Stylistens eklektiska drömhem mitt i Köpenhamn – kika in

29 mar, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos stylisten Cathrine de Lichtenberg
Kika in i ett hem i Köpenhamn som inte liknar något annat. Här har Cathrine de Lichtenberg skapat magi med varm ljussättning, massor av textil men framför allt färger det sjunger om.
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt
Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration

För fyra år sedan fick Cathrine de Lichtenberg och hennes man Anders nycklarna till sin lägenhet i Fredriksberg i Köpenhamn. I två år bodde de i byggdam, för det var i princip en totalrenovering som krävdes för att skapa det hem som nu tronar här. En kulörfest fylld av inspiration! I hushållet ingår också hunden Pedersen och dottern Leonora som föddes förra året.

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration vardagsrum matta Layered
Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration matsal lampa Petite Friture
Annons

Cathrine är utbildad inom affärsutveckling och strategi, men efter stationering i Angola och Sydafrika för några år sedan insåg hon att hon ville göra något helt annat och valde att byta bana i livet. Nu arbetar hon tillsammans med floristen och designern Poppykalas och som stylist och content creator.

– Jag behövde komma igång och jag kan inte tänka mig något bättre än att arbeta med just blommor, interiörer och färger. Det är bara ren glädje.

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration soffa gardiner

Huset de bor i är från 1892 och ligger mitt i Köpenhamn, här finns stora grönområden och många fantastiska restauranger, ”det bästa av byn”. Lägenheten är på 250 kvadratmeter i två plan, det nedre innehåller bland annat parets sovrum och det blå badrummet. På entréplanet finns kök, och den gamla matsalen är numera två sällskapsrum.

Annons
Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration köket lampa Vertigo

Det är Cathrine som är kvinnan bakom verket, även om Anders förstås är med och tar beslut. Efter tio års relation är de samspelta och gör stora inköp tillsammans. Men det är klart att han studsade till lite först vid tanken på ett lila vardagsrum.

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration kamin lila vägg

– Jag ser vad färger gör med ett rum, och Anders litar helt på mig. Jag har ett lekfullt förhållningssätt till färger och vill verkligen få folk att våga mer färg. Mitt bästa tips är att ha två dominerande färger i ett rum och kombinera det med en tredje. Till exempel är ju köket målat i en rosa färg som gör sig fint mot de bruna nyanserna i stolarna och bordet tillsammans med blå inslag.

Annons
Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration hylla Montana

– Jag har alltid hållit på med färg. Redan som liten målade jag om mitt rum med jämna mellanrum. Och jag klädde mig färgstarkt tidigt. Jag kunde ha helt crazy färgkombinationer i kläderna tillsammans med en rosa eyeliner, säger Cathrine med ett skratt.

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration sovrum textil Kvadrat

När det gäller material är hon förtjust i att blanda, för balansens skull men också för att utmana lite så att det inte blir för snällt. Det måste finnas något som bryter av i hennes mycket eleganta, eklektiska hem. Den blomälskande Cathrine bjuder också på mängder med färska blommor och stora, gröna växter.

Annons
Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration gröna växter gardiner

– Jag mixar gärna olika material, färger och stilar, dels för harmonin men också för att saker poppar mer om allt inte är hållet i en stram stil. Testa till exempel varma mot kalla material, starka färger mot mer naturliga och lite råa, kantiga former mot mer mjuka. Då händer det något i inredningen, jag lovar!

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration lampa Valerie objects

Cathrine beskriver sin stil som just eklektisk i så måtto att det betyder att hon blandar stilarter, bjuder på ting från olika epoker och mixar material friskt.

Annons
Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration hallen

– Jag går mycket på känsla och jag kan verkligen få en kick av färg, ett snyggt print, blommor, tyger, mönster och former av alla slag.

Dansk design och loppisfynd

Åren i Angola och Sydafrika bär hon med sig, både i form av objekt och som inspirationskälla, ”jag blir glad av att få in mer lekfulla inslag bland klassiska möbler, dansk design och loppisfynd.”

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration dekorationer pall

Lampor är en stor hobby och Cathrine är ständigt på jakt efter den perfekta belysningen. Ett ytterligare ben i det här ombonade hemmet med sitt mjuka intryck är alla gardiner och draperier.

Annons

Mycket textil och gardiner

– Det är väldigt högt i tak här och akustiken blir så mycket bättre med mycket textil och gardiner. Dessutom blir intrycket mjukare och det är praktiskt att kunna täcka för fönstren.

Hemma hos Cathrine de Lichtenberg ELLE Decoration badrum badkar

Cathrine kollar gärna både Pinterest och Instagram för inspiration men har också hela tiden ögonen öppna för sin omgivning och inspireras av vänner och bekanta.

Älskar att vara hemma

– Jag älskar mitt hem. Jag kan tillbringa timmar med att flytta saker och göra det mysigt. Nu när vi har blivit föräldrar är vi hemma ännu mer, det passar oss så bra.

Annons

Fotograf: Andrea Papini
Stylist: Marie Monrad Graunbøl

LÄS MER ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

Annons