Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Inred som inne fast ute – 8 tips för en mysig uteplats

01 mar, 2019 
AvNina Nyström
Altanen, terassen eller balkongen – uteplatsen är ditt andra vardagsrum på sommaren, så ös på med kärleken den förtjänar. Boa in dig ordentligt – här är åtta tips för hur du förvandlar din uteplats till ett mysigt och ombonat paradis från tidig vår till sen höst.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Skapa rum med tak, golv och väggar

Fint golv och pergola utomhus
Bild via: Lanacion | Bild via: M4cravings

En pergola eller en segelduk i taket gör mycket för den ombonade känslan. En fin, hög spaljé eller staketvägg ger insynsskydd, vindskydd och en extra vägg att möblera längs och hänga hyllor, växter – eller varför inte tavlor – på. Och glöm inte golvet, ta hand om ditt golv så blir det både finare och härligare för fötterna. På en skyddad yta kan vackra klinkers lyfta utrymmet många snäpp.

2. Skapa rum med hjälp av växter

Nog för att det är härligt med utsikt över våren och sommaren, men för den rätta myskänslan behöver man boa lite. Tänk bortom balkonglådorna och de stora krukorna och använd dig av riktigt stora blomsterlådor, spaljéer, klätterväxter, eller varför inte en hel pergola? Trimma inte för mycket, den vildvuxna känslan är charmig.

Annons

Det ultimata myset är kanske att ha ett stort träd att duka upp under och smycka med massor av ljusslingor och hängande lyktor. Och nog för att det är härligt med blommor, men glöm inte bort att använda gröna växter också. Köp rejäla krukor anpassade för uteliv, en väl värd investering som håller i många år. Stora växter ger mer effekt och dina blommor behöver ordentligt med plats att växa i.

3. Snåla inte med belysningen

Mysig belysning på uteplats
Foto: Bjurfors

Inomhus rekommenderas 5-7 ljuskällor per rum, låt samma regel gälla ute. Nuförtiden finns det många utelampor som ser ut som inomhuslampor, både taklampor, bordlampor och golvlampor. Så variera belysningsformerna och använd dig av mer än klassikerna ljusslinga och levande ljus. Tänk på att välja säkra strömkällor som klarar av livet utomhus, men använd gärna lampkällor som ger ett varmare och vackrare sken än klassiska ledlampor.

Annons

Har du tak över din uteplats klarar bambulampor och rottinglampor den svenska sommaren fint. Om du dessutom sprayar dem med ett tunt lager lack blir de ännu mer motståndskraftiga.

Rislampor är en av årets hetaste lamptrender – vilken tur att det finns massor av solcellslampor i klassisk rislampslook, även med lekfulla mönster. För dig som gillar lyx och glamour finns det numera kristallkronor för utomhusbruk och föredrar du en mer avskalad look finns det klotlampor för både tak och bord som klarar av att stå ute.

Upplysta träd och buskar gör också mycket för stämningen, inte bara under mörka augustikvällar, utan också hela hösten och vintern.

4. Variera materialen för en ombonad känsla

Inspiration matplats utomhus
Foto: Ellos

Skippa de färdiga grupperna och blanda material på stolar och bord för en charmigare och mer personlig känsla. Trä, pulverlackat stål och rotting är superfint att mixa i olika kombinationer.

5. Inred med hyllor för fina saker

Mysigt uterum från Ikea
Foto: Ikea

Var inte rädd för att boa in med hyllor och skåp. Har du inget skydd alls bör du välja ett hållbart alternativ anpassat för utomhusbruk, men annars kan du absolut använda vanliga hyllor och skåp. Fynda på Blocket eller loppis, rusta upp med någon skyddande färg eller låt dem vara patinerade. Ta in möblerna eller täck över när säsongen är slut så håller de sig fina länge. Och när du känner att det gjort sitt är det bara att köra dem till tippen, dit de kanske redan var på väg för länge sedan.

6. Textilier: Kuddar och filtar skapar rätta stämningen

Mysiga uteplatser med hjälp av textil, växter och belysning
Bild via: Indigo Soul Collective | Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Dynor, kuddar, mattor och filtar gör uteplatsen inbjudande, men det är ingen höjdare att bära ömtåliga textilier in och ut vid klassiskt svenskt sommarväder. Satsa på så mycket som möjligt som klarar av väder och vind, nu finns det gott om både dynor och kuddar att välja på i regntåligt material. För de mest ömtåliga, ha en fin förvaringsplats nära utgången så är det lätt att flytta filtar och kuddar mellan inne och ute. Och glöm inte bort taket – ett av de lättaste sätten att göra uteplatsen riktigt mysig är att investera i textilier i taket. Har du ett plasttak kommer en segelduk eller liknande att göra underverk för uteplatsen, och även om du har ett fint trätak kan det skänka en mer ombonad känsla.

Annons

7. Glöm inte mattan för att skapa rum utomhus

En matta gör rummet mer ombonat, och nuförtiden finns det många mattor som tål att ligga utomhus. Vissa material klarar att ligga utomhus under bar himmel utan att ta skada, andra passar bättre om du har lite skydd. Och som alltid när du köper matta, se till att den är tillräckligt stor.

8. Sköna liggplatser för maximal avkoppling

Hängstol på uteplats
Bild: Hk Living

Lyxiga liggfåtöljer, hängstol, stora moonchairs eller en bohemisk hängmatta – se till att ha många platser som bjuder in till skönt häng och vila.

Läs också:

30 shoppingtips för mysig rumskänsla på uteplatsen

17 fina inredningstips för balkongen

Annons