Inred för en härlig semester hemma - 9 enkla tips

Inred för en lyxig semester hemma med de här enkla tipsen

Planerar du att semestra på hemmaplan i sommar? Sno stilen från hotell, restauranger och resereportage. Här är nio fina och enkla sätt att inreda för en lyxig ledighet.
15 maj, 2019

Trenden är tydlig: Alla pratar om hållbarhet, staycation har blivit ett etablerat begrepp och många längtar efter ett enklare liv med mer lugn och ro hemma. Men samtidigt vill vi förstås unna oss lite lyx på sommaren. Och det ena utesluter inte det andra. Här är nio tips som inspiration!

Så får du en lugn och lyxig semesterkänsla hemma

Forskning visar att inredning påverkar vårt välmående mer än man kan tro. Och det handlar inte bara om hur vi väljer att möblera och dekorera våra hem, utan minst lika mycket om att välja bort prylar och vanor som tar mer energi än de ger.

1. Mörklägg sovrummet med en hotellgardin

Mörker är kanske inte ett ord med lyxig klang, och inte heller något vi förknippar med sol och semester. Men vi vet alla vad god sömn betyder för återhämtningen. Om du bara ska skaffa en sak till hemmet denna sommar, låt det bli bra mörkläggning till sovrummet.

En gardin med tungt fall i en lugn färg – gärna ton i ton med väggen – fixar dessutom till en mysig hotellkänsla direkt.

2. Fyll ditt hem med (lättskötta) växter i sommar

Växter är bra för välmåendet och gör oss lugna

Foto: Fogia

Forskning inom neurodesign visar att växter gör oss mer harmoniska hemma. Förutom att luften blir bättre inomhus så blir vi lugnare bara av att se på grönskan.

– Vi kan hjälpa kroppen att sänka nivåerna av stresshormonet kortisol genom att vistas mer i naturen och omge oss med biofili. Det är faktiskt rena mirakelmedicinen, säger Isabelle Sjövall som är expert i ämnet och författare till boken Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående.

Ett bra tips är att odla ditt växtintresse i sommar – utan att skaffa dig jobb på semestern: Välj växter som är tåliga och sköter sig själva, om du inte finner pysslandet i sig avkopplande

3. Sov gott på semestern med svala och mjuka lakan

Lyxiga lakan skapar hotellkänsla hemma på semestern

Foto: Skagerak

Sköna sängkläder är en lyx som verkligen gör skillnad för sömnen. Säsongens stora trender är blåvita ränder, mjuka pasteller och naturnära nyanser i sovrummet. Och krispiga vita lakan – en riktig hotellklassiker.

Välj gärna ekologiska naturmaterial om möjligt. Du kan även fynda antika lakan av fantastisk kvalitet i välsorterade vintagebutiker.

4. Rensa (lagom) hemma för att slippa städa

Njut av semestern i ett lättstädat hem

Foto: Ferm living

Under den mörka årstiden är det smart att inreda så mysigt som möjligt. Det kan verkligen höja humöret. Men på sommaren när ljuset fyller mer av våra hem blir en luftig och lättstädad inredning ofta en lättnad. Och forskning visar att lagom är bäst för välmåendet.

Ett bra tips kan vara att ta semester från en del av dina prylar över sommaren. Tänk hotell (igen). Att rensa behöver inte vara jobbigt, det går ju faktiskt bra att gömma undan sakerna i ett skåp så länge.

5. Bädda sängen som på ett hotell

Hotellkänsla i sovrummet med en välbäddad säng

Foto: H&M home

Den bäddade sängen är trendig igen, men framförallt smart. Att täcka sängen med ett överkast är ett enkelt sätt att fejka en städning; så mycket lugnare för ögat än en hög med trassliga lakan.

Och med ett par extra kuddar och en pläd vid fotändan blir stylingen hundra procent hotell. Men om bäddandet känns bökigt och tidskrävande – strunta i det och ta en lång frukost istället.

6. Förenkla i köket

Umgås utan att skapa diskberg i sommar

Foto: Arket

Skapa en lyxig känsla på matbordet genom att hålla det enkelt: Duka med en vit eller rutig duk tillsammans med vitt porslin, som på en klassisk restaurang. Extra fint blir det om du äter utomhus.

Bjud på knytkalas på semestern

Foto: Skagerak

Att bjuda vänner på fest behöver inte innebära en massa extra disk och städning. Picknick eller knytkalas ute kan också vara lyxigt.

7. Styla som inomhus på balkongen eller uteplatsen

Inred som inne fast ute på semestern hemma

Foto: Jotex

Förläng sommarkvällarna – och säsongen – på din balkong eller uteplats genom att inreda med dynor, plädar och mycket mysbelysning.

Ett tyg ovanför några sittplatser skapar ett rum i rummet, som du kan rama in med växter i stora krukor för känslan av att sitta i naturen.

8. Skapa hotellkänsla i badrummet med fina detaljer

Inred badrummet med hotellkänsla för en mysig semester hemma

Foto: Arket

Handdukar i prydliga travar är ett självklart tips. Men fina produkter och detaljer på handfatet och i skåpen gör också stor skillnad för semesterkänslan i ditt badrum.

Om du har fönster i badrummet finns det många krukväxter som kan trivas där, annars kan du piffa med en blomma i en liten vas.

9. Låna ut en bit av din trädgård i sommar

Vila på semestern hemma – dela din trädgård med någon annan

Foto: Skagerak

Känns trädgården som ett lite för stort projekt på semestern? Du är inte ensam.

En egen trädgårdsmästare är inte ett alternativ för så många av oss, men genom appen Co-grow kan du låna ut en bit av din trädgård till någon som gärna pysslar med växter. Så får grönskan den omtanke den förtjänar – och du den ledighet du behöver.

Läs mer:

Detaljerna som skapar en lyxig semesterkänsla hemma – 9 fina köp

7 fina sätt att inreda vid fönster i sommar – stylingtips för dig som saknar balkong

Så inreder du enligt neurodesign – 7 tips från experten

8 detaljer som gör sovrummet lika skönt som ett hotellrum