Hetast just nu: Höstens 10 starkaste inredningstrender

milano möbelmässa

04 september, 2014

Naturreferenser, färgstarka mönster, poetiska tendenser och kreativ styling i ett ovanligt inbjudande utbud. Vi går på djupet på Milanomässan och spanar in höstens mest inspirerande inredningstrender.

Holländska Moooi prickade in flera av mässdagarnas starkaste teman i en sevärd utställning i en gammal industrilokal på Via Savona – grupperingar, arbetsplatser (alt. sextiotal) och grön styling. Jättelika förstoringar av fotografen Massimo Listri bidrog till atmosfären. Foto Nicole Marnati

1. GRUPPER

Att gruppera och göra små kluster var en stark trend på mässan, både i produktdesign och i utställningarna. Ett bra inredningstips att ta med sig hem!

Småbord 194 9, design Piero Lissoni för Cassina.

2. ARBETSPLATSER

Behovet av att kunna arbeta hemma skapar efterfrågan på praktiska hemmaarbetsplatser. Små snygga skrivbord tävlade med speglarna om titeln hetaste möbelkategori.

Pegasus, skrivbord avpassat för laptop och läsplatta, design IF Group/Tilla Goldberg för Classicon.

Dot, Lera Moiseeva för Casamania.

3. SPEGLINGAR

Speglar var de framåtblickande formgivarnas favoritaccessoar på mässan. Många experimenterade med spegeleffekter som reflektioner i reflektioner. Selfie anyone?

Medallion Mirrors av Room visades på Spazio Rossana Orlando.

Loop Mirror, design Front för Porro.

4. POETISKT

Det fanns en poetisk ansats i många utställningar – design för att väcka känslor och ställa frågor. Ämnet var ofta naturens skönhet och ömtålighet för mänskliga ingrepp.

Utblommade maskrosor ingjutna i akryl i designern Inoue Takaos nostalgiska Oled Tampopo på utställningen Tokyo Designers Week i Tortonaområdet. Foto Inoue Takao

5. MOSSIG STYLING

I år hade utbudet av växtlighet i utställningarna tagit en tydlig vändning åt det oförädlade, som om mossa och småträd bara trängt upp genom golvet i mässans ofantliga hallar. Tillbaka till naturen!

Designduon Dossofiorito visade projektet The Phytophiler på Salone Satellite, mässans avdelning för oetablerade formgivare.

6. AFRIKA

Influenser från den afrikanska kontinenten har blivit allt vanligare på senare år. Den här gången kom flera tongivande tillverkare till Milano med tolkningar av traditionella afrikanska mönster och afrikanskt hantverk.

Formgivaren Paola Navone stod bakom en kollektion med textil och afrikanskt hantverk för Linteloo.

Pall av Patricia Urquiola för botswanska tillverkaren Mabeo.

Matta L’Afrique, design Studio Job för Moooi.

7. SEXTIOTAL

Inslagen av elegant och optimistisk sextiotalsinfluerad design var oväntade men välkomna i mässmyllret – positivt och lättanvänt.

Zio Lounge Chair, Marcel Wanders för Mooi.

Texilen Got This Licked, Jodie Barton, Wrong For Hay.

8. LJUST TRÄ

Det ljusa träet försätter att vara högaktuellt. Nya verktyg som datorstyrda fräsar ger möjligheter att experimentera med former som inte är typiska för trämöbler.

Finska Nikari har inlett ett samarbete med studenter från fem olika universitet. Från Aalto-univeritetet kom studenten Wilhelmiina Kosonen med bidraget Helsinki Study.

Vitra visade avskalade bänken Wood Bench, design Barber Osgerby.

 

9. KARAMELLFÄRG

Det har smugit sig in mer kulör i fjolårets gråpastelliga palett. Årets färgtema är en godispåse av karamellfärger.

Fåtölj East River, design Hella Jongerius för Vitra.

Tyrolerkänsla i Luca Nichettos stol La-Dina för Casamania.

10. SAMMET

Det exklusiva skinnet får i allt större utsträckning ge plats åt inbjudande sammet i mjuka färger på soffor och fåtöljer. Ombonat, lättillgängligt och överkomligt – tecken i tiden?

Formgivaren Paola Navone satsade på sammet till sängen Cookie för Lenti. 

Rodolfo Dordonis fåtölj Glover för Minotti.