Inred hemmet med sommarkänsla – 9 tips som passar året om

inred med sommarkänsla i hemmet

Inred dig till en evig sommarkänsla inomhus. Vi tipsar om hur du sommaruppdaterar hemmet – och behåller den underbara känslan resten av året också.
17 juni, 2020

Kreativ färgbonanza hos modeprofilen i Köpenhamn
Slå på ljud

 

Sommar året om? Ja, tack! Dock ser verkligheten inte riktigt ut så här i norr där vi oftast får njuta av fyra olika årstider. Men den där magiska sommarkänslan som kommer tillsammans med solljuset – den kan man alltid ha inomhus!

Vi har samlat inspirationen och tipsen som gör det enkelt att inreda i en luftig, lätt och alldeles ljuvligt, somrig stil i hemmet:

1. Inred med grönska

sovrum med somrig inredning

Drömlikt sovrum i ljusgröna toner som matchas med gröna växter. Foto: Anders Bergstedt Styling: Linnéa H. Manaberi/Cream and navy för Alvhem/mäklare: Ann Stenmark

Vill du bo i en somrig oas året om? Inred med växter! Från badrum till kök och sovrum – det finns växter som passar i hemmets alla rum.

Förutom att det gröna förgyller inredningen, så bidrar det även till en bättre inomhusluft och större trivselfaktor i bostaden. Blanda sticklingar och örter med snittblommor, klassiska krukväxter och botaniska prints för att uppnå just den grönskande effekten du vill ha.

2. Välj en ljus färgpalett som bas

Snyggt inrett vardagsrum med färger med sommarkänsla

Somrigt med ljusa nyanser och blommiga mönster. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Låt basen i hemmet och de stora möblerna gå i ljusa kulörer för att skapa en illusion av ett luftigt och ljust hem. Väggar, soffa, gardiner, matta och andra större möbler som går i nyanser av vitt och beige kan sedan brytas av med mörkare färger i detaljerna, utan att den ljusa helhetskänslan försvinner.

3. Satsa på linne för en somrig känsla

matplats med somrig inredning

Linne och snittblommor ger den rätta känslan oberoende av årstid. Foto: Henrik Lindén Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Jim Wetterling

Klä matbordet med en bordsduk i linne för att ge matplatsen en mjuk känsla. Ett ljust och lätt skrynkligt linnetyg hör sommaren till och ger en härlig känsla i hemmet även under höst, vinter och vår.

4. Väggfärg med sommarkänsla

väggfärg som ger sommarkänsla i sovrummet

Väggfärger förändras beroende på hur ljusinsläppet rör sig över dem under dagen och kvällen. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Åke Åkerman

Satsa på en väggfärg som förändras med ljuset. En aquablå färg som den i sovrummet ovan är både stilfull och skiftar vackert under dygnets gång. Kvällstid och i skugga känns den mörkare och mer rofylld, medan den blir ljus i tonen och ger en somrig touch till rummet när den träffas av solstrålarna.

5. Somrig charm med pärlspont

Charmigt kök med pärlspont i 20-talshus

Drömkök med charmig pärlspont. Foto: Anders Bergstedt för Alvhem/mäklare: Ann Stenmark

Pärlspontspaneler lyfter inte bara fram den gamla charmen i en bostad, utan ger även en hemtrevlig och somrig känsla, som för tankarna till ett charmigt sommarhus. I det här snygga köket har panelerna målats i en mild nyans av grönt, som framhäver sommarkänslan i rummet än mer.

6. Blanda in material som ger sommarkänsla

Sovrumsinredning med sommarkänsla och materialmix

En ljus och luftig oas i sovrummet, med en stilsäker mix av olika material och texturer. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Ett enkelt sätt att inreda med sommarkänsla är genom att blanda in material som påminner om säsongen i heminredningen. Låt särskilt de stora blickfången gå i dessa material för att maxa känslan.

I det inspirerande sovrummet ovan är det exempelvis lampan, gardinerna, bäddningen och mattan som tillsammans skapar en fin mix av texturer. De ljusa tonerna och materialvalen för tankarna till sommarhalvåret.

7. Bädda i pastell

Somriga sängkläder i pastellfärger från Hay

Nyanser av rosa och gult känns helt rätt i sovrummet. Foto: Hay

Sängkläder i pastellfärger gör sovrummet till en somrig oas. Blanda gärna ränder, blommor och olika pastellfärger som påminner just dig om sommarmånaderna. Smutsiga pasteller, med en lätt dämpad, grå ton i, är ett särskilt bra val, eftersom de är milda och svåra att tröttna på.

8. Inred med lätta textilier

Somrig inredning i hem hos Historiska Hem

Skira gardiner och en lampa i textil fulländar sommarkänslan. Foto: Johan Spinnell Styling: Hanna Rydman för Historiska Hem/mäklare: Caroline Klasson

Skira textilier ger hemmet den luftiga, somriga känslan oberoende av årstid utanför fönstret. Ett par tunna gardiner som inte stänger ute solljuset, plädar eller till och med en lampa klädd i ett lätt tyg bidrar till en ljuvlig sommarkänsla.

9. Nationalromantik med somrig touch

skrivbord/arbetshörna i nationalromantisk stil med blommig tapet

Vi drömmer om vackra vintagemöbler och blommiga tapeter. Foto: Anders Bergstedt för Alvhem/mäklare: Ann Stenmark

Vintage, nationalromantik och en särskild gammaldags charm har fått ett uppsving inom inredningen. Med sina gedigna trämöbler, blommiga tapeter och hantverk påminner stilen om detaljer från underbara sommarhus, en känsla vi gärna har i våra hem jämt.

Läs mer:

12 detaljer som skapar ljuvlig sommarkänsla i hemmet

Här är tio av sommarens största inredningsnyheter att spana in

Fler tips för att inreda med sommarkänsla – inspireras här