Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Höstens 3 finaste färgkombinationer – färgexperten guidar

01 okt, 2017 
AvELLE Decoration
Tricia Guild är en mästare i att kombinera färger och få dem att stråla extra vackert tillsammans. I sin nya bok Paint Box guidar hon till hur man själv kan skapa en vacker färgpalett för sin inredning och ger exempel på 45 paletter som hon själv satt ihop. Vi har valt tre favoriter: gustavianskt, höstbukett och tystnadens färger.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Gustavianskt

Gustavianskt. Färgkomponenter turkost
Färger uppifrån och ner: Celadon, Duck Egg, Poivre Blanc, Whitewash, Capisoli grass, Moody grey, Antique jade, Gull’s wing

Oavsett om man föredrar en traditionell stil eller en mer modern, söker en urban atmosfär eller en mer lantlig, så är det något med den här paletten av ljusa grå toner som gör att den tycks passa alla stilar och fungera överallt. Dessa pärlgrå nyanser var mycket vanligt förekommande på Gustav III:s slott på 1700-talet. I den här speciella mixen är det de mjuka pärlgrå tonerna som utgör basen för färgsättningen. De övriga kulör tonerna är celadongrönt, blekt turkosgrönt, vitpeppar och vitt, medan kontrast-färgen är en varm djupgrön nyans. Det är en lugn och vilsam blandning av milda färgtoner som skapar en mjuk och inbjudande stämning.

2. Höstbukett

Kombinera färg
Färger uppifrån och ner: Vreeland pink, Cassia ocean, Cassia emerald, Battleship grey, Dawn mist, Gull’s wing, Cassia currant, Spring mist.

När årstiderna förändras och sommarens starka ljus ersätts av höstens gyllene glöd får färgerna omkring oss en ny karaktär. Denna övergång från en års tid till en annan har fått inspirera den här kraftfulla paletten med sina varma och djupa toner. Färgerna är perfekt och varsamt balanserade mellan höstens rika färger – plommon, krikon, ljung, mjukt orange och grått – och den sena sommarens – mjukt vitt, jade- grönt, blågrönt med små stänk av indigo. Det fina samspelet mellan kallt och varmt, starkt och mjukt ger paletten en tidlös skönhet. Dess mångsidighet gör att den utan svårighet kan anpassas till olika rum och stilar. Ett ökat inslag av kalla toner ger till exempel en mer sober stämning i ett ljust rum, medan varmare toner skapar en mer ombonad atmosfär i ett rum som känns svalare.

3. Tystnadens färger

färgkombinationer som passar ihop
Färgerna uppifrån och ner: Pavia teal, Mauve roses, Highland heather, Dawn mist, Moody grey, Cirrus cloud, Polished cement, Whitewash

Den tysta stillheten i den danske konstnären Vilhelm Hammershøis målningar har länge fascinerat många människor. Hammershøi begränsade medvetet sin palett för att inget skulle störa upplevelsen av det nordiska ljuset och hans konstnärliga uttryck. Det är hans verkningsfulla kombination av mjukt ljus och dämpade färger som har inspirerat den här paletten. Här har milda färgtoner fått smälta in i varandra i stämningsfulla övergångar mellan grått och ljunglila, syren, krita, grönblått och mjukt grågrönt. Vid en första anblick kan paletten förefalla kall och sval, ändå är atmosfären en helt annan. Färgerna må vara hämtade från den kalla sidan av spektrumet, men deras underliggande toner är djupa och varma. Effekten blir en kontrollerad stillhet och mjukhet i perfekt balans.

Bilder ur boken Tricia Guild Paint Box med texter av Tricia Guild och Amanda Back
Foto: James Merrell (Bokförlaget Max Ström)

Läs mer:

Inred hemmet i regnbågens färger – 27 fantastiska shoppingtips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons