tänk i färgsprakande karamell-influerade varianter med leksakskänsla. Att just svampriket blev hett är nästa steg i tidslinjen, med koppling till avkopplande natur och lugnande grönska som vi värderade extra mycket under tider av osäkerhet. Se det som en kombination av tryggt och framåtlutat.

Så inreder du med trenden – fyra snygga stylingtips

Det finns många kreativa och stilfulla sätt att integrera svampformade detaljer i inredningsbilden. Nedan samlar vi några enkla tips för dig som är ute efter en lekfull quick fix lagom till årets extra uppiggande månader.

1. Röd tråd med svamp

Inred med svamptrenden
Tips! Slå två flugor i en smäll och kombinera svamptrenden med tidlöst trä.

Det går att addera lekfulla element till den befintliga, nedtonade basen – utan att bryta den rogivande känslan. Testa att skapa en röd tråd med inslag av svampformade föremål, gärna fler, i naturnära nyanser. Här ser vi konstnären och formgivaren Mimmi Blomqvists Sirkka-pallar samt Sirkka-ljuskälla för Svenskt Tenn, båda med svampinfluenser, i en och samma miljö.

Annons

2. Piffa upp förvaringen

Inred med svampformad inredning
Tips! För förstärkt kontrast, satsa på en krok i kontrasterande färg- eller materialval.

Att byta ut krokar, knoppar och beslag har varit i ropet ett tag. Det är ett enkelt samt förmånligt sätt att liva upp en miljö utan någon omfattande, kostsam förändring. Även här är kan vi inspireras av svamptrenden och satsa på en upplyftande variant i just svampform. Satsa på en eller fler för ett fint blickfång

3. Den svampformade ljuskällan

Inred med svampformade detaljer
Tips! Låt din svampformade lampa agera bordslampa för ett livfullt intryck.

Få har nog missat muranolampans framfart, gjord av Murano-glas och ofta i rundade, svamplika former i varierad storlek. Loppis och second hand är utmärkt för att hitta äkta vara, men det finns även liknande varianter i butik. Variera kulör och storlek efter tycke och smak, beroende på om du vill skapa tydlig kontrast eller endast integrera det mjuka i befintlig inredningsbild.

Annons

4. Behåll det mjuka

Svampformad pall
Tips! Ute efter en taktil detalj? Den taktila trenden finns även i svampriket – som i puffen ovan.

Behåll den mjuka och rogivande helheten som svampformade inredningsdetaljer faktiskt bottnar i genom ett genomgående textilfokus. Investera i en pläd med svampmotiv eller en skön textilpuff för tydlig koppling till den övergripande avkopplingen. Varma, murriga kulörer passar extra bra.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons