Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

5 inredningsprofiler tipsar: Så skapar du julstämning

02 dec, 2022 
AvStina Meyerson
AvStina Meyerson
FotografTerez Persson
jultips inredningsprofiler
Nu tar vi in julmyset och vinterkänslan i hemmet! Vi har frågat fem inspirerande inredningsprofiler om deras absolut bästa tips för att få till julstämning hemma – spana in knepen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se ELLEs glöggtest – med dryckesexperten Frida LundBrand logo
Se ELLEs glöggtest – med dryckesexperten Frida Lund

Äntligen har det blivit dags att göra det julmysigt! Några som vi gärna tar efter när det kommer till att skapa den där riktigt stämningsfulla känslan är inredningsprofilerna Gustav Broström, Lovisa Furubo, Terez Persson, Marie Olsson Nylander och Andrea Brodin.

Här delar de med sig av hur de gör för att få till julkänslan i hemmet – både när det kommer till inredning och livsstil!

Gustav Broström: More is more

Multitalangen Gustav Broström är känd för sina vackra stilleben och fantastiska loppis- och auktionsfynd, som han visar upp på Instagramkontot @gustavsrum. Gustav är dessutom expert på att göra det julmysigt!

Annons

– Mitt bästa tips för att skapa julstämning är LJUS! I alla former och färger. Bivaxljus rullar jag själv av plattor som jag köper på Panduro, eller så letar jag efter äldre ljus på loppis. Det är alltid jackpot när man hittar paket med handstöpta antikljus, de har en särskild textur och ofta lite gulnad patina som jag älskar, tipsar Gustav.

Ljus av bivax

Även stämningsfulla stilleben får plats i loppisproffsets julhem.

– Något annat som ger julstämning är fat och skålar – en känsla av att det är påfyllt i skåp och skafferi. Kanske ett fat med valnötter på soffbordet, en liten burk med potpurri på fönsterkarmen eller en skål med sockrad frukt på köksbordet! More is more, men i lugna färger är min devis för julen.

Annons
Stilleben jul

Lovisa Furubo: Återbrukat julpynt

Hållbarhet, återbruk och DIY är några ledord som kännetecknar Lovisa Furubos inredningsintresse och stil. För henne infinner sig julstämningen under förberedelserna inför högtiden, samt i stunderna däromkring.

– Jag har utmanat mig själv att inte köpa något nyproducerat i år. Mycket på grund av miljöaspekten såklart, men också för att jag inte tror att det är i det materiella det ligger. Jag tror att julstämningen ligger i myset om kvällarna, i det kreativa och i längtandet, berättar hon.

Annons
Stilrent julpynt

När det kommer till juldekorationer är hennes bästa tips att våga utmana sig själv, vara kreativ och tänka nytt.

– Vad för vackert kan du göra av det som redan finns? Kanske något i naturen? Eller i återvinningen. Behöver du inspiration kan du kolla under hashtaggen #godåterbruksjul på Instagram. Och om tanken på att skapa själv stressar dig så kolla in julpyntet på närmaste loppis. Jag lovar att du kommer hitta mängder med fint!

Annons

Terez Persson: Detaljer från naturen

Stylisten och inspiratören Terez Persson var tidig med att börja julpynta sitt mjukt inredda parhus i år. Hon förespråkar “novent” och menar att det är ett fantastiskt påhitt för att slippa det grå novembermörkret!

Inför advent sitter klassiska stjärnor uppe i alla i alla fönster och kökslampan har Terez bytt ut till en Herrnhutstjärna.

– Jag älskar att sitta och äta långfrukost i köket mörka helgmornar och bara ha den och levande ljus tända. Det är det perfekta sättet att starta helgen på, tycker hon.

Vacker julstjärna

Utöver julstjärnorna satsar Terez mycket på växtlighet och detaljer från naturen.

Annons

– Jag har bland annat tagit in några mossiga grenar från ett träd som hade gått av och satt dem i en stor glasvas. I grenarna hänger några enkla mässingshängen från Svenskt Tenn. Jag tycker att kontrasten mellan det sköra glaset, de knotiga grenarna och mässingen är så vacker!

Snygg julljusstake

Terez vill också slå ett slag för små glasvaser i grupp, eftersom de fångar upp och reflekterar ljus så fint. I sina vaser har hon ekollon som hon plockat under hösten, men tycker också att det är vackert med små barriga kvistar. Nu står ytterligare gröna projekt för dörren.

Annons

– Jag ska göra små gröna julgrupper med hyacinter, mossa och ljus. Till det använder jag gamla tråg och fina skålar som jag har hemma. Doften av hyacinter är nog det juligaste jag vet, det doftar verkligen som barndomens jular.

Amaryllis på snitt är också en favorit. Terez brukar börja med blommor i ljusa toner, för att sedan gå mot de mer mörkröda varianterna med mycket svärta i när det närmar sig julafton.

Marie Olsson Nylander: Pyssel och julbak

Inredaren och stylisten Marie Olsson Nylanders bästa tips för att skapa julstämning hemma är att pyssla tillsammans med familjen.

Annons

– Det spelar ingen roll hur slutresultatet blir. Det är mysigt och skapar minnen för livet!

Julstrumpa

Hon brukar exempelvis baka med sina barn eller dekorera apelsiner med nejlikor. Pyssel som doftar av just jul är favoriten!

I övrigt tycker Marie också att julmusik, julfilmer och julfika inte heller sitter fel! Från och med den första december är det vörtbröd, julost och pepparkakor som gäller hemma hos familjen Olsson Nylander – och alltid med ett tänt ljus till.

Annons
Röd julstjärna

Andrea Brodin: Doft och belysning

Inredaren och influencern Andrea Brodin lägger lite extra kärlek på belysningen hemma. Vid den här tiden på året kan en ljusslinga runt balkongräcket, ljusstakar i fönstren och lite extra stearinljus göra underverk för hemtrevnaden.

Andreas knep för att få till det där riktigt härliga julmyset är att satsa på pynt som doftar gott.

– Doften av jul gör så att man direkt hamnar i julstämning; gran, hyacint, pepparkakor och glögg.

Så gör du enkelt roséglöggBrand logo
Så gör du enkelt roséglögg
Annons