Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

De 10 hetaste inredningstrenderna 2018

02 jan, 2018 
AvELLE Decoration
olika miljöer som speglar trenderna 2018
Vad är det för färger som gäller? Vilket materialval är värt att satsa på? Och vilken stil är det som går hem? Vi vet vilka trender som blir stora inom inredning 2018!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mörka träslag, unika föremål och färgstark popkonst. 2018 fortsätter vi att inreda eklektiskt – men ser till att ha roligt på vägen med detaljrika figuriner, jordiga pasteller och oförutsägbara former.

1. Apoteksstilen 2.0

Butik med apotekskänsla som var trendigt 2018
Vackert hos det franska företaget Buly, grundat 1803.

2018 väljer vi mörka, rejäla och eleganta träslag. Känslan är ett gammalt, vackert apotek och till detta adderar vi kontrasterande färger – gärna i mint. Det franska företaget Bulys butik i Paris inspirerar med vacker interiör.

2. Jordiga pasteller

Rum med jordiga pasteller

Läs mer: 11 shoppingtips i en av nästa års största trender: jordiga pasteller

Dimore Studio bockar av flera trendfärger i sin färgstarka utställning under designveckan i Milano. Foto: Paola Pansini.
Matthew Williamsons Flamingo Pink Wine Table
Matthew Williamsons Flamingo Pink Wine Table går i friska rosa toner.

Från bubblare till stark trend – på väggar, möbler och inredningsdetaljer. Rosa har etablerat sig på allvar i våra hem och fortsätter att förgylla inredning och design även 2018. Kombineras fortfarande med fördel med rödbruna toner men nästa år kommer även aprikos och smutsgult som givna accentfärger, vackert inramat hos trendsättande Dimore Studio i Milano. Årets bubblare? Ljusblått och årets starka modefärg: lila!

Annons

3. 80–talets svärta

 Steltons omtyckta termos EM77 i tre nya färger i matt svart.
I samband med Steltons 40–årsjubileum lanserade företaget sin omtyckta termos EM77 i tre nya färger i matt metallic, varav en i svart.
Svart tallrik

Svart är det nya … svarta. Klassiska vaser i klarglas som Pallo och Dagg av Carina Seth Andersson lanserades under 2017 i svart tappning. Förutom vaser ser vi svärta på porslin och inredningsdetaljer med ett formspråk som flirtar med 80-talet.

Annons

4. Popkonst

What Color Is Your Paradise av Elena Iv-Skaya
catwalkbild från visningen av Versaces vår- och sommarkollektion för 2018
What Color Is Your Paradise av Elena Iv-Skaya, samt catwalkbild från visningen av Versaces vår- och sommarkollektion för 2018. Foto: Elena Iv-Skaya, Imaxtree.

Mode och inredning går hand i hand – och nästa år är inget undantag. En snackis bland SS18-visningarna var Donatella Versaces popart-kollektion – en hyllning till hennes bror Gianni. I inredning syns popkonsten främst på våra väggar.

Annons

5. Transparens

Transpareta kläder i nude
Transparens på catwalken när Preen visade vår- och sommarkollektionen för 2018. Foto: Imaxtree.

Efter tunga, rejäla tyger och textilier kommer lätta, skira material starkt 2018 – som en tydlig motreaktion. Himlas samarbete med stylisten Daniella Witte visar vägen och låter ljuset flöda in i våra hem. Vi stylar lager-på-lager och ramar in våra fönster med stora stycken transparent textil.

6. Oförutsägbara former

Lampor med klot
Michael Anastassiades omtyckta utställning på Nilafur Gallery under designveckan i Milano 2017. Foto: Mattia Iotti.
Dekorativ skulptur i glas som är blåst genom ståltråd
Keramikvas av Kakan Hermansson
Glaskreationer och keramik i fokus hos Carl Cyrén och Kakan Hermansson. Foto: Johan Carlson, Emelie Jemenez-Bergmark.

Ut med raka linjer och in med lekfulla, oförutsägbara former. Svällande glaskreationer av Carl Cyrén samt Kakan Hermanssons kreativa keramik är två av många exempel på detaljer som kommer att känne- teckna 2018. Vi ser även en flirt med kemister genom vackra molekylformer, som snyggt gestaltades på en av årets stora snackisar i Milano: Michael Anastassiades utställning på Nilafur Gallery.

Annons

7. Rumsliga miljöer

Louis Vuitton kollektion Objets Nomades med strandvibbar
Louis Vuitton visade kollektionen Objets Nomades i det spektakulära palatset Palazzo Bocconi. Foto: Alfonso Catalano SGP Agency

 

Gubis klassiker Lounge Chair, här i Pierre Freys palmtyg Mauritius
Gubis eviga klassiker Lounge Chair, här i Pierre Freys ljuvliga palmtyg Mauritius.

2018 är året då det fysiska rummet blir allt viktigare för hur produkter presenteras och indirekt porträtteras. Under möbelmässan i Milano i april valde Louis Vuitton att visa kollektionen Objets nomades i en spektakulär inramning med sand och palmer i palatset Palazzo Bocconi. För trendsättande inredningsdesignern Oliver Gustav har alla bitar fallit på plats sedan han flyttat in i företagets nya lokaler från 1914 i Museumbygningen i Köpenhamn där inramningen gör produkterna fulländade (läs mer om detta på sidan 147).

Annons

8. Silver à la 60–tal

Catwalkbild med silverkläder
Catwalkbild med silverkläder
Catwalkbilder från Thierry Mugler respektive Chanels FW17–visningar, samt silrent tidningsställ Curva från AYTM. Foto: Imaxtree.

Silvret har länge varit på intåg, men det är inte förrän 2018 de spegelblanka ytorna tar plats på allvar. Modehusen har inspirerats av 60-talet och den ikoniska prinsessan Leia. Nu börjar trenden smitta av sig på inredningsvärlden, så räkna med att se silver i överflöd inom kort.

Annons

Läs mer: 10 shoppingtips i en 2018 års största trend: silver

9. Mönstrad maximalism

Ett smakprov på Gucci Décors inspirerande, blommiga värld.
Blommig tapet Fontainebleau från Cole & Son
Blommig tapet Fontainebleau från Cole & Son samt svartvitmönstrat ljus i porslin från Gucci Décor.

På möbler, väggar och inredningsdetaljer. Den mönstrade maximalismen är lekfull men samtidigt elegant – och här finns rum för allas personliga tolkning. Modehuset Gucci lanserar en dekorativ, storblommig inredningskollektion som visar vägen.

Annons

10. Figuriner

Kruka Ansikte av Lisa Larson för Gustavsberg

 

dekorativ terrier i form av ett salt– och pepparkar från Jonathan Adler
Kruka Ansikte av Lisa Larson för Gustavsberg samt dekorativ terrier i form av ett salt– och pepparkar från Jonathan Adler. Foto: Bukowski, Jonathan Adler.

De senaste årens starka trend att låta personliga, till och med udda, objekt ta plats i våra hem fortsätter starkt även 2018. Nu satsar vi på detaljrika figuriner och dekorativa objekt, från loppisar, auktioner och även i ny tappning.

Startbild till vänster, foto: Jonas Ingerstedt

Läs mer:

De starkaste trenderna från möbelmässan i Milano 2019

Våga mer färg – så inreder du stilsäkert med årets färgtrender

4 största sovrumstrenderna – så fixar du stilarna!

Annons