Hyllade Ikea-designern Ilse Crawford släpper tapetkollektion – se bilderna här!

19 jun, 2017 
AvSanna Rossäng
Oavsett projekt är filosofin densamma: Ilse Crawford vill skapa miljöer och produkter som får människor att känna sig som hemma. Nu är hon aktuell med sin första tapetkollektion Atmosphere för Engblad & co – och vi på ELLE Decoration fick en exklusiv intervju med den omtyckta formgivaren.
Annons

Det känns direkt att varje val är noga övervägt och att en varsam hand har lagts på precis varje liten detalj i de projekt Ilse Crawford tar sig an. Här lämnas ingenting åt slumpen och samtidigt är det ingen återkommande lyckoträff som gör att Ilse Crawford får oss att känna oss hemma i det hon gör.

Ilse Crawford

Kanske är det just det som gör att ingen riktigt kan slå Ilse på fingrarna när det kommer till att skapa hemtrevnad. Kanske är det just det som gör att gemene man skriker efter att Ikea ska ta in succékollektionen Sinnerlig i produktion igen.

Annons

– Vi är taktila varelser. Huden är vår brygga till världen och beröring det som knyter oss samman och skapar en känsla av tillhörighet, säger Ilse Crawford som tror att det var just det som gjorde Sinnerlig så omtyckt.

Mönster Knit Medium
Mönster Brush Medium

– Kork är både överraskande och bekant på samma gång. Det är något vanligt som blev fantastiskt.

Annons

Att ta någonting bekant, till synes helt vanligt, och skapa någonting fantastiskt av det är precis vad Ilse har gjort i samarbetet med det svenska tapetföretaget Engblad & co.

– Det var viktigt att göra något jag själv skulle kunna tänka mig att använda. Vi var noga med att tapeterna mer skulle vara en stillsam bakgrund och inte tapeter som skriker ”titta på mig”.

Mönster Weft
Mönster Weft

Kollektionen har sitt ursprung i hantverk och den mänskliga handen och resulterade i fem mönster: Line, Brush, Canvas, Knit och Weft.

Annons

– Vi ville skapa en atmosfär och en känsla av det icke-perfekta. Vi undersökte vad vi kunde göra för hand och olika sätt vi kan skapa med våra händer: sticka, väva, måla för att sedan förvandla det till mönster som är både är tillgängliga och som vi känner igen, säger Ilse.

Mönster Brush Medium
Mönster Brush Large

Ett naturligt val för Ilse som föll hand i hand med Engblad & co.

Annons

– Ilse står för hem, vi står för hem. Det ska kännas ombonat och klassiskt och inte supertrendigt, utan alla får göra som de vill, säger Madeleine Sidemo, designer på Engblad & Co.

Mönster Lines Large

Att skapa hemtrevnad kan göras på många olika sätt och i många olika miljöer. I februari visade auktionshuset Bukowskis upp Ilse Crawfords nya inredning i de klassiska lokalerna vid Berzelii park i Stockholm som John Robert Nilsson Arkitektkontor har ritat om.

– Vi ville skapa en varm, tillgänglig plattform för kunskap som skulle kännas välkomnande. Inte för elitistiskt utan snarare ett rum fullt av respekt. Det är stor skillnad, säger Ilse.

Annons

Med framgång kommer även ansvar. I juni öppnade St. Cuthbert gemenskapscenters lokaler i London upp på nytt med helt ny interiör av Ilse Crawford. Den ideella organisationen Food for Soul driver projektet Refettorio Felix, ett soppkök som tar till vara på överskottsmat och serverar mat till socialt utsatta – nu även i en vacker miljö. Filosofin är att etik och estetik går hand i hand och återigen ska Ilse skapa en miljö där människor kan känna sig som hemma.

Annons