Fridfullt och stilsäkert hemma hos möbeldesignern i Mexico City

Fridfullt och stilsäkert hemma hos möbeldesignern i Mexico City

Mark Grattans möbler lockar stjärnor som Solange Knowles och Ellen ­DeGeneres. I sin lägenhet i Mexico City har han inrett ett fridfullt hem – med höga stilkrav.
28 april, 2022
VIDEO: Hemma hos möbeldesignern i Mexico City
0:59

Efter reklamen: VIDEO: Hemma hos möbeldesignern i Mexico City

(0:59)

Slå på ljud

I ett 1800-talsområde i Mexico City, tyst undangömd bland träden, ligger Mark Grattans stilsäkra lägenhet. På andra sidan staden måste designintresserade som vill se Casa Luis Barragán, hemmet och studion som tillhörde den berömda mexikanska arkitekten, boka sitt besök månader i förväg. Men här i Colonia San Rafael behöver möbeldesignern Mark Grattan bara ta sig ur sängen för att bli omsluten av Barragáns värld. Han har nämligen lyckats haffa en eftertraktad lägenhet i en av få byggnader designade av den bortgångne ikonen.

Det var ljuset som förtrollade Grattan mest när han såg lägenheten för första gången.
Maureen M. Evans

Grattan är grundare av möbeldesignstudion Vidivixi och en inredningsstjärna på frammarsch. Solange Knowles tog nyligen in honom som produktutvecklare för sin designstudio och kreativa byrå, Saint Heron. Och i vår gör den karismatiska unga talangen sin tv-debut som en av deltagarna i Ellen’s next great designer, Ellen DeGeneres designtävling på HBO Max.

Hur Hudson-födda Mark Grattan hamnade i Mexico City är en komplicerad historia. Han grundade Vidivixi – från Victor Hugos dikt Veni, vidi, vixi, ”Jag kom, jag såg, jag levde” på latin – 2014 i Brooklyn. 2016 följde han sitt hjärta och flyttade till Mexico City på grund av ett förhållande. Där slog han sig ihop med den brittiska designern Adam Caplowe, som är studiochef på Vidivixi. Men kärleksrelationen som förde Grattan till huvudstaden var stökig och när den tog slut bestämde han sig för att stanna och hitta en fridfull plats som han kunde göra till sin egen.

I vår gör Mark Grattan sin tv-debut som en av deltagarna i <i>Ellen’s next great designer </i>på HBO Max.
Maureen M. Evans

Som tur var blev en lägenhet ledig i Barragán-byggnaden. Grattan och hans himalayakatt, Amiga, flyttade in i en lägenhet med två sovrum och många bevarade originaldetaljer från mitten av 1900-talet. Från originalfönstren till rumsdörrarna i trä med glasrutor som filtrerar in ljus. Det var ljuset som förtrollade Grattan mest när han såg lägenheten för första gången och han följde dess förändringar i över ett år när han bodde i det praktiskt taget tomma utrymmet, innan han kände sig redo att börja inreda.

Mark Grattan är grundare av möbeldesignstudion Vidivixi
Maureen M. Evans

– Jag får regnbågar på väggarna runt halv sex på kvällen och solnedgångarna är fantastiska. För att förstärka effekten installerade han en vägg av speglar längs vardagsrummets ena vägg och en ovanför soffan. Ljuset från fönstren samverkar med speglarna, som reflekterar varandra och skapar oplanerade ljusspel. I hela hemmet syns Grattans perfektionism. Han har själv designat de flesta möblerna och i badrummet flyttade han duschen för att ge plats åt en bronsglasdörr och hängde sedan en ormbunke ovanför ingången.

Grattan och hans himalayakatt, Amiga, bor i en lägenhet i Mexico City
Maureen M. Evans

– På natten skapar speglarna, vattnet och lövverket de sexigaste skuggorna. Det är en riktigt vacker upplevelse, säger han.

En av storsuccéerna i Grattans portfölj är hans plattformssäng Docked en Rio, med influenser från art déco och japansk estetik. Han lät tillverka en king size-variant till sig själv.

– Jag behöver verkligen inte mycket mer.

Det minimala utrymmet är ett bevis på Mark Grattans återhållsamhet och estetiska övertygelser.
Maureen M. Evans

Det minimala utrymmet är ett bevis på hans återhållsamhet och estetiska övertygelser. Bara en perfektionist sover hellre på golvet i över ett år än nöjer sig med att inreda sitt sovrum med lägre designkrav. Nu när inredningen är klar är Grattan upprymd över resultatet. Och när det gäller den personliga resan till just den här platsen konstaterar han med en blinkning:

Ljuset från fönstren samverkar med speglarna, som reflekterar varandra och skapar oplanerade ljusspel.
Maureen M. Evans

– Att skapa en vacker plats för dig själv är den bästa hämnden. Kökets platsbyggda skåp har bänkskivor av gul, mexikansk travertin. Den handgjorda mattan är köpt i Oaxaca och växten och krukan kommer från en lokal marknad.

Fotograf: Maureen M Evans

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Det minimala utrymmet är ett bevis på Mark Grattans återhållsamhet och estetiska övertygelser.

Soffan och bordet i vardagsrummet kommer från Vidivixi. Lampan är från Apparatus, vasen och ormskulpturen kommer från en lokal hantverksmarknad och tapeten är Élitis.

Ljuset från fönstren samverkar med speglarna, som reflekterar varandra och skapar oplanerade ljusspel.

Grattan har hängt speglar i vardagsrummet för att spegla ljuset och parken på andra sidan gatan.

Det var ljuset som förtrollade Grattan mest när han såg lägenheten för första gången.

Vardagsrummets platsbyggda skåp har marmorskiva och dörrar mantlade med sammet. Lampan av rispapper kommer från Adam Otlewski och de kromade lampetterna är från en lokal loppis.

Mark Grattan är grundare av möbeldesignstudion Vidivixi

Mark Grattan i sin lägenhet i Mexico City. Det skulpturala bordet av mässing kommer från egna designstudion Vidivixi. Fotot av Andres Gudiño är taget i en annan Barragán-byggnad, Casa Gilardi.

Grattan och hans himalayakatt, Amiga, bor i en lägenhet i Mexico City

Kökets platsbyggda skåp har bänkskivor av gul, mexikansk travertin. Den handgjorda mattan är köpt i Oaxaca och växten och krukan kommer från en lokal marknad.

I vår gör Mark Grattan sin tv-debut som en av deltagarna i Ellen’s next great designer på HBO Max.

Lampan och klockan i köket kommer från loppmarknaden La Lagunila i Mexico City. Vasen av Alejandro Mora kommer från OoOo och frukskålen i trä tillhörde Grattans mamma.