Ida Magntorns Paris-guide: 9 platser du måste besöka

Paristips

Ida Magntorn tog med sig familjen och flyttade till Paris i ett halvår. Här är hennes bästa och mest personliga tips!
28 november, 2018

När jag var 21 jobbade jag som reseledare i Paris, sedan dess längtar jag alltid tillbaka. I våras tog vi chansen och flyttade med familjen till Paris på heltid för ett halvår. Vi bodde mittemellan Montmartre och Triumfbågen. Två helt olika stadsdelar. Bohème kontra posh skulle man kanske kunna säga.

Text och bild Ida Magntorn

Under de sex månaderna fick jag många nya favoriter vid sidan av de vanliga som man ju absolut också vill besöka. Precis allt har charm i Paris.

Det första vi gjorde var att köpa cyklar. Paris har ett väldigt väl utvecklat nät av cykelvägar och för den som inte stannar så länge finns ett bra system av lånecyklar. Man ser staden på ett helt annat sätt och förstår hur den är uppbyggd: tjugo arrondissement med start från mitten och sen i en snurrande form ungefär som en snigel – eller kanelsnäcka.

Extra tips: första söndagen i varje månad är de flesta museer gratis!

1. 1to7fr

Det perfekta stället för den som älskar keramik och te

1to7fr är ett måste att besöka för keramik– och teälskaren.

Det här är galleriet där du diskret bjuds på en kopp te – une tisane – så fort du kommer in genom dörren. Sen är det bara att fördjupa sig i japansk keramik, såväl nygjord som antik, vända och vrida på urnor, titta på små installationer och sippa på sitt te.

Adress: 11 rue des Grands Augustins, 6:e arr

2. Triumfbågen

Den magiska Triumfbågen i Paris

Från Triumfbågen är utsikten oslagbar.

Eiffeltornet i all ära, men allra bästa utsikten över stan och Eiffel-tornet har man från Triumfbågen. Champs Elysée parad-avenyn

Adress: Place Charles de Gaulle, 8:e

3. The boot café

The boot café, La Cordonnerie, i Marais

The boot café, La Cordonnerie, är ett pyttelitet café i Marais.

The boot café, eller La Cordonnerie (som betyder skomakaren), är verkligen världens minsta café – bara två bord. Men när du ändå strosar runt i Marais-kvarteren så gå dit, det gäller bara att ha lite tur och om inte så är det roligt att kika in i alla fall. Runt hörnet lite längre ner ligger café Fragments som är lite större och minst lika bra.

The Boot café: 19 Rue du Pont aux Choux, 3:e arr
Fragments: 76 Rue des Tournelles, 3:e arr

4. Les Fleurs

Torkade blommor och keramik i fin kombination

Torkade blommor, keramik och smycken hittar man hos Les Fleurs.

De torkade blommornas tid är nu. De två butikerna Les Fleurs känns så där äktfranska med massor av eterneller, superfin keramik och smycken av småskaliga konsthantverkare. Blandat med smått och gott från större kedjor.

Adress: 5 Rue Trousseau (bäst) och 6 passage Josset, båda i 11:e arr

5. Ailleurs

Ailleurs drivs av den tidigare inköparen på välkända Merci.

Efter åtta år som inköpare på Paris välkända inredningsmecka Merci öppnade Régis Gordon sin egen lilla butiksoas. Här snackar vi handplockade favoriter och alltid steget före.

Adress: 17 Rue Saint-Nicolas i 12:e arr

6. Skelettmuseet

Paleontologiska museet i Paris

Paleontologiska museet är lika spännande för alla åldrar.

Om du som jag åker med barn så är paleontologiska museet värt varenda sekund, ja kanske även utan barn faktiskt. Det är så spännande med alla dessa enorma skelett visade i en väldigt fin inramning i en sekelskiftesbyggnad som ligger i Jardin des Plantes, botaniska trädgården. Här finns också flera andra spännande museer som naturhistoriska med fantastiska djur, geologiska med vackra stenar bland annat och även en zoologisk trädgård.

Och missa inte: precis mitt emot Jardin des Plantes ligger Paris moské, en så vacker byggnad och trädgård. Här finns en tesalong med goda kakor och även en restaurang.

Paleontologiska museet: 2 Rue Buffon, 5:e arr
Paris Moské: 2bis Place du Puits de l’Ermite, 5:e arr
Jardin des Plantes: 57 Rue Cuvier, 5:e arr

7. Konstmuseer

Petit Palais i Paris

Petit Palais byggdes till världsutställningen 1900.

På många av Paris konstmuseer är själva inramningen nästan lika intressant som konsten. För att nämna några: Musée national Gustave Moreau, är inhyst i hans hem, visar både hans konst, hela lägenheten och ateljén!

Betydligt större är Petit Palais – ett verkligt palats byggt till

världsutställningen 1900. Intressant fast utställning med verk

från olika epoker. Vacker trädgård med restaurang.

Gustave Moreau: 14 Rue de la Rochefoucauld, 9:e arr
Petit Palais: Avenue Winston Churchill, 8:e arr

8. Seine

Vackra floden Seine i Paris

En picknick vid Seine är aldrig fel.

Picknick vid Seine – alltid! Köp med en quiche (den franska pajen med all möjlig fyllning, skinka och ost eller bara spenat), ta någon av alla trappor ner till flodkanten och se allt från småbåtar och sightseeingbåtar till lastfartyg passera. Funkar nästan lika bra året om och är ett så bra budgettips.

9. Buvette

Buvette serverar våfflor i toppklass

På Buvette serveras världens godaste våfflor.

Litet hål i väggen, brunchställe med de godaste våfflor – gouffre – jag smakat, välj dem med röda bär till, mums! Buvette har trots sin litenhet systerställen i New York och Tokyo.

Adress: 28 Rue Henry Monnier, 9:e arr