Inredningsproffsen: Så ser höstens trender ut 2020

höstens inredningstrender 2020

Personligt, ombonat och hållbart. En ny säsong närmar sig och vi bad tre inredningsproffs förutspå vilka tendenser som kommer att påverka våra hem. Här är trenderna de förutspår för hösten 2020!
27 juli, 2020

Så väljer du rätt grå nyans till väggarna
Slå på ljud

 

En hållbarare livsstil, en tydlig textiltrend och kreativa vindar. Det spår Joanna Lavén, Sofia Wood, Elsa Billgren och Ida Lauga att kommer bli höstens tendenser i våra hem och inredningar. Inspireras av nyheter samt deras spaningar och tips nedan.

Joanna Lavén, Inredningsdesigner

Instagram: @joannalaven

Joanna Lavén spår trender för hösten 2020

Foto: Erik Lefvander

Joanna Lavén är inredningsdesignern som skapar vackra inredningar i toppklass. I höst tror hon på ett brett, nyväckt intresse för våra hem, samtidigt som hon spår att fler kommer att göra det med mer eftertanke än tidigare.

– Människor ”boar” mer än någonsin. Många kommer fortsätta att jobba hemifrån, vilket gör att hemmet blir allt viktigare. Bristen på jobbpendling gör att tid sparas som kan läggas på annat, som att måla om eller planera ett nytt kök.

Trots renoveringsiver slår hon även ett slag för närproducerad inredning och hantverk.

– Som inredare tänker jag att närproduktion kommer stärkas eftersom det visat sig att produkter skapade i länder långt borta inte alltid går att få hem i dessa tider, dessutom frågar vi oss allt mer om transporter över land och rike alltid är motiverade.

Vilken tror du blir höstens it-detalj?

– Med tanke på situationen i världen så skulle jag säga något som man kan samlas runt, något som uppmuntrar till socialt umgänge när vi förhoppningsvis kan börja umgås igen utan fysisk distans. Kanske en fonduegryta?

Inredning från Hem

”Ditt hem är din borg, nu mer än någonsin! Detta tror jag leder till att människor granskar sina saker och gör mer medvetna och genomtänkta val framgent.” Här vackert och hållbart hos Hem.

Höstens färgtrender 2020

Höstens färgpalett är en vi inte tröttnar på i första taget: ”Grönt, blått och olika nyanser av beige och grå. Inte för mycket intensitet utan mjuka, matta nyanser som ger en lugn bas till ditt hem.” Här ovan hos Warm Nordic.

Giorgio Ferros Anse volante är en favorit hos Joanna Lavén

”Jag tror på att handla sällan och investera långsiktigt. Men med det sagt så är det alltid roligt med konsthantverk – jag köper gärna något i keramik, glas eller sten.” Giorgio Ferros Anse volante, från tidigt 50-tal, är en favorit. Foto: Giorgio Ferro/1stdibs.com

Joanna Lavéns tips:

”Tillfälliga lösningar känns inte lika kul när du närstuderar dem dag efter dag, så många kommer att vilja inreda och renovera sina hem. Medvetna val går även hand i hand med hållbarhetstänk och fokus på kvalitet.”

Sofia Wood och Elsa Billgren, ELLE-profiler och poddare

Instagram: @sofia_wood & @elsabillgren samt @billgrenwood

Sofia Wood & Elsa Billgren om höstens inredningstrender 2020

Foto: Mira Wickman

Podduon Elsa Billgren och Sofia Wood spanar trender varje vecka och inför hösten ser de flera tydliga tendenser.

– Jag tror på det ännu mer ombonade hemmet, kala uppvisningshem känns bara längre och längre bort. Personligt, fyllt av objekt med historia, mycket textil och framförallt mycket äkta konst! Ett hem som berättar om vem personerna som bor där är, säger Sofia Wood, och får medhåll av Elsa Billgren:

– Textil! Jag tror att vi kommer att klä in våra hem med gardiner, mattor, dukar, bolster, lammskinn. Varmt, mjukt och inbjudande. Antikviteter blandat med arvegods, loppis och nytt, men färre skrytföremål och mer kärlek bakom sakerna. Röllakanmattor, linne, antikt glas och naturreferenser.

Duon spår att hemmet dels blir en vilsam, trygg plats och dels en plats för kreativitet.

– Symaskiner, vävstolar, trädgårdar, allt ska bära handens avtryck. Vi söker oss till hemmet för trygghet och vila och fyller det med brokig personlighet och liv, säger Elsa Billgren.

Vackert vardagsrum hemma hos Sofia Wood

Varmt och beige, men även färgklickar, spår Billgren & Wood: ”Gult och rosa, grönt och blått med mycket svärta i och mjuk känsla. Som ett dammigt slott”. Här Ginseng från Jotun Lady hemma hos Sofia. Foto: Sofia Wood

Thompson Street Studio

Textilier och konst som adderar personlighet till våra hem kommer stort, här hos Thompson Street Studio. Foto: Brian Ferry/Thompson Street Studio

Vas i terrakotta från HK Living

”Jag tror starkt på terracotta, i form av skulpturer, enorma krukor och vackra urnor och kandelabrar”, säger Sofia Wood om höstens inredningsdetaljer. Vas från HK Living.

Loveseat fåtölj från Sika Design

”Loveseat-soffan och den sköna fåtöljen. Jag tror vi kommer skapa fler rum för avkoppling än uppvisning”, spår Elsa Billgren om it-detaljerna i hemmet. Loveseat i rotting från Sika Design.

Elsa Billgrens och Sofia Woods tips:

Både Elsa och Sofia letar efter det perfekta bordet i höst, en möbel med både historia och personlighet, som adderar något unikt till hemmet. Och båda tipsar om att låta letandet ta tid.

– Jag är på bordjakt! Allra helst ett trärent bockbord från 1700-talet. Men det tar tid och det får det göra! Annars är jag alltid på jakt efter vacker konst, säger Elsa och Sofia fyller i:

– Jag är på jakt efter ett soffbord, men det är så svårt! Jag vill ha något väldigt lågt och stort med mycket plats för allt från böcker till vaser och blommor.

Ida Lauga, Inredningsstylist

Instagram: @idalauga

Inredaren och stylisten Ida Lauga om inredningstrender hösten 2020

Foto: Emily Laye

Stilsäkra inredningsstylisten Ida Lauga ser en förändring i förhållandet vi har till hemmet efter våren som gått.

– Jag tror att vi bryr oss mer om våra hem än någonsin! Jag tror att man, i stället för att längta efter större, nytt och bättre boende, nu fokuserar på vad man kan göra med det man redan har, säger hon och fortsätter:

– Det känns som att vi blir kreativa och jobbar på de små förändringarna som kan göra stor skillnad. Vi målar, möblerar och optimerar. Testar och tänker om. Så bra ju!

Ida Lauga spår även en bestående förändring i vårt tankesätt kring just trender och inredning i höst.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta att sträva efter det personliga och hållbara hemmet. Vi, trendkänsliga svenskar som alltid har stenkoll, kommer att se mer inåt och leta efter ett eget uttryck i vår inredning. Noga och medvetet utvalt. Jag längtar bort från det kalla, kantiga och hårda och fortsätter att tro på runda former, vågor och kurvor och värme i tonerna!

Olja på duk såld på Bukowskis

Det unika blir höstens it-detalj, enligt Ida Lauga. Olja på duk av Max Arthur Stremel, såld på Bukowskis.

Johanna Bradfords sänggavel för Melimeli

De hetaste formerna i höst är snälla, mjuka och runda samt för tankarna till vågor och böljande landskap. Som Johanna Bradfords sänggavel för Melimeli.

Matta från Layered x Kristina Tjäders Heritage kollektion

“Den här hösten jag ska investera i en matta! Jag spanar konstant på auktionshusen efter den rätta för vårt vardagsrum. Jag har ingen aning om vad jag letar efter, men jag är helt säker på att jag kommer veta på en gång när jag hittat den rätta!” Ovan: matta från Kristina Tjäders kollektion Heritage för Layered.

Washed linen från Jotun.

”Jag är efter år av färg i varje rum, sugen på en neutral bas i de stora rummen. Här hemma återgår vi till ljust beige på vardagsrumsväggarna och i köket, och låter färgen ta större plats i sovrummen. Jag suktar efter detaljer i kolabrunt, senap och terracotta med små sting av blekrosa och lavendellila.” På bild den vackra kulören Washed linen från Jotun.

Ida Laugas tips:

När allt fler vill få ett personligt uttryck i sin inredning blir detaljerna än viktigare, därför tror Ida att höstens hetaste inredningsdetalj blir den unika – vad den än må vara: ”En knasig vas vi hittat på loppis, en tavla vi ärvt från mormor eller vad som helst vi skapat själva.”

Läs mer:

Förläng sommarkänslan i hemmet – 7 inredningstips

Här är renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Shoppingtips! 14 fina inredningsdetaljer i trendfärgen gul