Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Åsa Gessle på Hotel Tylösand: Vi ska vara ett varmt, glatt och välkomnande hotell

06 maj, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Hotel Tylösand Halmstad
Hotel Tylösand ligger precis vid kanten av havet, där stranden breder ut sig kilometerlång. Vi möter Åsa Gessle som ligger bakom inredningen av den nya spa-avdelningen på hotellet. Häng med in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med färgtrenderna 2024Brand logo
Så inreder du med färgtrenderna 2024

En entusiast som såg möjligheter med den ödsliga, långsträckta stranden i Halland har vi att tacka för att Tylösand är en av Sveriges mest populära – och kanske den vackraste badorten i Sverige. Hovfotografen Johan Hallberg tyckte att det var skam att det bara var skånska Mölle som skulle locka turister. 1915 invigdes Restaurang Tylösand med matsal och tio gästrum, modellerad efter den franska badorten Trouville i Normandie. Succén var omedelbar.

Annons
Hotel Tylösand poolen
Tittar man i taket ser man ett hjärta. En symbol som Åsa Gessle plockat med sig på många ställen på Hotel Tylösand.Andreas Svensson

Inte mycket är sig likt så här snart 110 år senare. Men Hotel Tylösand utanför Halmstad ligger på samma plats där det första hotellet med sina tinnar och torn låg. Med magnifik, vidsträckt utsikt mot Tylön och Kattegatt. Stranden är flera kilometer lång och lockar hundratusentals besökare varje år.

Hotel Tylösand poolen Åsa Gessle
Renoveringen av spa-avdelningen på Hotel Tylösand har Åsa Gessle gjort med inspiration från bland annat alla hotell familjen har besökt under åren.Andreas Svensson/West Photo

1995 tog affärsmannen Björn Nordstrand och artisten Per Gessle över driften av hotellet. Bägge har rötterna i Halmstad. Paret satte omedelbart sin personliga prägel på hotellet, ett av få privatägda i Sverige. Hotellet, som rymmer 231 rum, fyra restauranger, spa och konsertscen på sommaren, är ett av världens främsta fotogallerier. Precis överallt på de 23 000 kvadratmetrarna syns fotokonst av världens främsta fotografer.

Annons
Hotel Tylösand poolen spa
Hotel Tylösand erbjuder spa i tre våningar med flera pooler.

Bakom inredningen, känslan och layouten står Åsa Gessle, Per Gessles fru och partner. Inget går hennes noggranna ögon förbi. När vi går på visning på hotellet puffar hon kuddar, rättar till stolar och grupperar ljuslyktor. Hon är på plats så mycket det bara går.

VIKTIGT MED HJÄRTAT PÅ HOTELL TYLÖSAND

– Min man Per tycker att jag är här alldeles för mycket, men det är ju så himla roligt. Han är helt enkelt sällskapssjuk! (Reds anmärkning: Sällskapssjuk är titeln på Pers nya singel med Lena Philipsson).

Annons
Hotel Tylösand poolen spa
Den nyrenoverade spa-avdelningen på Hotel Tylösand.

Åsa Gessle flyttade till Halmstad från Trelleborg 1982. Snabbt blev hon och Per ett par. Och under många år följde hon och så småningom parets son Gabriel med på Roxettes alla turnéer runt om i världen.

– Alla dessa hotellbesök har så klart blivit en del av researchen till hur vi skapat vårt Hotel Tylösand. För oss är det viktigt att hjärtat är med, att det är ett varmt, glatt och välkomnande hotell. Att upplevelsen stannar kvar hos våra gäster.

Hotel Tylösand poolen utomhus utsikt Tylön
Fenomenal utsikt från utomhuspoolen mot Kattegatt och Tylön.

Just hjärtat är något av Åsas signum, det återkommer på espressokopparna i keramik som skapats tillsammans med keramikern Nina Martinez. Men också på räckena som tar dig upp från poolen eller som en hjärtformad stjärnhimmel ovanför poolen.

Annons
Hotell Tylösand Front house Per Gessle Ferrari
En av Per Gessles dyrgripar visas i Front house på Hotel Tylösand.

– Det ska vara och kännas lekfullt. Det är ett happy hotell med musiken som och konsten som en stor och viktig del, säger Åsa.

Hotel Tylösand entré
Hotel Tylösand ligger mitt vid stranden utanför Halmstad.

PER GESSLES FERRARIBILAR

Förra året invigdes helt nya Front house, där finns ett helt nytt styrelserum med plats för trettio personer och dessutom en bilhall där en del av Per Gessles stora samling av Ferrari-bilar ryms.

Annons
Hotel Tylösand Per Gessle Björn Nordstrand ägare
Det var 1995 som artisten Per Gessle och affärsmannen tog över Hotel Tylösand och började en förändringsresa. Bägge har rötterna i Halmstad.

I år var det dags att nyinviga spa-avdelningen, som är i tre plan. Längst ner ett tjugotal behandlingsrum, sedan den stora poolen med omklädningsrum och bastur. I anslutning till den en restaurang. Överst den del som rymmer gym, spinningrum, stor träningslokal och en spa-del med bland annat utomhuspool och en stor veranda.

– En svartvitrandig italiensk sten fick sätta grunden för den nya inredningen. Dessutom var det viktigt att få in havet som är alldeles utanför, att ha element av rörelse som i kolmårdsmarmorn till exempel. Eller gräset utanför som vajar i vinden.

Annons

HOTEL TYLÖSAND

Hotellet har 231 rum, fyra restauranger, en kongresshall som rymmer upp till 700 personer och ett stort spa med flera pooler och behandlingsrum, gym och spinninglokal. Det finns gott om konferensrum. Här finns också frisör, spa-shop och ett av världens största fotogallerier. Den lyxiga spa-avdelningen erbjuder många olika behandlingar, infraröd bastu, ansikts- och kroppsbehandlingar.

– Den svarta tråden går igenom överallt. Här kallas den för Åsa-svart. Den är inte helsvart utan det finns ett ljus i den. Mjuksvart helt enkelt. Men här finns också jordiga toner i till exempel kuddar och textilier och naturligtvis mycket trä.

ÅSA GESSLE: Jag är scenograf för hotellet

Att Åsa Gessle älskar att bygga miljöer och skapa med värme och glädje syns. Hon gillar ordstäv som syns lite varstans och hennes egendesignade lampor finns i många av utrymmena.

Hotel Tylösand läget utsikt sanddyner
Svårslaget läge för Hotel Tylösand som ligger på stranden ca 8 kilometer från Halmstads stadskärna.

– Jag är en scenograf, bygger gärna själv och är med ner på detaljnivå. Här ska finnas ett lugn men vi är ett underhållningshotell.

– Vi vill att våra gäster ska lämna världen för ett tag och vara i stunden. Här åker axlarna ner.

Foto: Andreas Svensson, Pamela HannéFå det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons