Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Inredningsexperten: 6 tips för att skapa ditt drömhem

15 maj, 2020 
AvKatarina Matsson
Skapa ditt drömhem – med dessa inredningstips
Inredaren Athena Calderone hjälper dig att inreda ett vackert och harmoniskt hem. Inspireras av hennes nya inredningsbok Live beautiful – och få reda på hur du själv kan bli inredningsdesigner!
Annons
TV: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022Brand logo
TV: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022

 

Athena Calderone inredningsdesigner
Athena Calderone i sitt hem i Brooklyn, New York. Foto: Stephanie Stanley

Att inreda sitt drömhem är inte det lättaste. Inredningdesignern Athena Calderone har inredningstipsen du behöver för att skapa en magisk inredning och ett harmoniskt hem! I sin nya bok Live beautiful (Abrams Books) undersöker hon byggstenarna för ett vackrare liv. Lär känna Athena Calderone (på Instagram känd som @eyeswoon) – och få hennes bästa designtips!

Annons
matplats konst belysning inspiration

1. Hela hemmet är din kanvas

Utgångspunkten för Live beautiful är den kreativa processen – Athena Calderones egen och andras.

– Jag är nyfiken på den första inspirationskällan och hur en designdialog utvecklas utifrån den. Jag kan alltid spåra mitt eget designarbete till den där ursprungliga gnistan och ville dokumentera och dissekera alkemin som finns i andra inredares hem. Utöver det ville jag skapa en bok som var handfast, som gav läsaren insikt i designprinciperna bakom varje bild. Medan många av hemmen i boken är ambitiösa och eftersträvansvärda, var mitt mål som designexpert att bryta ner och destillera exakt vad som händer, och ge praktiska tips som visar varför ett rum fungerar, säger hon.

Annons

Tips!

Glöm inte bort golvet, även det är en kanvas. Här adderar den breda fiskbensparketten värme och balans till loftets övriga råare element.

hall trappa ljus inspiration

2. Hjälp ljuset

Att Athena började jobba med inredning och design var lite av en slump.

– Jag har alltid varit kreativ, men efter att jag fick barn i slutet av 20-årsåldern kände jag mig något isolerad hemma. Jag hade inte hitta min karriärväg än och använde mitt hem som ett kreativt uttryck, ett sätt för mig att visuellt berätta en historia genom färg, struktur, föremål och material. Så småningom återvände jag till skolan för att studera design och praktiserade på ett litet designföretag innan jag startade eget.

Annons

Tips!

Saknar ditt hem ljuskällor åt flera håll? Fokusera på element som bär ljuset genom rummet. Ljusa trägolv reflekterar, en trappa i stål och en modern glasdörr har tunna konturer som låter ljuset flöda.

sovrum ljust frascht inspiration

3. Låt ögat vila

Athena har inrett inte mindre än åtta hem åt sig och sin familj.

– Min man och jag började investera i fastigheter i Dumbo, Brooklyn, 1998. Med tiden ändrades våra behov, så vi hamnade i en cykel med försäljning och uppgradering vart tredje år. Först bytte vi upp oss till ett loft med utsikt, sedan behövde vi ett hemmakontor, sedan ett sovrum till vår son, sedan ville vi ha ett uterum. Vid varje flytt ville jag skapa något annorlunda och efter varje renovering blev jag allt mer designkunnig.

Annons

Tips!

Håll tillbaka och låt inte en vit vägg lura dig att fylla den till bredden. Den neutrala ytan låter dina ögon vila och gör att du kan fokusera på de lugna, personliga detaljerna.

vardagsrum grafiskt svart vitt konst inspiration

4. Konsten i fokus

De många flyttarna har gett henne möjlighet att utforska sin stil.

– Istället för att utveckla en specifik estetik blev det en intensivkurs i design – kunskapen om framstående möbeldesigner och arkitekter. Jag insåg att jag älskar motstånd och kontraster när jag sätter ihop objekt, och började se spänningen som det skapar i ett rum. Jag etablerade också en djup samhörighet med vintageobjekt och den patina och rika historia som de injicerar i ett modernt rum. Jag fortsätter att utveckla min estetik och jag antar att min grundläggande vilja att inte upprepa mig själv gör mig angelägen om att lära mig mer och utvecklas.

Annons

Tips!

Om du älskar din konstsamling, låt den lysa. Det finns en orsak till att gallerier har vita väggar

– vitt tävlar inte med konsten.

badrum marmor mural vaggmalning inspiration

5. Gör grundjobbet

Så, vad är då Athenas bästa tips för den som själv vill jobba med inredning och design?

– Lita på ditt öga. Ingen ser saker som du gör. Ingen kan para ihop två objekt på samma sätt som du, på ett medfött instinktivt sätt kan. Design är så personligt. Design är en process, en evolution och den alkemin är inget mindre än magi om du litar på dina instinkter – ett val, ett material, ett objekt i taget. Att se en inredning ta form är ett uttryck för din blick, de saker du älskar, de objekt du har samlat på dig. Det i sig bär en viss nivå av skönhet och spänning, säger hon.

Annons

Tips!

Tänk på att vissa designval måste göras tidigt i renoveringsprocessen. Vill du arbeta in mycket sten i inredningen, se till att förarbetet görs ordentligt, så att konstruktionen håller.

kok rustikt kokso barstolar inspiraiton

6. Förhöj vardagen

En genomgående röd tråd i boken, oavsett inredare, är att följa sitt hjärta och låta sina vackraste saker lysa även i hemmets funktionella delar.

Tips!

Injicera fler dekorativa detaljer på funktionella ytor. Speglar, lampor, konst och favoritkeramik både kan och ska bo i ditt kök. Kom ihåg – det är trots allt hemmets hjärta (och vi vet ju alla att köket alltid blir festens centrum).

Annons
Athena Calderone eyeswoon inredningsbok live beautiful
Athena Calderone är aktuell med boken Live beautiful.
Se också: Våren på H&M Home 2022Brand logo
Se också: Våren på H&M Home 2022

Foto: Nicole Franzén

LÄS MER:

Annons
Annons