Experternas bästa tips för dig som vill inreda med tapet

inreda med tapet tips

Kliv in i en värld av tapeter! Från storblommigt och naturinspirerat till dova färger och historiska mönster. Ta del av tapetproffsens bästa tips och favorittapeter just nu!
03 juni, 2021
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt
1:11

Efter reklamen: 7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

(1:11)

Slå på ljud

Hanna Wendelbo, Designer och formgivare

Instagram: @hannawendelbo

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Var modig! Blir det helt fel är det lätt att tapetsera om, men oftast blir man som mest nöjd när man vågar lite extra. Innan jag väljer ny tapet sätter jag upp A4-prover av mönstret och tittar på mönstret i olika ljus för att få en uppfattning om hur det kommer att te sig. Det upplever jag är en god hjälp!

Vilken är din favorittapet nu?

– Just nu är jag lite extra mallig över att en av mina tapetdesigns syns i Selena Gomez musikvideo De una vez. Kan tycka att det är en häftig tanke att den lilla vallmoblomman jag odlade i min trädgård, målade av i gouache och satte in i ett mönster, sedan tog resan över Atlanten för att hamna hos Selena. Känslan att se sina egna mönster i riktiga folks hem, det är otroligt bekräftande, det är ett fönster som Instagram har öppnat upp. Annars är nog min personliga favorittapet den jag håller på och jobbar med just nu. Den känslan vill jag ha för varje nytt mönster jag skapar, annars är det inte rätt!

Poppy tapet av hanna wendelbo

Hanna Wendelbos tapetdesign Poppy för Midbec, som även syns i Selena Gomez musikvideo. Foto via Midbec

Sissa Sundling, Head of Design på Boråstapeter

Sissa Sundling, head of design på Boråstapeter
Andreas Scheller

Instagram: @sissasundling

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Om du vill att tapeten ska fungera som en trygg grund i inredningen, välj täta mönster med färger ton i ton och tapetsera alla fyra väggar. Om mönstret är genomarbetat och färgerna välavstämda fungerar då även stormönstrade tapeter som en behaglig bakgrund, även till tavlor på väggen. Tapeten Nocturne, Indigo Garden och Rosenvinge, är fina exempel på detta.

– Låt tapeten ha en lite annan ton än lister och dörrfoder, väggarna blir då tydligare och rummet får en bättre rumslighet. Det är väldigt bra att beställa hem prover så att man kan se tapeten i sin rätta miljö. Annars är mitt allra bästa råd att man ska följa sitt hjärta och låta sig förföras. Det är underbart att glädjas varje dag av en vacker tapet.

Vilken är din favorittapet nu?

– Jag har så många favoriter, men just nu tycker jag att Gocken Jobs Ros och lilja i gult är en alldeles underbar tapet. Den trycks i vår gamla limtrycksmaskin, där färgen läggs på med hjälp av tjocka filtdukar och blir sådär perfekt operfekt. En annan favorit är Indigo Garden, en härlig landskapstapet som är idealisk tapet för hela rum. Annars gillar jag tapeten Samburu, eller rättare sagt, lite förälskad i leoparden jag målade till tapeten, jag skulle också vilja hänga så där skönt avslappnad i ett träd och ha koll på läget!

indigo garden tapet

Indigo Garden, från Boråstapeter.

Patrik Hagborg
nocturne tapet från boråstapeter

Tapeten Nocturne från Boråstapeter.

Tapeten Ros och lilja i gult av Gocken Jobs

Tapeten Ros och lilja i gult, från Boråstapeter.

Patrik Hagborg
tapeten rosenvinge från boråstapeter

Rosenvinge från Boråstapeter.

Samburu tapet Boråstapeter

Tapeten Samburu med leopard i mönstret, från Boråstapeter.

Emma von Brömssen, Mönsterdesigner och konstnär

Instagram: @emma_von_bromssen

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Botanisera bland tapetutbudet och du kommer säkerligen bli förälskad i någon eller några tapeter! Välj bland kvalitetstapeter. De är lite dyrare, men det finns oftast en anledning till det. De håller i längden och det är värt det. Välj därefter en matchande listfärg. Kanske har du redan något i rummet eller hemmet att förhålla dig till, då kan du ha det i åtanke när du ska välja färg eller mönster. Men bromsa inte. Välj den där härligt mönstrade eller färgsprakande tapeten som du blev kär i – du kommer inte att ångra dig! Om du är ny med tapet, kan du börja i mindre utrymmen. Kanske hallen, klädkammaren eller lilla gästtoaletten – bara för att känna dig fram. Tapet är underbart!

Vilken är din favorittapet nu?

– Det finns många engelska och franska tapetvarumärken som gör fantastiska tapeter. Men om jag ska välja någon favorit, så säger jag såklart en av mina egna – Hares in hiding från Långelid/von Brömssen. Jag har färgställningen Dark denim hemma.

tapeten hares in hiding av emma von brömssen

Hares in hiding av Långelid/von Brömmssen.

Tapeten Plenty more fish av Långelid/von Brömssen.

Sara Bergqvist, Design manager på Sandberg Wallpaper

Sara Bergqvist är design manager på Sandberg Wallpaper och expert på just tapeter
Maria Sjöstrand

Instagram: @bergqvist_sara

Bästa tips för den som vill inreda med tapet?

– Mitt tips är att beställa hem prover och sätta upp på väggen. På så sätt ser man hur färgen ändras i olika ljus och även hur mönstret samspelar med övrig inredning. Men framför allt tycker jag att man inte behöver vara så ängslig, magkänslan säger mycket! Om man hittar en tapet som man direkt blir kär i blir det oftast väldigt fint hemma. Så har jag själv gjort, velat fram och tillbaka, men i slutändan valt det mönster jag först hade tänkt.

Vilken är din favorittapet nu?

– Jag tycker väldigt mycket om vår klassiker Raphaël som ger en härlig känsla med sina lummiga trädkronor. Jag har även ett par nya favoriter i kollektionen som lanseras i vår! Linda är en detaljerad och fantasieggande tapet som jag lagt mycket kärlek i, den är också döpt efter min syster.

Tapeten Linda från Sandberg Wallpaper

Tapeten Linda från Sandberg Wallpaper.

Daniel Cedergren
raphael tapet från sandberg wallpaper

Tapeten Raphaël, från Sandberg Wallpaper.