Iittala X Issey Miyake i hemligt samarbete

02 feb, 2016 
Av
Två välkända designföretag i ett unikt samarbete. Nu får vi äntligen se den hittills topphemliga kollektionen Iittala X Issey Miyake.
Annons

På måndag presenteras för första gången kollektionen Iittala X Issey Miyake, ett unikt samarbete mellan två välkända designföretag. De 30 produkterna i kollektionen premiärvisas i en utställning på Wetterling Gallery under Stockholm Design Week, först senare är det dags för MoMA i New York.

Samarbetet mellan Iittala och Issey Miyake har pågått i fyra år och var länge så hemligt att det gick under ett kodnamn internt.

– Projektet initierades av Iittalas designchef Harri Koskinen och hela det första året gick åt till att lära känna varandra, berättar Jeremiah Tesolin, Creative Director på Fiskars.

Under arbetets gång upptäckte de fler och fler likheter, både mellan företagen och mellan Finland och Japan, och den färdiga kollektionen är verkligen resultatet av ett samarbete i alla delar.

I kollektionen har man medvetet spelat på kontrasten mellan det hårda och det mjuka och även lekt med det och låtit keramiken bli mjuk och rundad och textilen bli hård och kantig.

Annons

Tanken med kollektionen är att skapa precis bara de saker man behöver för att få en känsla av harmoni när man tar en paus i sitt hem. En nyckelprodukt i kollektionen är den textila ”skrivbordsblomman”: en plats att lägga nycklarna och mobiltelefonen på när man kommer hem.

– Det är en viktig och vanlig typ av föremål i Japan, berättar Jeremiah Tesolin.

Se bilderna på kollektionen i bildspelet nedan!

 

 

Annons