Kika in hemma hos ELLEs Elsa Billgren i lägenheten på Södermalm

Hemma hos Elsa Billgren på Mosebacke ELLE Decoration

ELLEs bloggare Elsa Billgren har hittat hem på Mosebacke mitt på Söders höjder i Stockholm. Här har hon och familjen skapat en boning som gjord för skönt häng.
29 mars, 2021
Slå på ljud

Hon bor mitt i sin familj som hon uttrycker det! Lillebror fem minuter bort, storasyster runt hörnet, mamma på Östermalm och pappa vid Slussen. För Elsa Billgren är det livet att ha det så, att spontant kunna bjuda hem på middag, att bara slinka förbi sin familj eller att vakna tidigt på lördagsmorgnar och traska ner till Gamla stan, hämta upp brorsan, gå på loppis på Hötorget och komma hem igen lagom till frukosten.

Elsa, hennes man Pontus de Wolfe, sonen Lynn och numera dvärgtaxen Nikita bor i klassiska kvarter runt Mosebacke torg på Södermalm i Stockholm. Kvarteret ligger på en höjd och eftersom deras lägenhet ligger fyra trappor upp är ljuset underbart, himlen stor och utsikten härlig över tak, kullerstenar och torget. Alla känner alla och alla hälsar på varandra här.

Elsa bodde sina första år i Göteborg, men kom som tioåring till Stockholm. ”Men jag känner mig som en söderböna rakt igenom, vi stortrivs här på vår kulle.”

Huset på Gotland, cancer och Mosebacke

2016 blev de föräldrar och strax därpå fick Elsa beskedet ingen önskar: cancer. I dag är hon frisk, men livet delades upp i ett före och ett efter. På vägen mot en ny vardag hittade familjen sitt andra hem på Gotland och för dryga året sedan köpte de drömlägenheten på Mosebacke. Elsa fortsätter att fylla dagarna nya projekt: bloggen, uthyrning av vintagekläder, tv, podd, sociala medier Hon älskar att vara frilans och rå om sin tid.

– Det är en riktig lyx att vara sin egen, dessutom är det viktigt för mig just med vintagebusinessen att jag arbetar hållbart, något som jag i princip alltid levt efter.

I dagarna släpps boken Elsas husdröm – en sommar, en sorg och tusen loppisar. (Bookmark) Absolut ingen biografi, mer en berättelse om en sommar, tankarna som uppstår då, hur alla känslor liksom ringas in när semestern är tidsbestämd, när man är på en ö.

Elsas husdröm heter nya boken

– Att våga vara barnsligt utforskande, resan som det innebär att få cancer, sommarångest, vänner, mat och loppisfynd, allt det handlar om boken om, säger Elsa.

Hon är dotter till konstnärerna Ernst och Helene Billgren, för dem var konsten och deras arbete det viktigaste, hur det såg ut hemma kom i andra hand.

– Jag kan inte minnas att de någonsin köpte nya möbler. När vi flyttade till radhuset i Änggården stod alla möbler från 30-talet kvar och vi bara flyttade rakt in, säger Elsa.

– Genuinitet och äkthet är viktigt, min passion för mode har så småningom spridit sig till inredningen. Vi köper det mesta på auktioner och loppisar.

Lägenheten är en 2,5:a på 82 kvadratmeter – ”grannen har köksdelen och vi har paraddelen.” I hallen är trägolvet målat i harlekinrutor, en del av köket har blivit Lynns rum. Fokuset i hemmet ligger i det stora, ljusa vardagsrummet med stora fönster som ramas in av tunna linnegardiner.

Elsa berättar att trots norrläget har lägenheten året om ett fantastiskt ljus som påminner om det i en konstnärsateljé. Framför fönstret ett stort matbord, bänk och stolar, det är här det sköna hänget sker. I ena hörnet ståtar en pampig kakelugn. Huset de bor i är från 1864 men fjärde våningen byggdes på först 40 år senare. Men här finns alla gamla tidsmarkörer kvar som stuckatur, trägolv och djupa fönster.

Byggt om köket och målat väggarna

– Köket byggde vi om helt, och Pontus målade väggarna, annars har vi inte rört något.

Hemmet är ljust, varmt, ombonat. Stora gröna växter, tunga allmogeskåp, speglar och mjuka mattor. Det känns som en kram och det är precis det Elsa vill uppnå.

– Jag har en tendens att fastna i shabby chic-land, så jag måste se upp lite, säger hon med ett stort skratt. Men om jag ska beskriva min stil med några ord så är det en blandning av allmoge, antikviteter, modern svensk design, shaker-känsla och on top viss elegans. Vi gillar båda den blandningen. Brokigt, men det ska vara varmt, ljust och kännas att det finns liv hemma.

– Jag tycker att vår lägenhet känns asstor, det är rymden och torget utanför som ger den känslan. Jag älskar vårt liv här i kvarteret och att vara här hemma.

Foto: Idha Lindhag

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Kakelugnen i original matchar den vackra takstuckaturen. På väggen en mix av konstverk, krans och tv:n The frame, Samsung.

Allmoge möter storstad i det Svanenmärkta köket från Marbodal. Porslinshon bidrar till en lantlig känsla. En populär inredningsdetalj just nu: tallrikshyllan, denna från A la carte antik.

I vardagsrummet hemma hos Elsa och Pontus står en antik bänk från Olsson & Jensen med små skatter, böcker och ljus.

Antikt skåp från 1700-talet, Antik & Design, står längs kortväggen i vardagsrummet och innehåller glas, porslin, reseminnen och ting som betyder något.

Växter och blommor har en viktig plats hos Elsa. Fiolfikusen har hängt med i många år. Allmogebord från Hälsingland köpt på Kuriåsa med plats för många. Stolar och bänkar är vintage.

Under teven en gammal bänk från Olsson & Jenssen en hög med böcker.

I vardagsrummet hemma hos Elsa och Pontus står en antik bänk från Olsson & Jensen med små skatter, böcker och ljus.

Elsa Billgren är känd för sin samling av fantastiska vintageklänningar, som hon också hyr ut. Här hänger en skönhet på antikt spegelskåp köpt på Söders retro. Gardiner från Svenskt tenn. Sängbord, skrivbord och stol är också vintage.

Elsa Billgren tar emot i nya lyan i Mosebacke på Södermalm.