Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så inreder du smart på en liten yta – experterna tipsar

01 feb, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Så inreder du smart på en liten yta – experterna tipsar
Det kan vara en utmaning att få till alla nödvändiga funktioner när man bor på ett rum och kök. Men våra experter har smarta tips på hur du ska tänka när du inreder det lilla boendet.
Annons
5 stylingtrender som spås bli stora 2022Brand logo
5 stylingtrender som spås bli stora 2022

Viktor Erlandsson

Formgivare och grundare av Straight design studio @straightdesignstudio

Hur ska man planera sitt kök?

”Låt köket få ta den plats det behöver. Här kompromissar jag inte. Alla funktioner är nödvändiga och ytan i sig är ju en funktion. Hörn tillför mycket förvaring och avställningsyta, men se till att köket inte blir för smalt.”

Victor Erlandsson tipsar om mörka väggar och att platsbygga
Viktor Erlandsson satsar på mycket platsbyggd förvaring och mörka väggar.

Det kombinerade sov- och vardagsrummet?

”Jag bor i en liten lägenhet som hade väldigt lite förvaringsmöjligheter. Min lösning på det var att kombinera sovrum och garderob, likt en walk-in-closet med en säng i. Såklart är allt platsbyggt för att utnyttja volymen maximalt.”

Annons

Och lilla hallen?

”Hallen får gärna vara mörk och med mycket hängmöjlighet. Det är en del i lägenheten som alltid känns lite stökig, hur bra ordning där än är. Därför är det viktigt för mig att den inte syns från resterande rum.”

Bästa möbeln eller färgen?

”Den bästa möbeln är den platsbyggda! På så sätt maximerar jag volym- användningen och anpassar funktionen till precis det jag behöver. Som komplement till detta adderar jag en blandning av möbler som jag tycker mycket om.”

Victor Erlandssons sovrum och garderob är platsbyggt för att maximera utrymmet
Viktor Erlandssons lösning på för lite förvaringsmöjligheter lösning var att kombinera sovrum och garderob.

Louise Hederström

Formgivare av produkter och möbler @louisehederstrom

Hur ska man planera sitt kök?

”Planera ditt kök utifrån hur det ser ut, se det som en utmaning att göra det bästa av det du har. Vi kan inte fortsätta att byta ut kök vart tionde år, det är inte försvarbart. Måla om, restaurera, fixa bra belysning, kanske kakla en vägg. Små kök saknar ofta arbetsytor och då kan en nätt köksö med förvaring vara en bra lösning som också blir en matplats.”

Annons

Det kombinerade sov- och vardagsrummet?

”För att rummet ska kännas mjukt och inbjudande så är hellånga gardiner från golv till tak längs en hel vägg en fin lösning. Det hjälper också till att skapa en behaglig ljudmiljö och dämpar ljud utifrån. Det ger ett lugn i rummet och tillsammans med väggens färg sätter det rummets karaktär.”

Att ha en spegel i ett litet rum gör att det känns större
För en liten hall tipsar Louise Hederström om att tänka på höjden och att ha en bra spegel som gör att utrymmet känns större.

Och lilla hallen?

”Tänk vertikalt på höjden eftersom jackor, kappor, rockar är olika långa. Jag har ritat en serie hängare för Maze interior som heter Bill, där finns alla varianter. Bill vertical är lätt att få in på smala utrymmen för att utnyttja just det vertikala. Våga ha lite humor i hallen, färg, belysning eller något annat som sticker ut. Det är ändå första intrycket. Häng en fin tygpåse på en krok och ha vantar och mössor i den. En bonus är alltid en bra spegel som gör att rummet känns lite större.”

Annons

Bästa möbeln eller färgen?

”Pallen, en flexibel möbel som kan användas som extra bord, sängbord, piedestal och såklart att sitta på. Skaffa en pall som du verkligen gillar, ny eller vintage. Den är värd att lägga lite extra pengar på, du kommer att ha med den hela livet. Jag är förtjust i en pall i keramik från Serax, designad av Marie Michielssen.”

Inred med en snygg pall i hallen, den fungerar även som ett avlastningsbord
En pall i en hall är Louise Hederströms främsta förslag. Pawn från Serax kan agera både bord och piedestal. Och sittplats. Förvaringen har Louise ritat för Maze interior.

Dennis Valencia

Stylist och set designer @stylistdennisvalencia

Hur ska man planera sitt kök?

”I min före detta etta på 23 kvm, var hallen och köket samma rum. Med mörkt golv och ljusblå luckor blev det fina kontraster. Köket var placerat mot ena väggen. En smart grej är att låta det finnas ett inbyggt diskställ i skåpet över diskhon, disken droppar igenom och ner i diskhon. Att inreda utan diskställ sparar plats på köksbänken.”

Tidigare bodde Dennis Valencia på 23 kvadrat utan att någon funktion saknades
Stylist Dennis Valencias förra lägenhet var på 23 kvadrat, men ingen funktion saknades.

Det kombinerade sov- och vardagsrummet?

”Skapa zoner med hjälp av textil och färg. Försök att hålla golvet fritt med hjälp av väggfasta hyllor. Gör enkla ’helhetslösningar’, i stället för att ha fyra mindre olika hyllor utspridda – sätt upp en ordentlig hylla på ett ställe.Och i stället för att försöka klämma in alla funktioner som ’bör finnas i ett boende’ fundera över och prioritera det som är viktigast för dig och gör plats för det i stället. Jag skippade matplats i min förra lya, för mig var en generös och flexibel bäddsoffa viktigare.”

För att spara plats skippade Dennis Valencia matplats då en ordentlig bäddsoffa var viktigare
Fundera över vad som är viktigast för dig och gör plats för det i det lilla boendet.

Och lilla hallen?

”I stället för en stol, välj en pall med plan yta upptill – då har du en flexibel möbel som fungerar som extrabord, extra sittplats, något att stå på för att nå högre och så vidare.”

Annons

Bästa möbeln eller färgen?

”Ett extra smart bord, som håller ett helt liv plus lite till, är Bruno Mathssons Maria flap, när det är ihopfällt är det 23 centimeter kort och helt utfällt närmare 270 centimeter långt. Det är ett underbart flexibelt bord.”

Bordet <i>Maria flap</i> av Bruno Mathsson går att fälla in och ut.
Färre men större möbler! Maria flap av Bruno Mathsson går att fälla in och ut.

Lotta Agaton

Stylist och formgivare @lottaagatoninteriors

Hur ska man planera sitt kök?

”Om man bara har en etta eller behöver ha flera funktioner i rummet där köket är så är det fint att utforma köket så att det inte ser ut så mycket som ett kök utan mer som en möbel/byrå, genom att inte ha överskåp, ha en inbyggd bänkfläkt och ha ugnen bakom lucka i ett så kallat pocketskåp.”

Annons

Det kombinerade sov- och vardagsrummet?

”Om sängen står i vardagsrummet är det viktigt att få ihop sov/vardagsrumsfunktionen till en enhet, utgå från en färgskala men jobba med olika texturer. Jobba med dold förvaring för att få undan småsaker och saker som inte är så fina att se på. I mindre miljöer är det extra viktigt att få lite rena ytor.”

Lotta Agaton tycker det är fint att utforma köket så att det inte ser ut som ett kök utan mer som en möbel
När dottern Filippa flyttar in på 30 kvm bollar hon och mamma Lotta smarta lösningar. Öppna hyllplan istället för skåp är en idé. Bild, Pottery Jo.

Och lilla hallen?

”I hallen är extra viktigt med funktion, om möjligt skapa gärna en dold förvaring för kläderna och gör ett system så att var sak har sin plats. Ha till exempel gärna en fin låda stående innanför dörren där post och nycklar etc läggs så att man inte direkt när man kommer in möts av ett vad-jag-hade-i-fickan-stök.”

Bästa möbeln eller färgen?

”Att färgkoda tycker jag är det bästa tipset för att det inte ska se rörigt ut med mycket saker på liten yta, samt satsa på färre men större möbler.”

Foto: Petra Bindel, Viktor Erlandsson, Mikael Lundblad, James Stokes

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons