Ikea satsar på två nya supersamarbeten – med stjärnorna Hay och Tom Dixon!

Ikea satsar på två nya supersamarbeten – med stjärnorna Hay och Tom Dixon!

Ikea fortsätter sitt succétåg med samarbeten med kända designers. Näst på tur står stjärndesignern Tom Dixon och danska designundret Hay – som gjort om den ikoniska blå Ikea-kassen!
08 juni, 2016

Ikeas satsning på design fortsätter – och det med råge. Efter succéerna med Ilse Crawfords Sinnerlig och Ingegerd Råmans Viktigt lanserade Ikea i dag två nya supersamarbeten; ett med danska Hay och ett med brittiska stjändesignern Tom Dixon.

Läs också: Se bilderna från Ikeas kommande kollektion i samarbete med Hay

ikea_designchef_tom_dixon_hay

Tom Dixon, Ikeas designchef Marcus Engman och Rolf och Mette Hay. Foto: Svante Öquist

– Tom Dixon är en av de största i inredningsvärlden just nu och formgivarna bakom Hay är bland de coolaste i branschen. Det här kommer bli riktigt spännande att följa, säger ELLE Decorations chefredaktör Svante Öquist.

– Det de har gemensamt är ”great brains”, nyfikenhet, och att de båda alltid har sökt efter nya lösningar. Det är det vi vill lära oss av och det är även det vi har gemensamt med dessa företag, sa Ikeas designchef Marcus Engman på dagens presskonferens på Democratic Design Days i Älmhult.

ikea_tom_dixon_hay

Samarbetena lanserades under Democratic Design Days i Älmhult. Foto: Svante Öquist

Ett av de mest överraskande inslagen i de nya samarbetena är att Hay har designat om den välkändaa blåa Ikea-kassen.

– Efter att vi träffade Ikea första gången tänkte jag på vad som skulle vara intressant för Hay när det kommer till accessoarer för Ikea. En söndagskväll i Köpenhamn körde jag genom centrum med Ikea i mina tankar och det slog mig att många hade den blåa påsen. Jag kände direkt att min dröm var att fråga Ikea om vi fick göra vår tolkning av den – och jag blev extremt nöjd när de sa ja, säger Mette Hay.

Det danska designundret Hay har länge varit i framkant när det kommer till att sätta trender och gick tidigt från att bara sälja möbler till att sälja ett helt koncept – från minsta accessoar till möbler. Under 2016 lanserade de bland annat den omtalade och uppskattade kollektionen Palissade utemöbler med bröderna Bouroullec.

Palissade-Collection-10

Utemöblerna Palissade från Hay.

Det brittiska designmärket Tom Dixon grundades 2002 av Tom Dixon och David Begg och har sedan starten fokuserat på belysning och möbler med sikte på såväl nytänkande som det klassiska. Bland deras klassiker är lampan Copper Shade och Etch Shade.

tom_dixon_lampor

Lamporna Copper Shade och Etch Shade från Tom Dixon.

Hay-kollektionen kommer att finnas i butik från och med augusti 2017 och Dixon-kollektionen i januari/februari 2018.

 Håll koll på elledecoration.se för mer information om kollektionerna framöver!