Hos familjen Nittve står stillsam minimalism, utvald design och konst i huset – titta in
Den spanska stolen har satt stilen för resten av hemmet. Børge Mogensens magnum opus The Spanish Chair (namnet kommer av inspirationen från spanska stolar där sätet i rejält läder är en del av konstruktionen) från 1958 är en designklassiker och symboliserar det bästa från dansk designs guldålder. Det var också den första designmöbeln Karolina Nittve köpte; hon hade sparat ett tag för att köpa den klassiska favoriten. Nu har den fått sätta stilen för hela hemmet. Och har dessutom fått en tvilling.
– Det är de rena linjerna, naturmaterialen och konstruktionen jag gillar.
Arne Jacobsens privata hus som inspiration
Skuru ligger i Nacka kommun och efter många år på Södermalm gick familjen Nittves flyttlass hit 2018. Karolina har rötterna i Engelsberg i Västmanland och hennes man Arvid är uppvuxen i Helsingborg. Huset är placerat längst in på tomten och är byggt i tre delar, eller tre ”lådor” på varandra. Ursprungsdelen är från 1953, del två uppfördes 1990 och de förra ägarna avslutade med penthousedelen 2003.
– Huset ska påminna om en ångbåt och terrassen kanske ett akterdäck i så fall, säger Karolina. Vi har bytt ut verandaräcken i trä mot metall, inspirerade av Arne Jacobsens privata hus i Charlottenlund.
Från terrassen blickar man ut över trädgården med sina många fruktträd. Villan är byggd suterräng, bottenvåningen rymmer groventrén och gästrum. På mellanvåningen är planlösningen öppen, där kök och vardagsrum hakar in i varandra sömlöst. Här finns också pojkarnas rum, Truls är 7 år och Finn 2, samt ett badrum.
Allra överst ett penthouse. Som ett torn omgivet av en terrass, här finns familjens tv-rum och Karolinas och Arvids sovrum. Med fönster i alla väderstreck badar den översta våningen i ljus.
Inget slit och släng
Hela inredningen är också den ljus, ekgolv genomgående, mycket trä överhuvudtaget och vitmålade väggar.
– Jag har inget emot färg, min bror är medgrundare av färgföretaget Toniton, men jag föredrar stillsamt vitt. Det är bara i pojkarnas rum som en blå väggfärg har fått ta plats.
– Jag eftersträvar balans. Det är samma sak med möbler och prylar. Jag går ofta runt och flyttar på saker för att hitta den där balansen, så som den känns just i dag. Och varje sak vi köper ska stanna, slit och släng gäller inte här. Jag gillar att blanda begagnad design med sprillans ny, så där som de gör så bra i Köpenhamn. Det blir mer personligt då.
Inredningen andas japandi, en stillsam mix av Japan och Danmark där funktionell skandinavisk design förenas med japansk minimalism.
– Jag drar igång grejer här hemma, ibland utan att förankra med Arvid, kanske är jag lite mer rastlös men det råder stor enighet om hur vi inreder.
Arvid och Karolina är verksamma i reklam och design. Arvid är copywriter och Karolina är ansvarig producent på Stockholm Design Lab. Arvids morfar var John Olsson, arkitekt och konstnär. Mormor var textilkonstnären Elisabet Hasselberg Olsson. Johns mest kända byggnad är den brutalistiska arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm. Elisabet är känd för den 54 kvadratmeter stora väven Minnet av ett landskap som hänger i plenisalen i Sveriges riksdag. Flera av morföräldrarnas verk finns här på höjden i Skuru.
Karolina är uppvuxen intill skog och sjöar, för henne var det viktigt att familjen skulle bo i ett område som bjöd på just det. Nyckelvikens naturreservat ligger runt hörnet och i lilla Bastusjön blir det ett dopp efter hämtning på skola och förskola.
– Det är en idyll, Truls har jämnåriga kompisar i nästan vartenda hus på vår gata. Jag är glad att det var här vi hamnade.
Fotograf: Jonas Ingerstedt