Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Himlen runt hörnet i 70-talslyan - hemma hos programledaren Lina Thomsgård

12 okt, 2023 
AvKatarina Matsson
hemma hos Lina Thomsgård
Mångsysslaren Lina Thomsgård har lämnat barrikaden för en politisk kamp i det lilla. I lägenheten ovanför takåsarna har hon hittat en plats att bara vara.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i det exklusiva funkishuset i BrommaBrand logo
Kika in i det exklusiva funkishuset i Bromma

”Dåliga nyheter: hissen är avstängd pga renovering. 6 trappor, man blir ödmjuk av den lilla promenaden”. Lina Thomsgård DM:ar mig ett par dagar innan vi ska ses. Orden stämmer, jag tappar snart räkningen i det trånga trapphuset och när jag väl hittar rätt är jag andfådd och ja, i alla fall snudd på ödmjuk. När vännerna lämnade Stockholms innerstad valde Lina Thomsgård och hennes partner Alex Dominici istället att bosätta sig 6 våningar upp, i ett 70-talshus på en av Hornstulls bakgator.

Annons

– I stället för att flytta till ett radhus utanför stan har vi skapat ett avstånd till hetsen som pågår där nere, säger hon.

Funktionalitet och trivsel i vardagen i 60- och 70-talslägenhet
Familjen bytte sekel-skifte mot lägenheten från 1971. ”Jag tycker att 60- och 70-talen är en designpeak. Hur man fick ihop funktion och trivsel.” Fåtölj, Järpen av Niels Gammelgaard, Ikea.Foto: Stellan Herner

Åt ena hållet: Högalidsparken med kyrkan och trädkronorna. Åt det andra: himlen. Nåväl, grannarna också, det bidrar till radhuskänslan.

– När vi var här på visningen satt ett kärlekspar på den lilla kullen och pussades. Fönstren blir som tavlor, det var därför vi målade alla fönstersmygar, säger Lina och pekar ut mot parken genom vardagsrumsfönster.

Annons
Sovrum med utgång till terassen
Terrassen har utgång både från sovrum och kök. ”Off season betyder det att vi har ett 28 kvadratmeter stort extraskafferi samt vädringsbalkong – och snöhögar att rulla oss i innan vi bastar. Det bodde en ljuvlig finne i lägenheten innan oss som lät bygga en bastu av klädkammaren.”Foto: Stellan Herner

FÅR TID ÖVER FÖR VARDAGEN

Flytten var ett led i det Lina kallar ”granskningen av sina egna livsval”. Första gången vi träffades jobbade hon som PR-agent åt Robyn, sedan dess har hon bland mycket annat hunnit förändra det svenska jämställds- och mångfaldsarbetet med både Rättviseförmedlingen och Stockholms kvinnohistoriska museum. Att plötsligt vara del av en egen familj – sönerna Max och Vito är 6 respektive 2 år – hjälpte henne att se över prioriteringarna. Hon rensade bland sina många uppdrag och hade plötsligt tid och energi över för vardagen.

Annons

– Jag försöker gå emot den här besattheten av att optimera. Att eftersträva bästa möjliga och ligga steget före hela tiden. Det skapar en konstant stress, säger hon.

Kvar finns vetenskapspodden Dumma människor, ett delägarskap i skomärket Blankens, föreläsningar, programledarskap och annat hon verkligen vill göra. Som att baka bröd och odla på den 28 kvadratmeter stora terrassen, kanske även ta en tupplur på sängen som står där ute.

Stor terass för växtodling och vila
”Våra vänner flyttade till radhus utanför stan, vi var för fega och flyttade sex våningar upp i stället, till ett radhus i himlen.” 28 kvadratmeter terrass är perfekt för familjen som enligt egen utsago som är för slapp för trädgård. ”Vi är självförsörjande på bär, kryddor och grönsaker.”Foto: Stellan Herner

– Vi pratar alltid om att kommersialismen hjärntvättat kvinnor att hata sina kroppar. Ibland kan jag se att boendet har blivit en förlängning av kroppen. Det är inte bara våra frisyrer, kläder och magar som ska optimeras, nu är det våra kökslampor och golv – inget får någonsin duga. Det är enorma krafter som ligger bakom de mekanismerna och det krävs ren och skär muskelstyrka för att gå emot det.

Annons

Ja, hur gör man det?

– Man får ha med sig klassikern: Vem tjänar på att jag känner så här? Kvinnor måste få hitta en plats att bara vara. Det betyder ju en liten krigföring i vardagen mot idén om perfektion. Det är en politisk kamp i det väldigt lilla. Att bjuda hem folk fast det är kaos och bjuda på snabbmakaroner och ärtor. Stökpositivism, kanske?

Matplats med matplats och konst på väggarna
Kolteckning Konstnärsklubben av Ulrika Linder. Matbord och stolar i furu av Rainer Daumiller. PH-lampa av Poul Henningsen.Foto: Stellan Herner

ALLTID PLATS FÖR SPONTANBESÖK

Hennes svägerska med kille är på besök från Italien, annars är antalet gäster för tillfället något mindre än vanligt på grund av hissrenoveringen. Att göra plats för ett stort bord där spontanbesök alltid ryms var annars det viktigaste i renoveringen. På terrassen odlas både örter och citroner, planer på någon slags växthus eller orangeri som kan godkännas av bygglovsenheten pågår.

Annons

Vintertid rullar de sig i snön där ute, innan de sätter sig i bastun som den finska byggaren som bodde här innan installerade. Klädkammaren rök på köpet, men med hjälp av en arkitektkompis har förvaringsproblemet lösts genom att korta av de två mindre sovrummen och sätta in garderober – Ikea, köpta på Blocket – som öppnas mot hallen. En stor del av Linas och Alex sms-konversationer handlar om gamla grejer.

– Det är det enda vettiga om man är intresserad av inredning. Saker från förr, som har lite proveniens att gräva i. Jag är besatt av att handla på Blocket, så att man får åka hem till dem som säljer, säger Lina.

Sovrum med klädhängare och lampor
Klints kulör Sun room. Klädhängare, loppis i Furudal. Överkast, handsytt i siden från förra sekelskiftet. Lina gillar prylar som ”sparks joy” ­– till exempel svampar – men försöker leva efter devisen en in, en ut.Foto: Stellan Herner
Annons
80-talssovrum med vägglampa och Karin Larsson mönster
Klints kulör Early blue och vägglampan Stoja av Ettore Sottsass, Ikea 80-tal. Kuddfodralet är Karin Larssons ikoniska mönster De fyra elementen. Spargrisen från 70-talet har absolut ingen nyckel.Foto: Stellan Herner

Den största förändringen är annars färgsättningen. Lina som är en naturlig ”spindel i nätet”-person satte snabbt ihop vännerna bakom inredningsstudion Arranging things med nya färgföretaget Klint – lägenheten fick en unik palett och ett samarbete föddes.

– Jag försöker bejaka lusten balanserat. Jag vill ju också ha det bästa, det där perfekta livet. Den känslan manifesterar jag i pyttesmå saker. En jättejättebra pennvässare. Ett jättefint fat till bullarna. Den bästa fruktkniven. Saker som inte behöver innebära att jag köper något nytt. I det tillfredsställer jag optimeringsdjävulen, det ger mig guldkant.

Annons
Kök med färg och svart bänkskiva
Den svarta bänkskivan var för tung och bökig att flytta och är i dag hemmets kronjuvel. Kakel, toniton. Notera nyansen i hyllan, som återkommer i fler prång; ”köttet”, som Lina kallar det.Foto: Stellan Herner
Barnsäkert vardagsrum med hyllsystem och fåtölj
Hyllsystem modell 606, av Dieter Rams, Vitsoe, ihopsamlat från auktioner. Matta av Siri Carlén, Hem. Fåtölj och soffa, Impala Gillis Lundgrens, Ikea, ”inte ett hörn som något barn kan slå sig på men dom lyckas ändå?”.Foto: Stellan Herner
Annons
Färgglad hall och ny planlösning
Den kantiga fyran fick valv, prång och ”stationer” av kulörer i samarbete med Klint och Arranging Things. Ett avlångt sovrum styckades av till extrahall. Hallmöbel, Erik Höglund, bänk, Fredrik Paulsen, taklampa, A-B-C.Foto: Stellan Herner

Fotograf: Stellan Herner, Stylist: Sasa Antic

Annons