Ikea-möbeln såldes för hundratusentals kronor – av misstag

När klassikern Åke från Ikea säljs på auktion har till och med värderare svårt att se skillnad på kopia och original. Ett misstag som kan kosta köparen hundratusentals kronor.
10 maj, 2017

Ikeas klassiska fåtölj ur serien Åke från 50-talet är snarlik den mer exklusiva Muslingestolen. Med den väsentliga skillnaden; prislappen! Ändå händer det att Åke ropas hem på auktion för svindlande summor.

– Jag har sett Åke stå på Masterpiece i London och kosta 600 000 kronor för ett par, säger Pontus Silfverstolpe, antikexpert och en av grundarna av auktionsportalen Barnebys.

Serien Åke från Ikea.

Att Ikea har flera klassiker som står sig genom åren är inte någon nyhet. Flera av varuhusets gamla möbler ropas idag ut till en rejält dyrare prislapp än när de lanserades.

Dyrast av Ikea-möblerna som säljs på auktion är just möbelgruppen Åke. Åke tillverkades under 1952-1956 och innefattade soffa och fåtöljer.

– Priset 1956 var 198 kronor, säger Pontus Silfverstolpe.

– Men i januari i år klubbades en soffa för 32 200 kronor på Lauritz. Med en provision på 20 procent blir det cirka 36 000 kronor, fortsätter han.

Originalet av Philip Arctander, via: 1stdibs.com

Men fåtöljen i Åke-serien har sålts för betydligt mer än så – av misstag. Designen är nämligen snarlik Muslingestolen, Clam Chair, som formgivits av den danska arkitekten Philip Arctander. Clam Chair finns fortfarande att hitta på internationella mässor och hos antikhandlare där stolen går för flera hundratusen kronor.

Och på grund av likheten har det hänt att Åke sålts för likvärdiga summor.

– Priset för Åke borde ligga på 15-25 000 kronor, medan Muslingestolen av Philip Arctander brukar gå för mellan 50-250 000 kronor beroende på var den säljs. 

– Så när Åke kostar hundratusentals kronor sker det på grund av bristande kunskap, säger Pontus Silfverstolpe.