Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Ikea-möblerna som har ökat mest i värde – 8 möbler att leta efter på vinden

01 maj, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Det är inte bara designmöbler som säljs dyrt på auktion och på andrahandsmarknaden. Även gamla Ikea-klassiker kan klubbas igenom för en rejäl summa. Vi har listat 8 Ikea-möbler som har ökat mest i pris.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nyligen släppte auktionssajten Barnebys en stor rapport om designmöbler och klassiker som än idag är trendiga. I rapporten finns flera klassiska Ikea-möbler som idag har ökat rejält i värde.

Läs också: Så fyndar du gamla Ikea-möbler på auktion – expertens bästa tips

Pontus Silfverstolpe, antikexpert och en av grundarna av Barnebys, listar 8 klassiska Ikea-möbler som har ökat mest på auktion.

1. Bokhylla i teak av Gillis Lundgren

–  Kostar cirka 35 000 kronor på den franske sajten Selency, säger Pontus Silfverstolpe.

2. Stolarna ”Vilbert” av Verner Panton

–  Stolarna ”Vilbert” i melaminbelagda träfiberplattor i glada färger kostade 675 kronor 1994. Idag kostar dem 36 400 kronor på Inside Room.

Annons

3. Slagbord från Ikeas 1700-tals-serie

–  När Ikea lanserade sin 1700-tals-serie blev det snabbt en bästsäljare, även i de mer exklusiva förorterna. Med riktigt hantverk och bra material sattes möblerna ihop och såldes i Ikeas vanliga varuhus, även om prislappen var dyrare än det vanliga sortimentet. Möblerna kostar märkligt nog ofta mer idag än originalmöbler från den gustavianska tiden gör. Slutpriset på slagbordet ”Bergslagen” blev 26 000 kronor på Bukowskis för några år sedan.

Annons

Läs också: 5 sätt att hitta de bästa kvalitetsmöblerna på Ikea

4. Fåtöljer med svängd rygg av Erik Wörtz

–  En av de populärare modellerna från Ikea som säljs på auktion är fåtöljerna med svängd rygg övergående i armstöd av formgivaren Erik Wörtz. Paret såldes för 17 500 kronor plus provision härom året på Bukowskis.

5. Terrinen ”Nejlika”

–  Dubbelt så mycket, som för en blåvit terrin från 1700-talet, fick köparen betala när hen ropade in terrinen ”Nejlika” ur Ikeas 1700-tals-serie som tillverkades på 1990-talet. Priserna kan variera men för just det här exemplaret var köparen beredd att betala 13 500 kronor plus provision för ett par år sedan.

Annons

6. Fåtöljerna ”Amiral” av Karin Mobring

–  Fåtöljerna ”Amiral” från 1970-talet tillhör de mest efterfrågade. Liksom ”Natura” med stomme av furu och sits av läder. Prislappen ligger i de bägge fallen på över 10 000 kronor.

7. Fåtöljen ”Q56”, okänd formgivare

–  I vissa fall räcker det med Ikea som avsändare tillsammans med en skön och snygg möbel för att priset ska dra iväg. Fåtöljen ”Q56” lanserades 1956 och kostar idag dryga 10 000 kronor när den dyker upp i det här skicket.

Annons

Läs också: Ser du den gömda detaljen i Ikeamattan?

8. ”Premiär”, tavla av Ernst Billgren

–  Ikea har även gjort konstsatsningar under årens lopp. Ett av Ernst Billgrens typiska motiv är ”Premiär” som trycktes upp som screentryck och såldes i begränsad upplaga som en del i Ikeas Art Event-serie. Prislappen landade runt 15 000 kronor på Bukowskis härom året.

Annons