Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Höstens inredningstrender 2019 — enligt Formex

21 aug, 2019 
Formex inredningstrender hösten 2019
Formexmässan har gått av stapeln och med den har även de stora inredningstrenderna för 2019 och 2020 lanserats. Ett starkt hållbarhetstänk, naturmaterial i mängder och inspiration från skogen – här är sju av höstens stora trender.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En ny säsong är i antågande och med den nya trender. Men de snabbt växlande tendenserna har de senaste åren fått se ett skifte mot ett allt stadigare fokus på hållbarhet och långvariga trender, och så även den här säsongen.

Vi längtar tillbaka till naturen och dras till naturens former, material och färger. Ett tema som genomsyrar många av höstens inredningstrender på Formexmässan i Stockholm. Många trender tar även ett visst avstånd från masskonsumtion och lägger istället fokus på långvarig design och att återupptäcka det man redan har hemma.

Här följer sju inredningstrender som kommer dominera hösten 2019 – enligt Formexmässan:

Trend 1: Hållbarhet

Hållbarhet är ledordet inom inredning framöver
Hållbara materialval och inredningar är här för att stanna. Foto: Dixie

Hållbarhet är knappast längre än trend utan en grundpelare för allt som görs framöver i såväl inredningsbranschen som i övriga delar av vårt vardagsliv. Den tål dock att nämnas eftersom hållbart tänkande är något som alla måste förhålla sig till på ett eller annat sätt.

Annons

Den tidlösa trenden har dessutom bara fått sin början och vi kan förvänta oss att se en mängd nya innovationer på området under de kommande åren – från nya material till hur man kan återbruka på ett bättre sätt.

Trend 2: Naturnära palett – med två färgkomplement

Naturnära färger med en färgklick i roströda toner
I höst är färgerna naturnära, men accenterna går i rostrött och blått. Foto: Chhatwal & Jonsson

Baspaletten i höst är tidlöst naturnära med jordiga kulörer. Men det finns även trender för den som gillar lite mer färg i sin inredning. Utöver det jordnära stuket syns trendfärger i två olika inriktningar.

Annons

Den ena paletten går i kalla, blå toner med accenter i koboltblått. Den andra samlingen trendkulörer går i varma toner, med dämpade nyanser av rost, aprikos och gult. Båda färgpaletterna kompletterar den jordnära skalan fint och är därför tidlösa val i hemmet.

Naturnära färger med en färgklick i roströda toner
Färgerna kompletterar den jordnära baspaletten. Foto: Nordal

Trend 3: Organiska former

Organiska former med inspiration från naturen är en trend i inredningar
Formerna inspireras av naturen, havet och djurriket i höst. Foto: By On

Längtan och begäret efter naturen syns även i formerna i inredningen. Det finns direkt lånade former som snäckor, växter och djur, men inspirationen syns även i formgivningen med gyllene, runda detaljer från månen samt räfflade glasytor och vackra linjer från vågorna på vattnet.

Annons

Trend 4: Naturmaterial

Naturmaterial är höstens stora inredningstrend
Bland naturmaterialen är det jute, rotting och de nordiska träslagen som är de starkast lysande stjärnorna. Foto: Dixie

Nu vill vi att material ska vara hållbara och äkta – och därför plockar vi in skogen i hemmet med naturmaterial. Taktila ytor är inte bara vackra för ögat, utan även sköna att känna på. De starkast lysande stjärnorna är rotting och jute, men det finns även ull, keramik, nordiska träslag, linne och papper. De råa ytorna för oss tillbaka till naturen, i våra hem.

Trend 5: En flört med 70- och 30-talet

Manchestertyg på soffor för tankarna till 70-talet i höst
Manchesterränderna gör comeback i höst. Foto: Broste Copenhagen

Formspråket har inte enbart inspirerats av naturen, utan även 70-talets design gör en comeback den kommande säsongen. Nylanseringar och återanvändning av gammal design är på modet och 30-talets art deco-vurm, som 70-talet även sneglade på, syns i det grafiska formspråket. Mönstren är många och i materialval lyfts 70-talet allra helst med manchester.

Annons

Trend 6: En murrig palett

Mörka, murriga färger i höst
Mörka färger gör hemmet ombonat och mysigt. Foto: Normann Copenhagen

Utöver de ljusare, naturnära kulörerna med sina färgglada komplement finns en annan palett som är återkommande i höst och det är den mörka och murriga. I höst vill vi boa in oss hemma och de dova färgerna bidrar till en ombonad känsla.

Det syns mycket svärta i såväl textilier som detaljer tillsammans med mörkrött, grönt och blått som kombineras med både blanka och borstade metaller. De mörka kulörerna syns särskilt ofta i kombination med höst- och vintermaterialet sammet och i år får materialet vara allt från slätt och enfärgat till mönstrat eller manchesterrandigt.

Annons

Trend 7: Den nya lyxen

Hantverksintresset är stort igen
Hantverkskonst är den nya lyxen inom heminredning. Foto: Paradisverkstan

Det som anses vara lyxigt håller sakta på att ta ny form. Det handlar inte längre i lika stor utsträckning om en extravagant och glamourös livsstil. Den nya lyxen kretsar snarare kring värden som harmoni och kvalitet, något som går hand i hand med hållbarhetstänket.

Med det har ett stort hantverksintresse fötts och allt fler börjar uppskatta den unika konst som ett gediget hantverk utgör. Lyxen går helt enkelt tillbaka i tiden – eller framåt, beroende på hur man ser på det. Man väljer färre, men bättre och gärna även material och kunskaper som finns på nära håll.

Läs mer:

Så inreder du med trendigt jordnära toner – 9 tips

Växterna att satsa på hösten 2019

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta knep

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons