Ikea släpper ny kollektion med Martin Bergström

Ikea Annanstans av Martin Bergström

Ikea lanserar en tillfällig kollektion i samarbete med Martin Bergström. Annanstans mixar inredning med mode och traditionellt hantverk. Se nyheterna här!
31 januari, 2019

Den 8 mars släpper Ikea Annanstans: 20 nya handgjorda föremål designade av Martin Bergström och producerade i samarbete med hantverkare hos sociala entreprenörer i Indien, Rumänien och Thailand. Produkterna säljs i begränsad upplaga och endast i butik.

Annanstans är inredning och mode samtidigt – och nya former framtagna med traditionella metoder.  Över 1300 lokala hantverkare har arbetat med kollektionen som består av bland annat textilier, keramik, skålar och dekorationer. Det är en lansering som mixar mycket. Och tanken var aldrig att skapa en traditionell kollektion:

– Föremålen matchar och dom matchar inte, berättar formgivaren Martin Bergström – som ser relationen mellan de olika produkterna mer som en familj.

Här är Martin Bergströms nya Ikea-kollektion

Vi känner igen Martin Bergströms formspråk i det starka grafiska uttrycket och scarvsen fungerar lika bra som konst på väggen. Mönstret på kuddarna är kombinerat med traditionellt indiskt handbroderi.

 

 

Tallrikar, skålar och vaser med ojämna kanter för tankarna till föremål som plockats upp från havet. Inför arbetet med den nya kollektionen hämtade Martin Bergström inspiration från tystnaden och avlägsna öar.

– Jag visste att Martin Bergström skulle stretcha hantverkarnas färdigheter för att skapa en riktigt kreativ samling föremål, säger Ikeas produktutvecklare Karin Gustavsson.

Korgarna av bananfiber är handflätade och finns i två storlekar.

Lådorna med lock har samma mönster och färgsättningar som kuddar, scarves och väskor.

Influenser från naturen återkommer i kollektionen. Martin Bergström har bland annat designat figuriner i form av handsvarvade träsvampar.

Läs också:

Så ser sommaren ut på Ikea – smygkika på kollektionen

5 stora inredningstrender 2019 – och så inreder du med dem

Ellos möter våren med rosa inredningskollektion – se våra 9 favoriter