Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 vanliga missar som sänker intrycket i ditt hem – och så undviker du dem

12 feb, 2018 
Låt inte några onödiga inredningsmissar förstöra känslan i ditt hem. Med några enkla knep kan du ducka för detaljerna som drar ner intrycket – och det har inget att göra med prislappen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker demBrand logo
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem

Oavsett hur genomtänkta detaljerna och möblerna är i ett hem kan det fortfarande vara något som gör att det inte känns helt rätt. Du får helt enkelt inte den där wow-känslan.

Det kan vara något så simpelt som soffans placering, mattans storlek eller vad du har innanför tavelramen som sänker intrycket.

Här är fem vanliga inredningsmissar – och tips på hur du enkelt kan undvika dem.

Misstag 1: Möbler i fel storlek

Storleken har betydelse när det kommer till möbler. Det är nödvändigtvis inte möblerna i sig, utan hur bra de fungerar i ett rum.

En möbel som är för liten i förhållande till rummet är lika illa som en alldeles för stor. Och då spelar det ingen som helst roll om det handlar om en stilsäker och trendig designmöbel som kostat skjortan eller en budgetsak – är storleken inte rätt drar det ner hela intrycket.

Annons

Tips: Utgå alltid från rummets förutsättningar och lägg band på dig själv om du blivit kär i en möbel som i praktiken faktiskt inte skulle passa hemma hos dig.

Se till att mäta både möbel och rummet före köp och även om den skulle få plats så måste du ha övriga element i åtanke. Pratar vi om en soffa kan det vara sådant som mattans storlek, soffbordets form och höjd och fönstrets placering.

Knepet är att få rummet att kännas rymligt (trots att det kanske inte är fallet) och inreda med detaljer i varierande storlekar och höjder för att skapa ett levande intryck.

Vardagsrum i skandinavisk stil med en cykel upphängd på väggen
Foto: Anders Bergstedt Styling: Stylingfabriken för Entrance mäkleri/mäklare: Jonathan Liljegren

Misstag 2: Massproducerad konst

Det är alltid lätt att upptäcka massproducerad konst när man ser det, vilket kan förstöra hela intrycket i ett rum. Lösningen är dock inte alltid att spendera massa pengar på dyra tavlor, istället kan du fynda unika kap och annorlunda konst på exempelvis loppisar, i second hand-butiker eller från konstnärer som inte slagit igenom än och säljer sina verk på nätet. Eller varför inte framkalla dina egna bilder?

Annons

Tips: Om du äger massproducerad konst som du helt enkelt inte vill skiljas från ska du självklart inte heller göra det. Däremot kan du ge dem ett lyft genom att slänga ett öga på ramen.

Byt ut ramen som tavlan kom med till en variant som kan ge ett lyxigare intryck. En passepartout kan också göra susen.

Sovrum med gröna väggar och mysig bäddning
Foto: Cim Ek Styling: Stylingfabriken för Alvhem/mäklare: Malin Tulldahl

Misstag 3: Felhängda gardinstänger

Tänk att en så pass liten detalj som hur gardinstängerna hänger kan förstöra intrycket i ett helt rum. Det är inte alls ovanligt att många hänger stängerna precis ovanför fönstret och väljer en stång som slutar kant i kant med fönstrets sidor. Inte bara sänker det intrycket, det stänger även ut onödigt mycket dagsljus och kan göra att rummet upplevs som mindre och mörkare och taket som lägre.

Annons

Tips: Häng gardinstången så nära taket som möjligt – och välj gärna en skena som hänger i taket istället för på väggen om det är möjligt. Tänk också på att låta gardinstången gå utanför fönstrets kanter, så att inte gardinen hänger för och skymmer glaset.

Ljust vardagsrum med gardiner och en mysig soffa
Foto: Fredric Boukari Styling: Copparstad för Historiska hem/mäklare: Mattias Öhman

Misstag 4: För liten matta

Många inredningsexperter är eniga: Det är alldeles för vanligt att inreda med en för liten matta – och det drar ner hela intrycket rejält.

Att placera en för liten matta vid soffgruppen gör att rummet tappar sina proportioner och då kan det snarare vara bättre att skippa mattan helt.

Tips: En matta gör trots allt mycket för ett rum, oavsett om det gäller vardagsrummet, matplatsen eller sovrummet, så att strunta i mattan helt är för många inte ett alternativ.

Annons

Se istället till att mattan är i rätt storlek från början. En bra måttstock för vardagsrummet är att den ska kunna ligga under alla möbler i sittgruppen och på så vis skapa ett sammanhängande intryck.

Om du i dagsläget har en för liten matta i vardagsrummet finns det sätt att få användning även för den. Placera den under nedersta delen av sängen, i hallen eller i ett annat rum där storleken passar bättre.

Vardagsrum med rosa ryamatta och skinnsoffa samt sittpuff.
Foto: Elisabeth Daly för Bo Sthlm/mäklare: Johanna Åhman

Misstag 5: Missmatchade galgar

Ibland är det de små detaljerna som skapar oreda och ett lågt intryck – och här är galgarna ett bra exempel.

Galgar i trä, plast, några från klädbutiken och några från kemtvätten ger alla tillsammans ett stökigt och oharmoniskt intryck. Men lyckligtvis är det lätt att åtgärda.

Annons

Tips: Rensa och släng alla gamla och rangliga plasthängare – de är inte ens bra eller skonsamma mot dina kläder.

Det bästa är att börja från noll: Byt ut alla dina hängare mot galgar i samma serie och kulör. Vill du använda galgarna du redan har kan du dela upp dem färgvis och exempelvis köra svarta i en garderob och vita i en annan, eller en av färgerna för topparna och den andra för byxorna för att organisera garderoben tydligare.

Sovrum med klädställning som hänger ner från taket med läderremmar.
Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Läs mer:

7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut – så undviker du dem!

5 missar i vardagsrummet – så undviker du dem

Guide: Så undviker du de 5 vanligaste gardinmissarna

Guide: Så placerar du mattan baserat på vardagsrummets storlek

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons