Vårens största inredningsnyheter 2020

Inredningsnyheter design inredning våren 2020

Vad är det som gäller på inredningsfronten i vår och vilka är de största snackisarna? Vi har satt ihop nio nyheter vi älskar extra mycket just nu. Och vi har till och med stoppat in en sneak peak från Toniton, med nya, vackra färger!
11 maj, 2020
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020
Slå på ljud

 

1. Lyx för uteplatsen av Patricia Urquiola

Patricia Urquiola är en spansk designer som med energi och frenesi tar sig an alla möjliga tekniker och designuttryck. Den här kollektionen, Garden layers, har formgeniet skapat för spanska mattföretaget Gan Rugs. Denna gång hämtade hon inspiration från Indien, både i uttryck, mönster och sättet kollektionen bjuder in till att ligga ner. Kuddar, mattor och överdrag är tänkta att pryda området runt poolen för att skapa ett mjukare intryck. Efter som allt material är väderbeständigt och tål sol och vatten kan det ligga ute under sommarhalvåret. Priser från cirka 32 000 kr.

2. Klassikern Lamino i nytt fodral

En av Sveriges mest kända och älskade möbler är klassikern Lamino som såg dagens ljus första gången 1956 och ritades av Yngve Ekström. Eftersom Swedese fyller 75 år i år firar man med bland annat en jubileumsupplaga av mångas favorit i vitpigmenterad ek med honungsfärgade fårskinnet Honey. Lamino, 17 750 kr, Swedese.

3. Porslinskollektion med inspiration från Versace och Jennifer Lopez

 

Minns ni den ikoniska klänningen som Jennifer Lopez bar på Grammisgalan 2000? Den skapades av modehuset Versace, kända för sitt iögonfallande uttryck. I år gjorde Lopez åter entré i klänningen på catwalken och nu återlanseras mönstret på en exklusiv porslinskollektion tillsammans med den tyska porslinsproduceten Rosenthal. Alla produkter är dekorerade med en guldkant och en Medusa, en tydlig symbol för Versace. Jungle, pris mellan 379–3 599 kronor, Rosenthal.

4. Sneak peak på ny färg

Om det är något vi behöver extra mycket av just nu är det färg! Det är rena terapin att inreda med kulörer som poppar och vågar ta plats i en värld som minst sagt känts grådaskig allt sedan där viruset i vintras kom in i våra liv. Och är det någon som kan allt om färg så är det Teklan – Tekla Severin, kolorist och inredningsarkitekt med en följarskara på 130 000 på Instgram och förra året utsedd till världens mest intressanta designinfluencer av Architectural Digest Germany. Tillsammans med Sander Aarts och Sebastian Storm lanserar hon i september Toniton, som vi redan nu stolt kan berätta om. Under ett års tid har man tagit sex färgpaletter, tänkta att fungera just ton i ton. Men under varumärket kommer det också att lanseras möbler, accessoarer och kakel i de utvalda kulörerna. Allt för att göra det lättare att färgkombinera väggar med möbler. Basen kommer att vara i Stockholm och du kan redan nu följa dem på Instagram @toniton_colours.

5. Handknutna mattor

Vår kärlek till mattor vet inga gränser, de tillför så mycket till en inredning och ett hem. Textil gör det ombonat, tillför mjukhet och är också ett vackert blickfång. Mattor har gjorts av berberna i Marocko i hundratals år, unika ullmattor med korta fibrer. Svenska företaget Sëbou producerar sina handknutna mattor på plats i Marocko enligt den berbiska traditionen, dessutom med höga miljökrav. Till exempel färgas alla mattor vegetabiliskt och packas för transport i gamla ris- och mjölpåsar som man köper, tvättar och återanvänder. Pris på förfrågan, Sëbou.

6. Belysning som statement

Nätta lampor ger luftighet till rummet med sin nätthet och samtidigt coola attityd. Buster & Punch är aktuella med den här lilla spotlighten Exhaust i metall och mässing, pris ca 1 700 kr.

Svenska ljud- och belysningsföretaget Aloud har tagit in ett nytt varumärke, franska Occhio. Lampan Mito sospeso är ett inredningsstatement med sin minimalistiska utformning och smarta funktioner, som till exempel appstyrning. Pris från 25 200 kr.

7. Rena fågellivet

Erik Berglin är aktuell med två konstböcker om fåglar och några unika verk om 30 exemplar av varje som han lanserar tillsammans med Absolut Art. Från 2006 och tolv år framåt satte konstnären Erik Berglin upp 4 982 stycken handklippta bilder av fåglar i naturlig skala, i tolv städer runt om i världen, bland annat i Göteborg, Berlin, Tel Aviv, Rio de Janerio och Buenos Aires. Varje fågel placerades på ett noggrant utvalt läge och dokumenterades därefter av honom. Och varje år reste konstnären till en ny stad för sitt projekt. Nu har han valt ut några av bilderna i sitt projekt i limiterad upplaga. Pris med ram 3 800 kr, med 5 146 kr, Absolut Art.

8. Passion för textil

Den belgiska modedesignern Raf Simon (just nu extra aktuell eftersom han är ny creative director på Prada) samarbetar sedan 2014 med det danska textilföretaget Kvadrat. I de nya kollektionerna Helia och Silas och uppdateringen av Sunniva 3 syns tydligt hur Raf Simons och Kvadrat förvandlar naturliga material som ull, linne och viskos till textilier som utstrålar en glansighet och känslan av stickad ull i skyhög kvalitet. Vi ställde några frågor till Kvadrats Anna Vilhelmine Ebbesen.

Vad gör samarbetet mellan er så lyckat?

– Jag tror att framgången ligger i en gemensam passion för textilier, färg, kvalitet och funktion, samt en kärlek till modern konst och arkitektur.

– Vi kompletterar varandra. Kommer man från olika sidor av designindustrin skapas en dynamik som ger Kvadrat/Raf Simons-kollektionerna en ny energi. Mode är känt för sin snabba rytm i jämförelse med Kvadrat, där det kan ta två år att utveckla en produkt.

Berätta om det nya samarbetet?

– Helia är vår nya bouclétextil. Tillsammans med vår norska leverantör tolkade och utvecklade vi Astrakhan-pälsen till garn och väv, vilket skapade Helias lyxiga och organiska utseende. I Silas var utgångspunkten en klassisk sammet, genom att använda olika efterbehandlingsprocesser fick vi fram en mjuk känsla.

9. Alice i Underlandet

Egentligen är det svårt att tipsa om utställningar utomlands just nu, men vi kan inte undanhålla er denna godbit som öppnar den 27 juni på Victoria & Albert museum i London och som pågår ända till januari 2021. Utställningen heter Alice – curiouser and curiouser, och samlar mer än 300 objekt om en av de mesta kända sagofigurerna, Alice i Underlandet, porträtterad i både musik, konst, teater, film och litteratur av bland andra Tim Burton, Salvador Dalí, Yayoi Kusama, Iris van Herpen och The Beatles. Bild från The Royal Ballets uppsättning med kostymer av Bob Crowley.

Foto: Johan Persson

LÄS MER:

15 vackra detaljer till vårens och sommarens alla fester

7 fina detaljer till sommarens fester (och till bröllopet såklart!)