Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Experternas bästa tips för dig som vill inreda med tapet

03 jun, 2021 
inreda med tapet tips
Kliv in i en värld av tapeter! Från storblommigt och naturinspirerat till dova färger och historiska mönster. Ta del av tapetproffsens bästa tips och favorittapeter just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

Hanna Wendelbo, Designer och formgivare

Hanna Wendelbo vid ritbordet med en av hennes tapeter

Instagram: @hannawendelbo

Annons

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Var modig! Blir det helt fel är det lätt att tapetsera om, men oftast blir man som mest nöjd när man vågar lite extra. Innan jag väljer ny tapet sätter jag upp A4-prover av mönstret och tittar på mönstret i olika ljus för att få en uppfattning om hur det kommer att te sig. Det upplever jag är en god hjälp!

Vilken är din favorittapet nu?

– Just nu är jag lite extra mallig över att en av mina tapetdesigns syns i Selena Gomez musikvideo De una vez. Kan tycka att det är en häftig tanke att den lilla vallmoblomman jag odlade i min trädgård, målade av i gouache och satte in i ett mönster, sedan tog resan över Atlanten för att hamna hos Selena. Känslan att se sina egna mönster i riktiga folks hem, det är otroligt bekräftande, det är ett fönster som Instagram har öppnat upp. Annars är nog min personliga favorittapet den jag håller på och jobbar med just nu. Den känslan vill jag ha för varje nytt mönster jag skapar, annars är det inte rätt!

Annons
Poppy tapet av hanna wendelbo
Hanna Wendelbos tapetdesign Poppy för Midbec, som även syns i Selena Gomez musikvideo. Foto via Midbec

Sissa Sundling, Head of Design på Boråstapeter

Sissa Sundling, head of design på Boråstapeter

Instagram: @sissasundling

Annons

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Om du vill att tapeten ska fungera som en trygg grund i inredningen, välj täta mönster med färger ton i ton och tapetsera alla fyra väggar. Om mönstret är genomarbetat och färgerna välavstämda fungerar då även stormönstrade tapeter som en behaglig bakgrund, även till tavlor på väggen. Tapeten Nocturne, Indigo Garden och Rosenvinge, är fina exempel på detta.

– Låt tapeten ha en lite annan ton än lister och dörrfoder, väggarna blir då tydligare och rummet får en bättre rumslighet. Det är väldigt bra att beställa hem prover så att man kan se tapeten i sin rätta miljö. Annars är mitt allra bästa råd att man ska följa sitt hjärta och låta sig förföras. Det är underbart att glädjas varje dag av en vacker tapet.

Vilken är din favorittapet nu?

– Jag har så många favoriter, men just nu tycker jag att Gocken Jobs Ros och lilja i gult är en alldeles underbar tapet. Den trycks i vår gamla limtrycksmaskin, där färgen läggs på med hjälp av tjocka filtdukar och blir sådär perfekt operfekt. En annan favorit är Indigo Garden, en härlig landskapstapet som är idealisk tapet för hela rum. Annars gillar jag tapeten Samburu, eller rättare sagt, lite förälskad i leoparden jag målade till tapeten, jag skulle också vilja hänga så där skönt avslappnad i ett träd och ha koll på läget!

Annons
indigo garden tapet
Indigo Garden, från Boråstapeter.
nocturne tapet från boråstapeter
Tapeten Nocturne från Boråstapeter.
Annons
Tapeten Ros och lilja i gult av Gocken Jobs
Tapeten Ros och lilja i gult, från Boråstapeter.
tapeten rosenvinge från boråstapeter
Rosenvinge från Boråstapeter.
Annons
Samburu tapet Boråstapeter
Tapeten Samburu med leopard i mönstret, från Boråstapeter.

Emma von Brömssen, Mönsterdesigner och konstnär

Emma von Brömssen är mönsterdesigner, konstnär och expert på tapeter

Instagram: @emma_von_bromssen

Annons

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Botanisera bland tapetutbudet och du kommer säkerligen bli förälskad i någon eller några tapeter! Välj bland kvalitetstapeter. De är lite dyrare, men det finns oftast en anledning till det. De håller i längden och det är värt det. Välj därefter en matchande listfärg. Kanske har du redan något i rummet eller hemmet att förhålla dig till, då kan du ha det i åtanke när du ska välja färg eller mönster. Men bromsa inte. Välj den där härligt mönstrade eller färgsprakande tapeten som du blev kär i – du kommer inte att ångra dig! Om du är ny med tapet, kan du börja i mindre utrymmen. Kanske hallen, klädkammaren eller lilla gästtoaletten – bara för att känna dig fram. Tapet är underbart!

Vilken är din favorittapet nu?

– Det finns många engelska och franska tapetvarumärken som gör fantastiska tapeter. Men om jag ska välja någon favorit, så säger jag såklart en av mina egna – Hares in hiding från Långelid/von Brömssen. Jag har färgställningen Dark denim hemma.

Annons
tapeten hares in hiding av emma von brömssen
Hares in hiding av Långelid/von Brömmssen.
Tapeten Plenty more fish av Långelid/von Brömssen.
Annons

Sara Bergqvist, Design manager på Sandberg Wallpaper

Sara Bergqvist är design manager på Sandberg Wallpaper och expert på just tapeter

Instagram: @bergqvist_sara

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Mitt tips är att beställa hem prover och sätta upp på väggen. På så sätt ser man hur färgen ändras i olika ljus och även hur mönstret samspelar med övrig inredning. Men framför allt tycker jag att man inte behöver vara så ängslig, magkänslan säger mycket! Om man hittar en tapet som man direkt blir kär i blir det oftast väldigt fint hemma. Så har jag själv gjort, velat fram och tillbaka, men i slutändan valt det mönster jag först hade tänkt.

Annons

Vilken är din favorittapet nu?

– Jag tycker väldigt mycket om vår klassiker Raphaël som ger en härlig känsla med sina lummiga trädkronor. Jag har även ett par nya favoriter i kollektionen som lanseras i vår! Linda är en detaljerad och fantasieggande tapet som jag lagt mycket kärlek i, den är också döpt efter min syster.

Tapeten Linda från Sandberg Wallpaper
Tapeten Linda från Sandberg Wallpaper.
raphael tapet från sandberg wallpaper
Tapeten Raphaël, från Sandberg Wallpaper.
Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons