Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Inred med växter: 7 tips om du har katt

06 mar, 2019 
AvAnna Asplund
Inred kattvänligt med växter och snittblommor
Vissa katter biter gärna på krukväxter. Och förutom att det kan bli märken i bladen, är en del vanliga växter giftiga. Men det finns enkla sätt att inreda så att både katten och växterna är trygga. Här är 7 tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Katter och växter kan vara en lite klurig kombination. Några av de vanligaste krukväxterna, och även många snittblommor, har växtsaft som är irriterande eller till och med giftig. Och det kan vara klokt att skydda även kattvänliga växter från bett, av estetiska skäl.

Men trots att katter klättrar bra, hoppar högt och gör som de vill – finns det enkla sätt att inreda kattsäkert med växter. Dessutom blir det snyggt! Här är  7 tips:

Tips 1: Sätt upp en hylla för växter i fönstret

Kattvänlig inredning med växter i fönster
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt som fotat för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt

Många växter behöver mycket ljus och trivs bäst i fönster. Och en fönsterhylla är både en mysig inredningsdetalj och ett bra sätt att hålla katten borta från växter – om fönstret öppnas utåt eller inte används alltför ofta. Se bara till att hyllplanet är lätt att lyfta bort.

Annons

Tips 2: Fyll en hel fönsterbräda med växter

Inred kattvänligt med växter på fönsterbrädan
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt som fotat för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt

Ett enkelt knep är att fylla hela fönsterbrädan med krukor som står så tätt att katten inte får plats. Men eftersom katter brukar gilla att sitta där och speja: Inred gärna kattvänligt i ett annat fönster.

Tips 3: Ställ krukor och vaser på stabila piedestaler

Inred kattvänligt med växter och snittblommor
Foto: Hay

Missa inte snittblommorna: Det är lätt att glömma att kolla upp dem när man inte köpt dem själv och många blommor är giftiga. Men det finns förstås skäl att vilja slippa bett i kattvänliga blommor också.

Annons

Piedestaler är ett trendigt sätt att inreda med växter. Och en stabil piedestal kan hålla katten borta – om ytan inte även rymmer fyra tassar.

Tips 4: Fäst krukor och vaser med självhäftande tejp

Om du vill stabilisera en kruka eller vas så att katten inte kan riva ner den: Använd självhäftande tejp på undersidan. Men se upp med känsliga underlag; tejp som fäster hårt kan lämna märken.

Tips 5: Ställ en stor växt på ett skåp

Inredningstips för katt och monstera
Monstera har växtsaft som kan vara irriterande, och bör placeras utom katträckhåll. Foto: Alice Johansson för Lundin Fastighetsbyrå

Lite större växter kan vara kluriga att placera där en katt inte når dem, men kan passa bra ovanpå höga skåp där de kan växa upp till taket (om ljuset är tillräckligt). Och om du har en fristående kyl eller frys, är en växt på toppen ett enkelt sätt att göra köket mysigt.

Annons

Tips 6: Inred med växter på höjden

Inred kattvänligt med krukväxter: Väggkruka
Växten på bilden är en porslinsblomma – som är ofarlig för katter. Foto: Alice Johansson för Lundin Fastighetsbyrå

Om du vill inreda med en klätterväxt kan du fästa krukan en bit upp på väggen och låta växten slingra sig högt upp. Ett annat fint tips är att ställa växten på en hylla och låta den hänga ner som en gardin.

Men tänk på att katter hoppar högre än man tror; giftiga växter behöver stå riktigt högt upp. (Eller se till att inte lämna utrymme för katten att landa på hyllan).

Tips 7: Ge katten en ampellilja

Ampellilja är en kattvänlig ofarlig växt
Ampellilja. Foto: Blomsterlandet

En ampellilja är en fin inflyttningspresent till en katt. Det är en växt som, precis som kattgräs, kan vara bra för kattmagen – och många katter älskar att tugga på bladen.

Annons

Ampelliljan är även känd för sin förmåga att rena luften, och är en retroväxt som blivit trendig igen på senare år. Men den ska inte blandas ihop med liljor – som är farliga för katter.

Ta reda på vilka växter som är kattvänliga

Håll isär katter och giftiga krukväxter
Foto: Shutterstock

Det finns många fina växter som varken är giftiga eller irriterande för katter. Några trendiga exempel är de olika formerna av porslinsblomma (hoya), kalathea (calathea) och peperomia, och de populära palmerna bergpalm (chamaedorea elegans) och guldpalm (dypsis lutescens). Men att vissa palmer är ok betyder tyvärr inte att alla är det: Kottepalmen är mycket giftig för en katt.

Annons

Ta för vana att kolla upp alla växter och blommor som du planerar att placera där din katt kan nå dem.

Här får du koll

De stora blomsterbutikerna har listor med exempel på ofarliga växter på sina hemsidor. Ett annat tips är listan hos den amerikanska organisationen ASPCA, som innehåller alla växter och ger besked för både katt och hund. Listan är på engelska, men du kan även söka på växtens latinska namn. Klicka på växten för att se om den är kattvänlig eller inte: Här är hela listan

Läs mer:

11 tips när du tar hem en ny växt

Inred med växter: 19 fina shoppingtips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons