Hemma hos formgivaren Mia Lagerman i Köpenhamn

Hemma hos formgivaren Mia Lagerman i Köpenhamn

Formgivaren Mia Lagerman föll handlöst för Köpenhamn den där gången för 25 år sedan, och blev kvar. Något hon aldrig har ångrat.
31 augusti, 2020

 

– Jag brukar säga att en designers öga aldrig sover. Det är alltid på jobbet. Det ser allt, hela tiden och överallt. Och först när jag är i balans har jag möjlighet att ta in nya saker, hitta förståelse, fokusera och koncentrera. Det händer oftast här hemma, när jag har tid att tänka.

Formgivaren Mia Lagerman pratar lågmält och har en vänlig och vaken blick; en blick man nästan kan känna registrerar allt omkring sig. Hon är en av Sveriges mest namnkunniga designer, men är i dag nästan mer dansk än svensk och när hon pratar smyger sig små danska uttryck in och blandar sig sömlöst med svenskan.

Bor mitt i Köpenhamn

När Mia kom till Köpenhamn för 25 år sedan för att jobba i ett projekt för Ikea blev hon förälskad i staden och stannade helt sonika kvar. Redan då flyttade hon till det område hon sedan dess har bott kvar i, de populära Kartoffelrækkerna precis bredvid sjöarna i Köpenhamn.

– Jag gillar arkitekturen, och blev fascinerad av att man kan bo i ett hus med trädgård mitt i ”byn”, i en liten ”landsby” mitt i storstaden. Jag har flyttat runt i ett par olika hus i området, men detta hus har jag bott i länge, det är mina barns barndomshem.

Mycket åtråvärt område

Kartoffelrækkerna byggdes, med inspiration från England, som arbetarbostäder i slutet av 1800-talet (på det som tidigare varit potatisåkrar, därav namnet) i ett försök att höja arbetarnas levnadsvillkor. I dag tillhör de smala höga radhusen på de lummiga pittoreska små gatorna några av de mest åtråvärda boendena inne i Köpenhamn.

– Husens uppbyggnad, de små gårdarna och många gemensamma områden där man möts gör det till ett socialt område. Med en blandning av barn, unga och gamla. Hemmet som social plats är viktigt för mig, vårt hus har alltid varit fullt med barnens vänner, det var hit de kom och hängde. Här fanns alltid en extra stol och tallrik till middagen och kaffemaskinen stod konstant på. Jag älskar att de fortfarande kommer förbi bara för att säga hej!

Jobbat med Ikea och Fritz Hansen

Som formgivare har Mia designat en mängd möbler och produkter för en nästan lika stor skara producenter, bland återkommande samarbetspartners finns Ikea, Skagerak, Fritz Hansen och Blå Station. Och hemmet fungerar också som en experimentell plats där saker stöts och blöts, testas och förändras.

– Jag flyttar runt, byter ut saker och provar nytt hela tiden. Stora eller små detaljer, förnyelser, förbättringar. Nya tolkningar. Tolkningar av historia och experimentellt och innovativt tänkande är lika viktiga aspekter av min design. Det ingår i min designhistoria. Jag känner mig berikad av att vara en del av både svensk och dansk kultur, att ha båda gör att jag har ännu fler historier, tankar och kulturella ursprung att inspireras av.

Precis som för många formgivare är stolen ett objekt Mia ofta återkommer till. Att designa den perfekta sittmöbeln verkar för möbelformgivare vara lite samma utmaning som det är för en modedesigner att designa det perfekta paret jeans.

– Stolen är kanske den ultimata produkten, den som är mest skulptural och som talar till oss alla. Det kan vara ganska komplext att skapa en stol, många parameter som ska lösas i en högre enhet. Från början var jag rädd för att rita stolar, men så beslutade jag mig en dag för att lära mig. Jag kan bli ganska nördig när jag bestämmer mig för någonting. Och jag drivs kreativt av att arbeta med produkter som gör att vi tittar framåt och som ger design en mening i större skala. Som designer är mitt jobb att hitta lösningar som inte tidigare funnits!

MIA LAGERMAN

Gör: Formgivare.

Bor: I ett radhus i lummiga området Kartoffelraekkerna vid sjöarna i Köpenhamn.

Följ: @mialagerman.

Av: Emma Persson Lagerberg
Fotograf: Petra Bindel

Se alla bilderna här och läs mer om inredningen i bildspelet!

Hörnsoffan i vardagsrummet är designad av Niels Gammelgaard för Sits. Blå matta från Knothouse och det lilla svarta bordet Tria har Mia designat för Make Nordic.

Pianot i sovrummet hade Mia som barn och nu spelar dottern Mimi på det!

De vägghängda skåpen i vardagsrummet kommer från AtBo. Verk på bänken och ovanför av bland andra Peter Bonde, Mimi Gammelgaard och Signe Persson Melin.

Mia Lagerman är formgivare och bor sedan mer än 25 år i Köpenhamn.

Matbordet gjorde Mia till en utställning på svenska ambassaden i Köpenhamn. Den svarta stolen Metro har hon designat för Kristensen & Kristensen och den grå Sky Chair för Icons of Denmark.

Köksinredningen i massivt trä har Mia designat och låtit platsbygga i den del av huset som vetter ut mot den lilla trädgården

Den öppna spisen fungerar som avdelare i det stora öppna rummet på bottenvåningen, som rymmer kök och matplats. Rosa fåtölj designad av Mia för Blå Station.

Ljuset är magiskt i den prunkande trädgården i Mias radhus.

Även den lilla trädgården på baksidan fungerar som testgrund för Mias design. Stolen Mira har hon gjort för Skagerak.

Den stora tavlan i köket är målad av Catrine Raben Davidsen. Y-stol av Wegner.

Läs mer här:

Kika in i Elsa Billgrens underbara hus på Gotland

Kika in i det magiska drömhuset mitt i skogen

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus