Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Hemma hos formgivaren Mia Lagerman i Köpenhamn

31 aug, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos formgivaren Mia Lagerman i Köpenhamn
Formgivaren Mia Lagerman föll handlöst för Köpenhamn den där gången för 25 år sedan, och blev kvar. Något hon aldrig har ångrat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn kamin
Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn gården
Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn sovrum skåp
Annons
Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn piano vardagsrum

Annons
7 inredningstips från Caroline Winbergs hemBrand logo
7 inredningstips från Caroline Winbergs hem

 

– Jag brukar säga att en designers öga aldrig sover. Det är alltid på jobbet. Det ser allt, hela tiden och överallt. Och först när jag är i balans har jag möjlighet att ta in nya saker, hitta förståelse, fokusera och koncentrera. Det händer oftast här hemma, när jag har tid att tänka.

Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn kök hylla

Formgivaren Mia Lagerman pratar lågmält och har en vänlig och vaken blick; en blick man nästan kan känna registrerar allt omkring sig. Hon är en av Sveriges mest namnkunniga designer, men är i dag nästan mer dansk än svensk och när hon pratar smyger sig små danska uttryck in och blandar sig sömlöst med svenskan.

Annons

Bor mitt i Köpenhamn

När Mia kom till Köpenhamn för 25 år sedan för att jobba i ett projekt för Ikea blev hon förälskad i staden och stannade helt sonika kvar. Redan då flyttade hon till det område hon sedan dess har bott kvar i, de populära Kartoffelrækkerna precis bredvid sjöarna i Köpenhamn.

Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn matbord lampa

– Jag gillar arkitekturen, och blev fascinerad av att man kan bo i ett hus med trädgård mitt i ”byn”, i en liten ”landsby” mitt i storstaden. Jag har flyttat runt i ett par olika hus i området, men detta hus har jag bott i länge, det är mina barns barndomshem.

Annons

Mycket åtråvärt område

Kartoffelrækkerna byggdes, med inspiration från England, som arbetarbostäder i slutet av 1800-talet (på det som tidigare varit potatisåkrar, därav namnet) i ett försök att höja arbetarnas levnadsvillkor. I dag tillhör de smala höga radhusen på de lummiga pittoreska små gatorna några av de mest åtråvärda boendena inne i Köpenhamn.

Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn huset

– Husens uppbyggnad, de små gårdarna och många gemensamma områden där man möts gör det till ett socialt område. Med en blandning av barn, unga och gamla. Hemmet som social plats är viktigt för mig, vårt hus har alltid varit fullt med barnens vänner, det var hit de kom och hängde. Här fanns alltid en extra stol och tallrik till middagen och kaffemaskinen stod konstant på. Jag älskar att de fortfarande kommer förbi bara för att säga hej!

Annons

Jobbat med Ikea och Fritz Hansen

Som formgivare har Mia designat en mängd möbler och produkter för en nästan lika stor skara producenter, bland återkommande samarbetspartners finns Ikea, Skagerak, Fritz Hansen och Blå Station. Och hemmet fungerar också som en experimentell plats där saker stöts och blöts, testas och förändras.

Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn porträtt Mia

– Jag flyttar runt, byter ut saker och provar nytt hela tiden. Stora eller små detaljer, förnyelser, förbättringar. Nya tolkningar. Tolkningar av historia och experimentellt och innovativt tänkande är lika viktiga aspekter av min design. Det ingår i min designhistoria. Jag känner mig berikad av att vara en del av både svensk och dansk kultur, att ha båda gör att jag har ännu fler historier, tankar och kulturella ursprung att inspireras av.

Annons
Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn vardagsrum soffa tavla

Precis som för många formgivare är stolen ett objekt Mia ofta återkommer till. Att designa den perfekta sittmöbeln verkar för möbelformgivare vara lite samma utmaning som det är för en modedesigner att designa det perfekta paret jeans.

Hemma hos Mia Lagerman Köpenhamn Y-stol

– Stolen är kanske den ultimata produkten, den som är mest skulptural och som talar till oss alla. Det kan vara ganska komplext att skapa en stol, många parameter som ska lösas i en högre enhet. Från början var jag rädd för att rita stolar, men så beslutade jag mig en dag för att lära mig. Jag kan bli ganska nördig när jag bestämmer mig för någonting. Och jag drivs kreativt av att arbeta med produkter som gör att vi tittar framåt och som ger design en mening i större skala. Som designer är mitt jobb att hitta lösningar som inte tidigare funnits!

MIA LAGERMAN

Gör: Formgivare.

Bor: I ett radhus i lummiga området Kartoffelraekkerna vid sjöarna i Köpenhamn.

Följ: @mialagerman.

Av: Emma Persson Lagerberg
Fotograf: Petra Bindel

Se alla bilderna här och läs mer om inredningen i bildspelet!

Läs mer här:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons