Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Ta en titt i Emma och Nils Unckels välbevarade 60-talshus

27 jan, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Ta en titt i Emma och Nils Unckels välbevarade 60-tals hus
Det välbevarade 60-talshuset kallade på Emma och Nils Unckel. Nu har de skapat ett socialt hem där köket är deras happy place. Och där inredningen väljs med omsorg för att matcha allt tegel och trä.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fem stora inredningstrender 2022 enligt PinterestBrand logo
Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

Bunkern, säger Emma Unckel om huset. Men det kanske är som att svära i kyrkan? Hon har dock en poäng. När man står på gatan utanför Unckel house i Djursholm är känslan en ganska anonym 60-talslåda med brun tegelfasad och små fönstergluggar.

Villastaden Djursholm strax utanför Stockholm började planeras på 1880-talet och den äldre bebyggelsen bjuder på hus i nationalromantisk stil och jugend. Den tidens stora arkitekter finns representerade här, som Ragnar Östberg och Ferdinand Boberg, men även Gunnar Asplund.

Annons
Köket är platsbyggt och det svarta golvet är belgisk granit
Köket är platsbyggt och kommer från Kvänum, deras Intro. Ovanför kökssoffan ett fotografi av Andreas Kock, från en moderesa där Emma var stylist. Golvet av belgisk granit är nylagt.

Bland alla sekelskiftespärlor finns förstås också mer ”bunkerliknande” inslag som såg dagens ljus på 1960-talet, som Léonie Geisendorfs Villa Delin i glas och betong och så just ”Unckel house” av Adam Backström, som stod klart 1968. Emma och Nils Unckel döpte sitt hus när de flyttade in 2016, och projektet går att följa på Instagram: ­­@unckelhouse.

Spiraltrappan från souterrängplan upp till lanterninen skapar ljusflöde i hallen
Spiraltrappan går från souterrängplan upp till lanterninen som skapar ljusflödet i hallen. Skiffergolvet är original från när huset byggdes, men täcktes av parkett när Emma och Nils flyttade in.

– Vi är svaga för 60-talet och höll span efter den tidsepoken när vi ville ha hus. Det känns som om det här huset kallade på oss, säger Emma.

Annons

Orörd pärla är en klyscha utan dess like, men någonstans var det ändå så med 60-talslådan på närmare 300 kvadrat i två plan. Teglet, som också täcker en del av väggarna inomhus, fanns kvar, liksom alla trädetaljer som bidrar med kontrasterande värme. Taket är klätt med furuplank som skärs av tvärgående balkar, även fönsterkarmar och dörrfoder är i furu.

En mjuk heltäckningsmatta täcker golvet i sovrummet
Mjuk heltäckningsmatta mot trätak i parets sovrum. Sängen kommer från Dux. Sängkläder, Midnatt. Bokhylla av Louise Liljencrantz för Kvänum.

– För oss känns det fint att få förvalta det här huset, att varsamt restaurera och renovera det.

Annons
I vardagsrummet möter tegel och trä mjuk textil hemma hos familjen Unckel
Tegel och trä möter mjuk textil och vardagsrummet i Unckel house blir ett inbjudande, omfamnande rum. I centrum den öppna spisen, på den keramik från Höganäs keramik via Martin Enget. Fåtöljer Domus, Dux. Matta, Ogeborg. Soffan Dandy, Massproductions. Soffbord Puddle table, Massproductions.

I entrén ligger ett vackert skiffergolv som faktiskt doldes av parkett när Emma och Nils flyttade in. Skjutdörrarna finns kvar i original. Entréplanet innehåller också vardagsrummet med inmurad öppen spis, det stora köket, ett arbetsrum, parets sovrum, badrum och ettåriga Märthas krypin.

Den fantastiska lanterninen bjuder på utsikt och ett ljusinsläpp som lyser upp hallen som annars kunde ha blivit mörk. Lanterninen nås genom en spiraltrappa som löper från souterrängplanet upp genom huset.

Annons
I arbetsrummet finns en vit hylla, ett rött sidobord och en skön fåtölj
I arbetsrummet hylla, Montana. Sidobord Museum av TAF Studio för String. Fåtölj PK22 av Poul Kjaerholm för Fritz Hansen. Ljusstake Karlavagnen av Piet Hein. Fotot på Emma, Harry och Frank är taget av Linda Alfegren.

– Visst ser det ut som att köket alltid varit så här stort? När vi flyttade in var det här faktiskt fyra rum! Kök, syrum, tvättstuga och allrum. Den här förvandlingen är vi så nöjda med. Vi lever en stor del av livet i köket, ungarna läser läxor, vi har middagar och jag har ofta event här.

I husets matplats är bordet en ordentlig "statement piece" omringat av röda stolar
Matplatsens ”statement piece” är det otroliga bordet med skiva av alm som köpts via Sylvia Enget. Stolar Waiter av Chris Martin för Massproductions. Lampa Kvist av Jonas Bohlin för Örsjö belysning. Rumsavdelare av Ludvik Volak agerar hylla.

Köket är verkligen hemmets hjärta och sätter tonen för hela hemmet, det skänker karaktär, atmosfär och skapar det där inbjudande, sociala hemmet som både Emma och Nils eftersträvar. Köket är Kvänums Intro och har planerats tillsammans med Per Fernholm, designer på Kvänum. Det är så mycket mer än ett kök, det är en möbel, något inte minst den inbyggda kökssoffan bidrar med.

Annons
Köket är husets hjärta
Familjens ”happy place” är köket. Läxläsning och middagar varvas här. Keramik från Calle Forsberg och KH Wurst. De gula glasen kommer från Tambur.

Många av er känner säkert Emma som influencer och innehållsproducent på ELLE, hon är beautyexpert och bland annat ansiktet utåt för Lancôme i Sverige. När vi går husesyn och hamnar på souterrängplanet visar hon det andra badrummet där ”all the magic happens” och där hon spelar in sina makeup-filmer.

I Märthas krypin är det inrett med ljusa trämöbler och ett fint får från Svensk hemslöjd
Märthas krypin ligger innanför Emmas och Nils sovrum. Bokhylla RY-20 av Hans J Wegner för RY møbler. Golvlampa Duo, Ferm living. Spjälsäng, Stokke. Fina fåret kommer från Svensk hemslöjd.

På det planet finns också tre sovrum och familjens tv-rum. En hall, som förut var ett genomgångsrum, har nu blivit en platsbyggd garderob. På golven här nere, liksom i sovrummen en gåning upp, ligger ljusa heltäckningsmattor. Det är också ett material som, precis som träet, mjukar upp teglet.

Annons
Rumsavdelaren från Ludvik Volak fungerar även som hylla
Rumsavdelaren av Ludvik Volak fungerar som hylla där Emma byter ut saker allt eftersom. Ekollonvaser av Estrid Ericson, Svenskt tenn. Keramikskålar, Calle Forsberg. Mönstrad vas köpt hos Dusty Deco.

Intresset för att även låta inredningen sjunga om 60-talet väcktes när de flyttade in. Inte så att det blir musealt, men med detaljer som ändå sömlöst klär ”bunkern”.

– Vi letar mycket på auktioner, köper och säljer, vi tycker om att byta ut och det blir ett flöde här hemma. Att förändra är kul, det är en del av vår kreativa process. Vi har båda en kärlek till dansk och skandinavisk design. Men det får inte bli ett retrohem. Personligt och modernt, men inte en tidskapsel, säger Emma.

Annons
I köket möter en vit vägg det svarta stengolvet
Vit vägg och trätak mot svart stengolv. På listen sitter lättillgängliga köksutensilier. Lampor ovanför köksbänken, Vipp. Kvänum-köket har skiva av granit, den heter Lemon ice.

– Nisse gillar att leta efter saker på nätet, just nu är det mycket keramik han kollar efter. Sedan stylar jag.

Ema och Nils har platsbyggt sin garderob
edanför spiraltrappan har Emma och Nils låtit platsbygga en garderob från Kvänum. Tjock, härlig heltäckningsmatta mjukar upp.

De senaste inköpen är bland andra det otroliga matbordet med en gedigen skiva av almträ och Chris Martins stolar Waiter för Massproductions. ”Vi är så nöjda med matplatsen, gillar också att vi satt upp Volaks rumsavdelare från 50-talet på väggen som en hylla i stället.”

Annons
Terazzoklädda väggar skapar kontraster mot träet i badrummet
Terrazzoklädda väggar i badrummet skapar ett spännande möte mot träet. Badrumsmöbel med spegel från Alapé.

Det L-formade huset har trädgården skyddad på baksidan. Nästa projekt är att bygga in ett glasat orangeri på en av uteplatserna, som nås från vardagsrummet. Där finns redan en öppen spis.

– Orangeriet blir som en extra matplats och umgängesrum, det kommer bli toppen!

Följ Emma Unckel på Instagram för ännu mer inredningsinspiration
Följ Emma Unckel på @emmaunckel och lyssna på ELLE-podden Beauty & Bubblor för mängder av beauty-inspo.


Fotograf: Stellan Herner
Stylist: Ida Lauga

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Annons