Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Inga fler enkla fynd? Apples nya villkor kan stoppa den populära appen

20 jun, 2016 
AvOlle Arnell
Swish, Tink och flera andra appar förbjuds av de nya villkoren som inte tillåter appar att vara beroende av en annan app för att fungera.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Är den enkla Swish-perioden förbi? Behöver vi hitta ett nytt sätt att betala våra Blocket-fynd nu? Om man ska läsa Apples nya villkor rakt av så kan det vara så.

Apple har nämligen ändrat i sina villkor och för många av oss användare innebär det väldigt dåliga nyheter. De nya villkoren innebär nämligen att ingen app i Appstore får vara beroende av en annan app för att fungera, det rapporterar Breakit och hänvisar till villkoren under punkt 10.6.

Detta gäller exempelvis alla appar som använder Bank-ID – identifikationsappen som 90 procent av alla svenskar i åldern 20-40 år använder (enligt bolaget bakom Bank-ID).

Några exempel på appar som använder Bank-ID för att fungera är Swish, Tink, Dreams och Kry. Förändringen skulle drabba de 7 miljoner användare som använder Bank-ID och Mobilt Bank-ID, enligt SvD.

För alla oss som gärna klickar hem nya prylar och fyndar loss på Blocket och Tradera och skickar över pengarna med Swish skulle en sådan ändring försvåra det ordentligt.

Annons

Källkritiska läsare kanske påpekar att det inte finns ett sådant villkor under 10.6. Mycket riktigt, men när vi på Aller media lusläste Apples nya villkor hittade vi paragrafen – dock under punkt 4.2.3: ”Your app should work on its own without requiring installation of another app to function”. Du hittar de fullständiga reglerna här >

Didde Brockman är teknisk chef på Dreams och är mycket kritisk mot Apple.

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner, säger han till Breakit.

Tinks grundare, Fredrik Hedberg säger ungefär samma sak fast med mjukare ord:

– Detta sätter ljuset på en väldigt intressant maktbalans. Apple har alltid varit väldigt kontrollerande och hårda. Samtidigt har vi grundproblemet, där ett gäng oligopolister kontrollerar bank-id som är en extremt viktig samhällsfunktion.

Undertecknad provade precis att swisha pengar och det fungerade. Men så har jag inte heller hämtat den senaste uppdateringen. Och det väntar jag nog med ett tag till…

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons