Högaktuella Luca Nichetto delar ut pris på kvällens gala

03 februari, 2014

Formgivaren Luca Nichetto går från klarhet till klarhet. Ikväll delar han ut pris på ELLE Decoration Swedish Design Awards.

Hur känns det?  

– Jag har varit på andra sidan och det känns mycket mer avslappnat att dela ut ett pris än att ta emot ett!

 

Luca-Fondue-David-Design

Nya lampan Fondue för David Design.

Idag drar designveckan igång, vad kommer du att visa för nyheter?

– Jag kommer att presentera ett nytt ljudabsorberande koncept för Offecct och lansera första delen i en ny kollektion för De La Espada, en loungefåtölj som kommer att presenteras på Bauer Atelièr på Brunnsgatan 4. Och så kommer det en lampa för David Design och ett kaffeset för det kanadensiska företaget Mjölk.

Luca Nichetto Elysia_newsl

Fåtöljen Elysia för De La Espada.

Du är italienare men jobbar i Sverige. Hur ser du på den svenska designvärlden idag?

– Det finns några designers som gör ett bra jobb och jobbar hårt. Claesson Koivisto Rune, Monica Förster, Form Us With Love, Note Design Studio… Annars är det många svenska designer som bar producerar 1–2 verk per år, jag förstår inte hur de överlever. I andra länder skulle man gå bankrutt. Här är folk väldigt sofistikerade tidigt, och tackar nej till jobb som skulle kunna få dem att växa på andra sätt.

Kaffesetet Sucabaruca för Mjölk.

– När det gäller det estetiska uttrycket så är kvaliteten oftast hög, men formen kan vara lite platt. I andra länder är det mer högt och lågt – riktigt hemska saker, men också saker som verkligen sticker ut. Design speglar samhället och kulturen, ett lands arv, det är det som är så intressant.

Det nya ljudisoleringskonceptet Notes för Offecct.